Εμφανίσεις Περιεχομένου : 797688
Έχουμε 21 επισκέπτες συνδεδεμένους

Οικογένεια αγνοουμένων κατά κυπριακού κράτους Εκτύπωση E-mail

Επειδή δεν δίκασε τους δολοφόνους τους

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 Ο Φιλελεύθερος


Λευκωσία: Οικογένεια δύο αγνοουμένων από το Στρογγυλό Αμμοχώστου σέρνει τη Δημοκρατία στα δικαστήρια επειδή δεν μερίμνησε ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δολοφόνοι και λόγω της μεγάλης καθυστέρησης, όταν η οικογένεια απετάθη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η προσφυγή απερρίφθη, αφού όπως υποστηρίζουν οι επηρεαζόμενοι διαφοροποιήθηκε η προσέγγιση αφού είχαν πλέον εκταφεί τα πρώτα λείψανα αγνοουμένων.


Ο κ. Ζαχαρίας Χατζηγεωργίου εξέδωσε, εκ μέρους της οικογένειας, ανακοίνωση στην οποίαν αναφέρει πως μεθαύριο, κατόπιν έξι χρόνων αναμονής, αναμένεται να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία της αστικής αγωγής της οικογένειας των αγνοουμένων εναντίον του γενικού εισαγγελέα του κυπριακού κράτους.


Η οικογένεια ενάγει τη Δημοκρατία διά του γενικού εισαγγελέα για:


1. Ελλιπή έρευνα τόσο κατά το 1974 όσο και μετά, αφού παρά το πλήθος μαρτυριών και την παρουσία υπόπτων στις ελεύθερες περιοχές αδράνησαν και ήσαν αναποτελεσματικοί.


2. Συνεχείς παραλήψεις αφού ουδέποτε εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τους υπόπτους σε συμμετοχή σε μαζικές δολοφονίες αλλά ούτε διερεύνησαν σε βάθος οποιαδήποτε μαρτυρία ή ισχυρισμό ακόμα κα μετά που άνοιξαν τα οδοφράγματα παρά την ύπαρξη νέων μαρτυριών.

3. Παραβίαση της αρχής της ισονομίας αφού επεκήρυξαν τον δολοφόνο του Σολωμού και ζήτησαν τη σύλληψη του Αττίλα Ολγκάτς και γενικά εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης και συνέλαβαν άλλους Τούρκους-Τουρκοκύπριους.

 

4. Συστηματική παρεμπόδιση της οικογένειας για περισσότερο από τρεις δεκαετίες να έχει πρόσβαση στους φακέλους και το μαρτυρικό υλικό των εξαφανισμένων προσφιλών προσώπων της και στην ουσία παρεμπόδιση της οικογένειας να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να καταγγείλει την Τουρκία. Η προσφυγή έγινε τελικά με μεγάλη καθυστέρηση και είχε αρνητική κατάληξη, αφού άλλαξε η αντιμετώπιση του θέματος των αγνοουμένων μετά τις πρώτες εκσκαφές λειψάνων.


Η οικογένεια υποστηρίζει επίσης ότι η Δημοκρατία καταδίκασε τους αγνοούμενους πολίτες σε «ζωντανούς νεκρούς» και επέτρεψε στη τούρκικη πλευρά, που αποδειγμένα κάποιους τους κράτησε στη ζωή για πάρα πολλά χρόνια μετά την σύλληψή τους, σε χαρτί διαχωρισμού της Κύπρου και του λαού της.


Περαιτέρω, απάλλαξε τους δολοφόνους και από τις δύο κοινότητες από τα στυγνά εγκλήματά τους και τους επιβράβευσε αφού κάποιοι εκατέρωθεν της γραμμής του διαχωρισμού ανέλαβαν σημαντικές πολιτικές και διοικητικές θέσεις.


Καταδίκασε, σύμφωνα πάντα με την οικογένεια, όλους τους συγγενείς τους σε ένα συνεχές μαρτύριο και ένα ατέρμονο ψυχολογικό πόλεμο αφού τα πρώτα χρόνια το θέμα των αγνοουμένων ήταν δημοφιλές για τα μέσα επικοινωνίας και φιγούραρε συχνότατα στους τίτλους ειδήσεων. Οι συγγενείς για 41 χρόνια αναγκάζονται να θάβουν και κλαίνε τα προσφιλή τους πρόσωπα, προστίθεται στην ανακοίνωση της οικογένεια.


Πηγή: Φιλελεύθερος

 

Καταχωρημένα άρθρα που αφορούν τη οικογένεια Χατζηγεωργίου:

Αγνοούμενοι από το χωριό Στρογγυλός

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com