Εντόπισαν το λάθος οι εμπειρογνώμονες |
του Πέτρου Μελαϊση
Οι δύο εμπειρογνώμονες William Goodwin και Luis Prietto Carrero μέλη του Δικανικού συμβουλευτικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ολοκλήρωσαν την έρευνα τους για την ΔΕΑ και προέβησαν σε σύντομη γραπτή δήλωση για τα ευρήματα τους στην υπόθεση του Αγνοούμενου Γεώργιου Φορή.
Αναφέρονται ειδικά στην περίπτωση του αγνοούμενου Γεώργιου Φορή λέγοντας ότι ενώ η ταυτοποίηση των οστών διενεργήθηκε με πλήρη εφαρμογή των διεθνών πρακτικών , κατά λάθος συνδέθηκαν με τον συγκεκριμένο αγνοούμενο επτά μικρά οστά ποδιών.
Αναφέρουν επίσης ότι μέχρι το τέλος της επόμενης Εβδομάδας θα συντάξουν λεπτομερή έκθεση με την οποία θα ενημερώσουν και τα μέλη της οικογένειας του Γιώργου Φορή.
Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν για να ενημερωθεί και η κοινή γνώμη.
Την απολογία της προς τους συγγενείς του αγνοούμενου Γεωργίου Φορή εκφράζει η ΔΕΑ, αποδεχόμενη τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας στην οποία προέβησαν οι δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής «η ΔΕΑ αποδέχεται πλήρως τις διαπιστώσεις των εμπειρογνωμόνων και έχει εκφράσει τις ειλικρινείς της απολογίες προς την οικογένεια Φορή» ενώ τα οστά που αποδόθηκαν λανθασμένα έχουν περιέλθει στην κατοχή της, ώστε να προχωρήσει η ταυτοποίησή τους.
Η Επιτροπή αναφέρει πως θα μελετήσει τις επισημάνσεις των εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να βελτιώσει τις πρακτικές της, ενώ διαβεβαιώνει τις οικογένειες των αγνοουμένων ως προς τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις προσπάθειες να εξακριβώσει την τύχη όλων όσων αγνοούνται ακόμη, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
Νωρίτερα σήμερα. Την απολογία της προς τους συγγενείς του αγνοούμενου Γεωργίου Φορή εκφράζει η ΔΕΑ, αποδεχόμενη τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας στην οποία προέβησαν δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες και η οποία κατέδειξε ότι αν και η ταυτοποίηση των λειψάνων ήταν σωστή, εντούτοις κάποια μικρά οστά σχετίστηκαν λανθασμένα με τον αγνοούμενο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η ΔΕΑ αποδέχεται πλήρως τις διαπιστώσεις των εμπειρογνωμόνων και έχει εκφράσει τις ειλικρινείς της απολογίες στην οικογένεια Φορή.
Οι δύο εμπειρογνώμονες, ο Βρετανός γενετιστής William Goodwin και ο Ισπανός ιατροδικαστής ανθρωπολόγος Jos? Luis Prieto, που επιλέχθηκαν κατ` υπόδειξη του Ερυθρού Σταυρού, εξέτασαν την περίπτωση της ταυτοποίησης μέρους των λειψάνων του Γεωργίου Φορή, καθώς και τις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας της ΔΕΑ, σε σχέση με σύνθετες περιπτώσεις ανακατωμένων λειψάνων.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν σήμερα στην οικογένεια Φορή και τη ΔΕΑ.
Προστίθεται εξάλλου ότι τα οστά που αποδόθηκαν λανθασμένα έχουν περιέλθει στην κατοχή της ΔΕΑ, ώστε να προχωρήσει η ταυτοποίησή τους. Η Διερευνητική Επιτροπή αναφέρει ότι τα συμπεράσματα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων «επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία των ταυτοποιήσεων στις οποίες έχει προβεί η ΔΕΑ, εκ των οποίων όλες βασίζονται σε γενετική ανάλυση».
Αναφέρεται επίσης ότι θα σταλεί πλήρης έκθεση στην οικογένεια και τη ΔΕΑ μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ η ΔΕΑ αναφέρει ότι δεσμεύεται να μελετήσει τις εισηγήσεις των κ. Goodwin και Prieto, με σκοπό τη βελτίωση των διαδικασιών της.
Τέλος, η Διερευνητική Επιτροπή διαβεβαιώνει τις οικογένειες των αγνοουμένων ως προς τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις προσπάθειές της να εξακριβώσει την τύχη όλων όσων αγνοούνται ακόμη, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
Σε δημόσια δήλωση που εξέδωσαν εξάλλου οι δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, αναφέρεται ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες αξιολόγησαν το έργο της ΔΕΑ, ενώ επισκέφθηκαν και το εργαστήριο για να εξετάσουν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται. Παράλληλα, είχαν πρόσβαση στα αποτελέσματα του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Οι εμπειρογνώμονες αναφέρονται στην ιδιαίτερα πολύπλοκη φύση αρκετών περιπτώσεων που χειρίζεται η ΔΕΑ, λόγω του αριθμού των ατόμων που είναι θαμμένα σε χώρους ταφής, αλλά και την κακή κατάσταση των οστών και των χώρων αυτών.
«Κατά τη γνώμη μας, η μεθοδολογία που ακολουθείται στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ είναι συμβατή με τη διεθνή πρακτική», συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας επανασυσχετισμού των σκελετικών στοιχείων που προέρχονται από ανακατεμένα οστά, αναφέρεται.
Ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση του Γ. Φορή, οι εμπειρογνώμονες συμπεραίνουν ότι «παρότι η ταυτοποίηση του ατόμου ήταν σωστή, επτά μικρά οστά από το πόδι λανθασμένα συσχετίστηκαν με το άτομο».
Αυτό, προστίθεται, συνέβη παρά το ότι οι επιστήμονες ακολούθησαν διεθνώς αποδεκτές πρακτικές.
Αναφέρουν τέλος ότι σε σύνθετες περιπτώσεις υπάρχει «ένας εγγενής κίνδυνος λανθασμένου συσχετισμού κάποιων σκελετικών στοιχείων» και συστήνουν στη ΔΕΑ να αναθεωρήσει την πρακτικής της σε περίπλοκες περιπτώσεις, ακολουθώντας μια «πιο συντηρητική προσέγγιση». |