Εμφανίσεις Περιεχομένου : 809891
Έχουμε 87 επισκέπτες συνδεδεμένους

Αυτόπτες μάρτυρες του μαζικού εγκλήματος στην Άσσια το 1974 σπάνε τη σιωπή τους Εκτύπωση E-mail

του Λούκα Φέσια


Ημερομηνία Έκδοσης 8-12-2014


Αυτόπτες μάρτυρες του μαζικού εγκλήματος που διαπράχθηκε τον Αύγουστο του 1974 στην κατεχόμενη Άσσια, σπάνε τη σιωπή τους και μιλούν δημόσια για τους 70 άμαχους τους οποίους εκτέλεσαν εν ψυχρώ οι Αττίλες. Ξεχείλισε η οργή των συγγενών, καθώς παραλαμβάνουν άδεια φέρετρα και πιστοποιητικά που γράφουν άγνωστη αιτία θανάτου.

 

 

Την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για τα αναγραφέντα στα ιατροδικαστικά πιστοποιητικά θανάτου και τις εκθέσεις γεγονότων εξαφάνισης προσώπου και εντοπισμού λειψάνων, τα οποία εκδίδει η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοούμενων, και παραδίδει σε συγγενείς, ζητά ο Κοινοτάρχης Άσσιας Γεώργιος Ιωάννου.


Ήδη μελετούν τη λήψη νομικών μέτρων κατά παντός υπευθύνου και καταγγέλλουν ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα αποτελούν συγχωροχάρτι στην Τουρκία για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην Κύπρο.


«Όταν παίρνεις ένα πιστοποιητικό που γράφει ότι η αιτία θανάτου του δικού σου είναι άγνωστη, λόγω ανεπαρκών τεκμηρίων, είναι σαν να σου ζητούν να ξεχάσεις ότι τον πήραν αιχμάλωτο οι Τούρκοι εισβολείς και τον δολοφόνησαν», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.


Για πρώτη φορά, αιχμάλωτοι πολέμου και αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν όσα διαδραματίστηκαν στην κατεχόμενη Άσσια τον Αύγουστο του 1974, και όσα προηγήθηκαν της μαζικής εκτέλεσης των εβδομήντα άμαχων πολιτών.


Άοπλοι άντρες και νέοι, μεταφέρθηκαν πρώτα στο τουρκοκυπριακό χωριό Μόρα και στη συνέχεια στο γκαράζ Παυλίδη στη Λευκωσία.


Οι κατοχικές αρχές επιχείρησαν να συγκαλύψουν το φρικτό έγκλημα και μετακίνησαν τους δύο ομαδικούς τάφους, με αποτέλεσμα σήμερα να εντοπίζονται μόνο οστά και οι συγγενείς να παραλαμβάνουν άδεια φέρετρα από τη ΔΕΑ.


Το κοινοτικό συμβούλιο και οι πρόσφυγες Ασσιώτες προγραμματίζουν σειρά εκδηλώσεων για τους αγνοουμένους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα.

 

Πηγή: www.ant1iwo.com

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com