Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1760908
Έχουμε 81 επισκέπτες συνδεδεμένους

Νέστορας Νέστορος: Kαθοριστική χρονιά για εντοπισμό αγνοουμένων Εκτύπωση E-mail

 

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016, Ο Φιλελεύθερος

Με την Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου

 

Νέστορας ΝέστοροςΜε βάση νέα έρευνα θα υποβάλουμε αίτηση για έρευνες σε άλλους εφτά χώρους

 

Η συνεργασία των μελών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) πρέπει να βασίζεται σε ένα ιδιαίτερα ηθικό κανόνα και ειλικρίνεια, επισημαίνει ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος της ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος. Σημειώνει ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να βρεθούν τρόποι πάνω σε αυτή τη βάση διότι, όπως εξηγεί, είναι σημαντικά συστατικά ώστε να προχωρήσουν μπροστά. Αναμένει ότι το 2016 θα είναι μια ιδιαίτερα επιτυχής χρονιά στο θέμα εντοπισμού λειψάνων, αλλιώς θα υπάρξουν αλυσιδωτά προβλήματα. Αισιοδοξεί ότι σύντομα θα ανοίξουν για τη ΔΕΑ τα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών.

 

-Σημαντική στιγμή, ξεκίνησαν την Πέμπτη οι ανασκαφές στις στρατιωτικές ζώνες...
-Ναι, ξεκίνησαν δύο χώροι ταυτόχρονα μαζί. Κάναμε και παλαιότερα ανασκαφές σε στρατιωτικές ζώνες, αλλά ήταν μόνο 2-3 το χρόνο. Τώρα έχει παραχωρηθεί άδεια για τον κατάλογο των 30 στρατιωτικών ζωνών για τα τρία χρόνια.

 

-Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι η Τουρκία έδωσε ένα χρονικό ορίζοντα τριών χρόνων για τις στρατιωτικές ζώνες...
-Από τις 30 στρατιωτικές ζώνες που είχαμε καταγεγραμμένες στις αρχές Νοεμβρίου για τις οποίες πήραμε την άδεια, σήμερα είναι ενώπιόν μας συνολικά 34. Η έρευνα συνεχίζεται. Από το Νοέμβριο 2015 μέχρι προχτές εντοπίσαμε άλλους 4 πιθανούς χώρους ταφής, για τους οποίους ζητήσαμε άδεια και φαίνεται ότι θα παραχωρηθεί άδεια το 2019.


-Άρα μας δόθηκε άλλος ένας χρόνος;
-Ναι, και δεν υπήρξε χαλάρωση για τις πρώτες 30 που είναι 10 χώροι ανά έτος.

 

-Λέγεται ότι η μάζα των αγνοουμένων που αναζητούμε δεν βρίσκεται στις στρατιωτικές ζώνες στις οποίες έδωσε πρόσβαση η Τουρκία.
-Μα αυτούς τους χώρους εμείς τους ζητήσαμε μετά από έρευνες. Καταθέτουμε ένα έγγραφο υποδεικνύοντας πιθανό χώρο ταφής και βάση των συντεταγμένων βρίσκουμε πού είναι, έτσι γνωρίζουμε αν είναι στρατιωτική ζώνη. Είναι με δικές μας πληροφορίες που επιλέγονται οι χώροι, αλλά είχαμε δυο αδυναμίες. Την ώρα που ετοιμάζαμε τα έγγραφα για πιθανούς χώρους προς ανασκαφή δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση με τους μάρτυρες διότι είναι στρατιωτική ζώνη. Δεύτερη αδυναμία, ήταν το ότι οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι μάρτυρες γνωρίζουν χώρους εξαφάνισης, όχι χώρους ταφής. Πιθανολογούμε ότι κάπου κοντά στο χώρο εξαφάνισης είναι και ο χώρος ταφής. Εκείνο που ζητείτο ήταν η διασταύρωση των πληροφοριών μας από το γραφείο των Τουρκοκυπρίων. Για κάποιους μπορούσαν να διασταυρωθούν οι πληροφορίες, για άλλους υπήρχε αδυναμία.

