Η Μεγάλη Πληγή της Κυπριακής Τραγωδίας |
Η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο και οι Μαζικές Παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Το προδοτικό πραξικόπημα που σχεδίασε και εκτέλεσε η Χούντα των Αθηνών με την ενθάρρυνση ξένων μυστικών υπηρεσιών και με την ενεργό υποστήριξη και συμμετοχή της παράνομης οργάνωσης ΕΟΚΑ Β', την 15η Ιουλίου 1974 άνοιξε διάπλατα την πόρτα στον τουρκικό Αττίλα που παραμόνευε από το 1964 να επέμβει με στόχο να καταλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η τούρκικη εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974, και η κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα, το καλοκαίρι του 1974 ανέτρεψε ολοκληρωτικά την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή των προσφύγων, και οπωσδήποτε προκάλεσε σημαντικές ανακατατάξεις στο ίδιο πεδίο στο ελεύθερο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου συνέφερε το 70% του συνόλου της παραγωγής της Κύπρου το 1974.
Η Τουρκική εισβολή προώθησε συστηματικά και προγραμματισμένα με κάθε δυνατόν τρόπο το εθνικό ξεκαθάρισμα των Ελλήνων, Αρμενίων, Λατίνων και μεγάλος μέρος των Μαρωνιτών της Κύπρου από τις πατρογονικές τους εστίες. Περίπου 180.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν με τη βία των όπλων από τα σπίτια τους. Η κατάφορη και μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταγραφεί σε μεγάλο αριθμό ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας αναμφισβήτητα είναι η μεγάλη ανοικτή πληγή της Κύπρου. Αρχικά 1619 άτομα δηλώθηκαν σαν αγνοούμενοι {*}.
Η κυπριακή κυβέρνηση καταχώρησε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 17 Σεπτεμβρίου 1974 και στις 21 Μαρτίου 1975. Η Επιτροπή εξέδωσε το πόρισμά της για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στις δύο προσφυγές, στις 10 Ιουλίου 1976. Η Επιτροπή έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση έξι άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις 23 Ιανουαρίου 1977, η εφημερίδα «Sunday Times» του Λονδίνου δημοσίευσε αποσπάσματα του πορίσματος επισημαίνοντας ότι «αποτελεί ένα εκτεταμένο κατηγορητήριο κατά της κυβέρνησης της Άγκυρας για δολοφονίες, βιασμούς και λεηλασίες από τον στρατό της στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια και μετά την τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974». Άλλη σημαντική απόφαση σε προσφυγή της Κυβέρνησης της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, 4η Διακρατική Προσφυγή, είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο στην απόφασή του στις 10 Μαΐου 2001, έκρινε την Τουρκία ένοχη για 14 παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
{*} Μετά από εκταφές που έγιναν μετά το 1999 σε κοιμητήρια στις ελεύθερες περιοχές, υπό την καθοδήγηση του Αμερικανού καθηγητή Dr. William Haglund, εντοπίστηκαν γύρω στα 200 λείψανα τα οποία είχαν ενταφιαστεί πρόχειρα κατά τις μέρες της τουρκικής εισβολής. 48 από αυτά τα λείψανα, μετά από ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA, ανήκαν σε άτομα που προηγουμένως ήταν στον κατάλογο των 1619. Μετά την έναρξη των εκταφών και ταυτοποίηση 38 λειψάνων από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ). O αριθμός των αγνοουμένων που επίσημα ήταν καταγραμμένος στα αρχεία της ΔΕΑ τον Αύγουστο 2007 ήταν 1532. |