Εμφανίσεις Περιεχομένου : 810139
Έχουμε 52 επισκέπτες συνδεδεμένους

Παρεκκλήσιον Αγίου Σπυρίδωνα Αμπελοχώρι, Κόλπος Πισσουρίου Εκτύπωση E-mail

του Γιαννάκη Χρ. Πελεκάνου

Παρεκκλήσι Αγίου Σπυρίδωνα Αμπελοχώρι, Κόλπος Πισσουρίου Παρεκκλήσι Αγίου Σπυρίδωνα Αμπελοχώρι, Κόλπος ΠισσουρίουΤο Παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται κτισμένο σε ένα σπήλαιο στη βάση ενός βραχώδους λόφου παρά το οικιστικό συγκρότημα Αμπελοχώρι στη περιοχή του κόλπου Πισσουρίου.  Κτίστηκε την περίοδο 1997-98 από τα αδέλφια Γιαννάκη και Βάσω Πελεκάνου στη μνήμη των γονιών τους Χριστόφορου και Μαργαρίτας από το κατεχόμενο χωριό Άσσια.

 

Το κτίσιμο του Παρεκκλησίου ήταν επιθυμία του Χριστόφορου Πελεκάνου, του οποίου η εργοληπτική εταιρεία δραστηριοποιείτο στην περιοχή.  Ο κος Χριστόφορος, βλέποντας το σπήλαιο, είχε πει στους δικούς του ότι, όταν θα συμπλήρωνε τα κατασκευαστικά έργα που πραγματοποιούσε εκεί, θα προχωρούσε στον καθαρισμό  του σπηλαίου και την ανέγερση παρεκκλησίου στο όνομα του Αγίου Σπυρίδωνα που έχει την καταγωγή του από την Άσσια.

 

Αρχές του 1997 άρχισε να κάνει προεργασίες και να καθαρίζει το μέρος για να αρχίσει την ανέγερση του παρεκκλησίου.  Δυστυχώς όμως, στις 28 Φεβρουαρίου 1997, απεβίωσε μετά από ξαφνική καρδιακή προσβολή που υπέστη.  Ήταν 69 ετών.

 

 

Μετά τον θάνατό του, τα παιδιά του Γιαννάκης και Βάσω, αποφάσισαν να εκπληρώσουν την επιθυμία του πατέρα τους και συνέχισαν και συμπλήρωσαν τις εργασίες ανέγερσης το 1998.  Η εξωτερική όψη του παρεκκλησίου βασίστηκε σε σχεδιάγραμμα που είχε κάνει ο μακαρίτης Χριστόφορος.  Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν φυσική πέτρα της περιοχής και εσωτερικά το παρεκκλήσι εξοπλίσθηκε με όλα τα χρειώδη από εικονοστάσι, εικόνες, σκάμνους κλπ καθ? υπόδειξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής φροντίδι του τότε Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος Βασίλειου.

 

Στις 27 προς 28 Απριλίου 2001, σε ολονύκτια τελετή, έγιναν τα εγκαίνια και το μύρωμα του παρεκκλησίου τελεταρχούντων του Μητροπολίτη Κέρκυρας Τιμόθεου και του Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος Βασίλειου.  Παρευρέθηκαν στην τελετή, o Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Κέρκυρας, η Κοινοτική Αρχή Άσσιας, η Κοινοτική Αρχή Πισσουρίου, εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, πλήθος Ασσιωτών και πολλοί άλλοι από την γύρω περιοχή.  Κατά την διάρκεια της τελετής εξετέθηκαν για προσκύνημα τα ιερά λείψανα της δεξιάς χειρός του Αγίου Σπυρίδωνα τα οποία μεταφέρθηκαν από την Κέρκυρα.

 

Έκτοτε, το παρεκκλήσιον αποτελεί στολίδι της περιοχής και έχει καταστεί αξιοσημείωτο σημείο αναφοράς.  Είναι ανοικτό για προσκύνημα καθ? όλη τη διάρκεια της ημέρας.  Λειτουργεί επετειακά και παραχωρείται αφιλοκερδώς σε ενδιαφερόμενους για διεξαγωγή βαφτίσεων, αρραβώνων ακόμη και γάμων.  Κάθε χρόνο, στις 11 Αυγούστου, γιορτή του Αγίου, γίνεται θεία λειτουργία με δέηση υπέρ της ανεύρεσης των αγνοουμένων της Άσσιας και μνημόσυνο συγγενών των παρευρισκομένων.

 

Πατήστε εδώ να δείτε το φωτογραφικό αρχείο

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com