Εμφανίσεις Περιεχομένου : 797635
Έχουμε 48 επισκέπτες συνδεδεμένους

Οι Ασσιώτες της Γιαλούσας Εκτύπωση E-mail

 

Σημείωση από το Γιάννο Δημητρίου


Γνώρισα τον κ. Πέτρο Μελή πριν ενάμιση περίπου χρόνο στη Λάρνακα.  Για έναν και πλέον χρόνο απλά ήταν ο ευγενέστατος και λιγομίλητος παππούς του Πέτρου, του μικρού φίλου και συμπαίκτη του υιού μου στην ακαδημία ποδοσφαίρου όπου προπονούνται.  Μια τυχαία αναφορά μου στο πανηγύρι του χωριού μου, ένα πρωινό του Σαββάτου, το πανηγύρι του Προδρόμου όπως είχα αναφέρει, προκάλεσε την αναγκαία σπίθα για να ανακαλύψω ένα μακρινό συγγενή (3ος ξάδελφος της μητέρας μου) από τη Γιαλούσα.

 

 

Τους τελευταίους μήνες οι συζητήσεις μας πολύ συχνά περιστρέφονται γύρω από την καταγωγή μας, τις ρίζες μας.  Οι βαθιές γνώσεις και η περηφάνια που έχει για την Ασσιώτικη καταγωγή του με έχουν συγκινήσει βαθύτατα.  Ο ήρεμος και μειλίχιος κύριος Πέτρος μιλά με αγάπη για την καταγωγή του.

 

Στο κείμενο που ακολουθεί ο κύριος Πέτρος Μελή μας δίνει μια λεπτομερή καταγραφή της γενεαλογίας των Ασσιωτών της Γιαλούσας, καθώς επίσης και κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες και στοιχεία που γνώρισε για την Άσσια.


Οι Ασσιώτες της Γιαλούσας

του κ. Πέτρου Μελή


Πέτρος ΜελήΓεννήτωρ ήταν ο Δημήτρης Χ'Χριστοφή (Ττόφια) μητέρα του ήταν η Χ'Μαριού - παππούς του δε ο Παπαδημήτρης - στη Γιαλούσαν έγινε γνωστός ως Δημήτρης Ασσιώτης και οι απόγονοι του οι Ασσιώτες και τα μικρά τους τα Ασσιωτούθκια.

 

Στη Γιαλούσαν επήρε γυναίκαν του την Μαρίαν Λεοντή Τσίρτου (εγγονός του Ζαχαρία Πίττα).  Παιδιά του Δημήτρη και της Μαρίας Λ. Τσίρτου ήσαν η Λυσιμάχη, ο Μιχάλης γνωστός ως Μισιέλλης (απεβίωσε στην Αγγλία το 1940), ο Θεόδωρος (έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα παρά την Ταύρου το 1967), η Ελένη απεβίωσε στη Γιαλούσα το 1960 και ο Χρήστος που απεβίωσε στην προσφυγιά στη Λάρνακα.

 

Παιδιά του Θεόδωρου είναι η Αύρα ιατρός αναισθησιολόγος, η Λυσιμάχη, η Μαρούλλα, ο Αντρέας, η Δήμητρα και ο Πέτρος.  Ο Θεόδωρος ενυμφεύθη τη Φλώραν Πέτρου Σιαμαρκού από τη Γιαλούσαν η οποία απεβίωσε στις 9/3/2011 στην προσφυγιάν εις Λάρνακα.

 

Παιδιά της Ελένης είναι ο Πέτρος [γράφων], η Μαρία, ο Μιχάλης, η Αθηνά και ο Δημήτρης.  Σύζυγος της Ελένης ο Μελής Πέτρου του Γιώρκου γνωστός ο Μελής ο σιωφέρης.

 

Παιδιά της Λυσιμάχης είναι ο Δημήτρης, ο Αντρέας, ο Κώστας (απεβίωσε) και ο Αντρέας.  Σύζυγος της Λυσιμάχης ήταν ο Αναστάσης Κωνσταντή Χ'Αναστάση από την Άσσιαν γνωστός εις τη Γιαλούσαν ως ο Αναστάσης ο Ασσιώτης.  Πατέρας του Αναστάση ήταν ο Κωνσταντής Κουτατζιές γιος του Χ'Αναστάση.  Ο Χ'Αναστάσης αιωνόβιος όταν απεβίωσε ήταν 120 χρονών.  Το 1821 ήταν 20 χρονών και διηγήτο ιστορίες της εποχής εκείνης.  Προ παντός την 9 Ιουλίου τον απαγχονισμόν του Αρχιεπισκόπου και την εκτέλεση τόσων άλλων από τους Οθωμανούς.  Μάλιστα διηγήτο ότι οι Οθωμανοί Τούρκοι είχαν επιτάξει όλα τα κάρα της Άσσιας για να μεταφέρουν τα πτώματα. Και η Άσσια ως πλούσιος χώρος είχεν πολλά τέτοια κάρα.

 


Συμπληρωματικές Πληροφορίες


Πρόγονοι μας από την Άσσιαν ήσαν ο Παπα Δημήτρης. Παιδιά του Παπαδημήτρη ήταν Χ'Χριστοφής, ο Κώστας Κκαφάς.

 

Παιδιά του Χ'Χριστοφή ήταν ο Δημήτρης (παππούς μας), ο Αντώνης και η Ελένη.

 

Παιδιά του Αντώνη ήσαν ο Αντρέας Αντωνόπουλλος (Αυστραλία) και η Χ'Μαρία Αντωνοπούλλου (Φράνγκου).  Παιδιά της Ελένης ήταν ο Κωνσταντής και η Παρασκευού.

 

Πρώτα ξαδέλφια του παππού από τον πατέραν του ήσαν ο Δημήτρης Κκαφάς (πατέρας του Κυριάκου της Αντριανούς, του Γιώργου του Κώστα και της γυναίκας του Προδρομή, Ελένης.

 

Από τη μητέραν του Χ'Μαριούν πρώτος ξάδελφος του παππού ήταν ο Πανάος πατέρας της Αγγελικής, μητέρας του Τάσσου Παπαδόπουλλου.  Συγγενείς μας από τη Χ'Μαριού είναι και ο Προδρομής.  Ο Χ'Αναστάσης που έζησε 120 χρόνια ήταν αδελφός της γιαγιάς του παππού μας - γυναίκα του Παπαδημήτρη - γνωστή ως Παπαδημήτραινα (ίσως το όνομα της να ήταν Ελένη).

 

Πατέρας του Χ'Αναστάση και της προ-προ γιαγιάς μας Παπαδημήτραινας ήταν ο Παπάπετρος.  Εικάζεται ότι ήταν από την Κρήτην ή τη Μ. Ασία ήταν πολύ πλούσιος.

 


Σημείωση:

Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν πολλοί Ασσιώτες της διασποράς που γνωρίζουν για τις ρίζες τους.  Προσδοκούμε και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια σ' αυτό που ξεκινήσαμε με το κείμενο του κ. Πέτρου Μελή.  Όσοι το επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. σχετικά με το θέμα.

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com