Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1760901
Έχουμε 84 επισκέπτες συνδεδεμένους

Μνημόσυνο του ήρωα Γεωργίου Τσικκουρή Εκτύπωση E-mail
Την Κυριακή, 29 Αυγούστου 2010 πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Γεώργιου Ξάνθου Τσικκουρή από την Άσσια στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, στο Στρόβολο.  Στο μνημόσυνο παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, εκπρόσωποι κομμάτων, ο κοινοτάρχης Άσσιας και εκπρόσωποι όλων των οργανωμένων συνόλων της Άσσιας, εκπρόσωποι Δήμων, φοιτητικών οργανώσεων και πλήθος κόσμου.  Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο και ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνων.  Παρουσιάζουμε πιο κάτω εκτενές απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας, που αναφέρεται στη ζωή και τη δράση του ήρωα και άξιου τέκνου της Άσσιας:


Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο μνημόσυνο του ήρωα Γεωργίου Τσικκουρή στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, στο Στρόβολο 29-08-2010

Γεώργιος Ξάνθος ΤσικκουρήςΤιμούμε σήμερα τη μνήμη του αγωνιστή της Αντίστασης ενάντια στη Χούντα των Αθηνών, Γιώργου Τσικκουρή.  Μνημονεύουμε σήμερα τον ήρωα της κατεχόμενης Άσσιας, Γιώργο Τσικκουρή, που θυσίασε τη ζωή του για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.  Με τους αγώνες και τη θυσία του έγινε ένας από τους ηρωομάρτυρες του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού.

Ο Γιώργος Τσικκουρής γεννήθηκε το 1945 στο χωριό Άσσια.  Μεγάλωσε σε μια εργατική και προοδευτική οικογένεια που είχε παρέμβαση στα κοινά μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς.  Η οικογένειά του τον γαλούχησε με τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ισότητας.  Ήταν άριστος μαθητής γι' αυτό και όταν αποφοίτησε από τη Σχολή Τέρρα Σάντα εξασφάλισε υποτροφία για σπουδές στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Μιλάνου.  Πήγε στο Μιλάνο με πολλά όνειρα και προσδοκίες και πολύ νωρίς οργανώθηκε στους αντιχουντικούς κύκλους των Ελλήνων φοιτητών και των πολιτικών εξόριστων που ανέπτυσσαν δραστηριότητα στην Ιταλία.

Το καλοκαίρι του 1970 μετέβηκε στην Ελλάδα για να εκτελέσει συγκεκριμένη αποστολή μαζί με τη συναγωνίστρια του Έλενα Μαρία Αντζελόνι.  Η αποστολή στόχευε, μέσω της διενέργειας αναίμακτης βομβιστικής επίθεσης στο κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, να καταδείξει τον εμπνευστή και τον ηθικό αυτουργό του απριλιανού πραξικοπήματος.

Ταυτόχρονα, στόχευε να τονώσει το αντιδικτατορικό και αντιφασιστικό φρόνημα του λαού για να ενταθεί η Αντίσταση στη Χούντα.  Δυστυχώς, στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου, ο εκρηκτικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε πρόωρα και οι δυο νέοι έχασαν τη ζωή τους.  Ο θαρραλέος αγωνιστής της δημοκρατίας θυσιάστηκε για τα ιδανικά στα οποία πίστεψε και αγωνιζόταν να τα μεταλαμπαδεύσει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Η γενιά του Γιώργου Τσικκουρή κλήθηκε από την ιστορία να αντιμετωπίσει την πρόκληση που γέννησε η μετεμφυλιακή εποχή στην Ελλάδα:  Την εποχή των απροκάλυπτων ξένων επεμβάσεων, της δράσης του παρακράτους, των διώξεων σε βάρος των δυνάμεων της προόδου που αγωνίζονταν για γνήσια εθνική ανεξαρτησία, για ελευθερία και δημοκρατία.

Σ' αυτό το αγωνιστικό κάλεσμα η γενιά του Γιώργου Τσικκουρή και ο ίδιος προσωπικά δεν δείλιασαν, ανέλαβαν το ιστορικό χρέος και αγωνίστηκαν με θάρρος και αυταπάρνηση γράφοντας σελίδες άφθαστου ηρωισμού.  Αποκορύφωμα αυτών των αγώνων αποτέλεσε ο ξεσηκωμός των φοιτητών και του λαού στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβριο του 1973, προεόρτιο του οποίου αποτέλεσε η θυσία του Γιώργου Τσικκουρή.

Το αντιδικτατορικό κίνημα της Ελλάδας, αγωνιζόμενο να βγάλει τη χώρα από το γύψο, προσπάθησε να αποτρέψει και την υλοποίηση των καταχθόνιων σχεδιασμών σε βάρος της Κύπρου και του λαού της.  Οι αγωνιστές κατά της δικτατορίας, παλεύοντας για τη δημοκρατία στην Ελλάδα, πάλευαν, ταυτόχρονα, και για να εμποδίσουν την εφαρμογή των καταχθόνιων σχεδίων ενάντια στην Κύπρο και το λαό της.  Η θυσία του Γιώργου Τσικκουρή ήταν θυσία και για την Ελλάδα και για την Κύπρο.  Ήταν θυσία για τον κόσμο ολόκληρο, γιατί ο αγώνας για τα πανανθρώπινα ιδανικά σε τελική ανάλυση, υπηρετεί την εξέλιξη και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Μνημονεύοντας τον Γιώργο Τσικκουρή δεν εκπληρώνουμε απλά ένα επιβαλλόμενο χρέος έναντι της θυσίας του.  Η μνημόνευση του ήρωα είναι αναβάπτιση στα πανανθρώπινα ιδεώδη για τα οποία έδωσε τη ζωή του.  Μέσα από αυτά τα ιδεώδη αντλούμε δύναμη, υπομονή και κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση του λαού μας.
...
Ο Γιώργος Τσικκουρής αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για την κατίσχυση όλων εκείνων των ιδανικών που θέλουν τους ανθρώπους να ζουν ελεύθεροι, σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και συνεργασίας. Διαχρονικό το μήνυμα της θυσίας του που φωτίζει και το δικό μας αγώνα για δικαίωση της Κύπρου.

Σήμερα, στο μνημόσυνο του Γιώργου Τσικκουρή ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για συνέχιση του αγώνα μέχρι την επίτευξη της λύσης που θα καταργεί την κατοχή, τον εποικισμό και τη διαίρεση και θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά της Κύπρου να συμβιώνουν σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

Με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου θα επουλωθούν οι ανοικτές και χαίνουσες πληγές του 1974.  Με την επίτευξη λύσης θα δικαιωθούν οι αγώνες του λαού μας. Θα δικαιωθεί η θυσία των ηρώων μας.  Θα δικαιωθεί η θυσία του Γιώργου Τσικκουρή.

Η μνήμη του θα ζει αιώνια στις καρδιές μας.

Τιμή και δόξα στον ήρωα.


Πατήστε Εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.
 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com