Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1623209
Έχουμε 22 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ταυτοποιήσεις φιάσκο: Τους παρέδωσαν οστά άλλων Εκτύπωση E-mail

Παρέδωσαν σε μία οικογένεια οστά από τέσσερις αγνοούμενους

 

του Νέαρχου Κυπριανού

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015 Ο Φιλελεύθερος

 

Λευκωσία: Αντιμέτωπη με ακόμη ένα δράμα -ίσως πολύ μεγαλύτερο- είναι η οικογένεια αγνοουμένου από την Άσσια, μετά την παράδοση των οστών του ανθρώπου τους από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

 

Η οικογένεια του αγνοούμενου Γεώργιου Φορή ειδοποιήθηκε από τη ΔΕΑ ότι ανευρέθηκαν τα οστά του σε ομαδικό τάφο στο Ορνίθι. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Χρίστος Φορής, γιος του αγνοούμενου ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί από την υπόλοιπη οικογένεια (ακόμη τέσσερα αδέλφια) να χειρίζεται το θέμα του πατέρα τους, μετέβη στο ανθρωπολογικό εργαστήριο για να παραλάβει τα οστά.

 

Όταν ο κ. Φορής είδε τα οστά, διαπίστωσε ότι στη σιαγόνα υπήρχαν αρκετά σφραγίσματα σε δόντια. Το συγκεκριμένο γεγονός τον προβλημάτισε ιδιαίτερα, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα αδέλφια του, δεν θυμούνταν ο πατέρας τους να είχε τόσα πολλά σφραγίσματα στα δόντια.

 

Κατόπιν διαβούλευσης με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, αποφάσισαν να ζητήσουν από τη ΔΕΑ όπως διενεργηθεί επανεξέταση, προκειμένου να είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαιοι ότι τα οστά που θα παραλάμβαναν για να κηδέψουν ανήκουν στον πατέρα τους. Όπως ισχυρίζεται η οικογένεια του αγνοούμενου Γ.Φορή, από τη ΔΕΑ τους ανέφεραν ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να γίνει η επανεξέταση ήταν να παραληφθούν τα οστά από την οικογένεια.

 

 

Ακολούθως, οι συγγενείς ήρθαν σε επαφή με εργαστήρια ανθρωπολογίας στο εξωτερικό, διερευνώντας το ενδεχόμενο αποστολής των οστών για να γίνει επανεξέταση. Τα ινστιτούτα τους ενημέρωσαν ότι για να αποσταλούν τα οστά χρειαζόταν ειδική άδεια από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας και παράλληλα έπρεπε τα οστά να περάσουν από ειδική διαδικασία.

 

Η οικογένεια του αγνοουμένου, καταγγέλλει ότι ρώτησαν τη ΔΕΑ κατά πόσο μπορεί να τους βοηθήσει με την αποστολή των οστών σε εργαστήρι του εξωτερικού και να επωμιστούν οι συγγενείς το κόστος, αλλά σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, η ΔΕΑ αρνήθηκε να τους βοηθήσει.

 

Οι συγγενείς στη συνέχεια ενημέρωσαν τη ΔΕΑ ότι θα αποταθούν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και υποστηρίζουν ότι η ΔΕΑ προσπάθησε να τους αποτρέψει. Τελικά η οικογένεια αποφάσισε να αποταθεί στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

 

Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, η ΔΕΑ παρέδωσε στην οικογένεια τα οστά του αγνοούμενου Γεώργιου Φορή, με μια σύντομη έκθεση, ενώ οι συγγενείς υποστηρίζουν ότι ζήτησαν αναλυτική έκθεση για τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν κατά την ταυτοποίηση. Η οικογένεια παρέλαβε τα οστά με επιφύλαξη ότι ανήκουν στον Γεώργιο Φορή. Στην παραλαβή παρευρέθηκαν και λειτουργοί του Ινστιτούτου Γενετικής και όταν η οικογένεια υπέγραψε, ταυτόχρονα τα οστά παραδόθηκαν στο Ινστιτούτο για να γίνει η επανεξέταση.

 

Πριν από μερικές ημέρες, συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου, το Ινστιτούτο Γενετικής παρέδωσε την έκθεση που ετοίμασε στην οικογένεια του αγνοουμένου. Με έκπληξη και συγκλονισμό διάβασαν ότι τα οστά που παρέλαβαν δεν ανήκουν μόνο στον Γ. Φορή, αλλά και σε ακόμη τρία πρόσωπα. Αναλυτικότερα, στα συμπεράσματα της έκθεσης του Ινστιτούτου Γενετικής τονίζεται ότι μέρος τον οστών ανήκει σε δύο διαφορετικούς άντρες και ένα άλλο μικρό μέρος των οστών ανήκει σε άλλο πρόσωπο.

 

Το τραγικό λάθος από τη ΔΕΑ θα μπορούσε να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα, τόσο στην ίδια την οικογένεια του Γ.Φορή όσο και σε άλλες οικογένειες. Σε περίπτωση που δεν γινόταν η επανεξέταση, η οικογένεια Φορή θα κήδευε τα οστά άλλων αγνοουμένων, και άλλες οικογένειες θα βρίσκονταν στο περίμενε για εντοπισμό των οστών των δικών τους ανθρώπων.

 


Ερωτηματικά για τη ΔΕΑ

Η οικογένεια του Γεώργιου Φορή εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, γιατί όπως υποστηρίζουν ζήτησαν από τη ΔΕΑ να τους παραδώσουν τα εφεδρικά δείγματα των οστών και η Επιτροπή δεν τα διατηρούσε στο αρχείο της.

 

Όπως εξήγησε στον «Φ» εκπρόσωπος της οικογένειας, ανθρωπολογικά εργαστήρια στο εξωτερικό τούς ενημέρωσαν ότι σε τέτοιας φύσεως έρευνες, το εργαστήρι είναι υποχρεωμένο από κάθε οστό να αποκόπτει ένα μικρό κομμάτι από το οποίο το μισό κονιορτοποιείται για τη διαδικασία του DNA και το άλλο μισό φυλάγεται σε περίπτωση επανεξέτασης ή διασταύρωσης με άλλα οστά.

 

Όταν τα ζήτησαν από τη ΔΕΑ, με έκπληξη ενημερώθηκαν ότι για την περίπτωση του αγνοούμενου Γεώργιου Φορή δεν υπάρχουν εφεδρικά δείγματα.

 

Κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει τις καταγγελίες της οικογένειας του αγνοούμενου Γ.Φορή αναφορικά με την παράδοση οστών άλλων αγνοούμενων, ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος υποστήριξε ότι η ΔΕΑ δεν έχει ενημερωθεί για την έκθεση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής. Τόνισε, ωστόσο, ότι όταν ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της έρευνας του Ινστιτούτου θα γίνει ενδελεχής έρευνα.

 

Πηγή: www.philenews.com

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com