 

-Τα μισά κατεχόμενα είναι στρατιωτική ζώνη... 
-Έτσι αντιλαμβάνομαι. Δεν είναι απλά οι χώροι στρατοπέδων. Ο όρος στρατιωτική ζώνη υποδηλώνει μια τεράστια περιοχή των κατεχομένων ενώ για την ελληνοκυπριακή πλευρά ο όρος ταυτίζεται με τα στρατόπεδα. Συγκεκριμένα η τουρκοκυπριακή πλευρά στη βάση σχετικού «διατάγματος» που είχε εκδοθεί στα κατεχόμενα, δίνει τη δική της ερμηνεία για το τι εννοεί. Στρατιωτική ζώνη είναι περιοχή η οποία ορίζεται μεταξύ των συνόρων γραμμής κατάπαυσης του πυρός και γραμμής που βρίσκεται 500 μέτρα πίσω από τα σύνορα. Απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, είναι η περιοχή μέχρι 6 χιλιόμετρα απόσταση αναλόγως του εδάφους μεταξύ της πρώτης στρατιωτικής περιοχής  και της γραμμής που καθορίζεται από τα σημεία. Στις στρατιωτικές ζώνες δεν υπάρχει πρόσβαση για τους μάρτυρες την ώρα που ερευνάς την υπόθεση και εδώ είναι μια μεγάλη αδυναμία.

 

-Ζητήσαμε συγκεκριμένες 30 περιοχές με βάση δική μας έρευνα;
-Τις ζητούσαμε εδώ και καιρό αλλά μας έδιναν μόνο 2-3 περιοχές το χρόνο, έτσι δημιουργήθηκε σταδιακά αυτός ο κατάλογος. Τον Σεπτέμβριο μας ρώτησε ο τουρκικός Στρατός πόσες άδειες είχαμε για να μας τις παραχωρήσει για τρία χρόνια. Απαντήσαμε 30, τους τις στείλαμε και πήραμε την άδεια. Στην πορεία βρήκαμε άλλες 4. Τώρα τελειώνουμε μια άλλη έρευνα και πιθανόν να υποβάλλουμε και για άλλους 6-7 χώρους, δηλαδή σύνολο 10-11.

 

-Δεν θα έπρεπε μετά από 42 σχεδόν χρόνια να ξέραμε ακριβώς τι θέλουμε και πού;
-Η έρευνα είναι συνεχής, διότι αναζητάς νέους μάρτυρες. Κάνουμε μια άσκηση με πολλές ελλείψεις και δυσκολίες, γι' αυτό φαίνεται πολλές φορές να είναι μακροχρόνια. Έχουμε αδυναμία σε σημαντικούς παραμέτρους, όπως τα αρχεία του τουρκικού Στρατού και των Ηνωμένων Εθνών στα οποία, πιστεύω, υπάρχουν ιδιαίτερες πληροφορίες.

 

-Είχατε συναντηθεί το καλοκαίρι με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, δεν του ζητήσατε τα αρχεία;
-Βέβαια, και περιμένουμε να μας δοθεί πρόσβαση. Έτσι με την έρευνα προσπαθείς να φιλτράρεις τις πληροφορίες που έχεις που πολλές φορές δεν είναι πρωτογενείς και να τις επεξεργαστείς όσο πιο καλά μπορείς για να φτάσεις να θεωρείς ότι έχεις ένα καλό ποσοστό επιτυχίας στην υπόδειξη του πιθανού χώρου ταφής.

 

Από την εκταφή στο Ορνίθι 16.4.2009-Πού θα γίνουν οι δέκα φετινές ανασκαφές;
-Στις περιοχές Βώνη, Άγιο Δομέτιο, Μια Μηλιά και Άγιο Γεώργιο. Ξεκινήσαμε στη Μια Μηλιά και στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας.

 

-Τι αναμένετε να βρείτε;
-Βάση των αρχείων μας και σύμφωνα με τους χώρους εξαφάνισης και τα γεγονότα που καταγράφτηκαν μέσα από τις συνοπτικές εκθέσεις και το ερευνητικό κομμάτι, πιθανολογούμε ότι στις στρατιωτικές ζώνες θα εντοπιστούν γύρω στους 140 αγνοούμενους Ελληνοκύπριους και κάποιοι Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι από το 1963.

 

-Δεν είναι πολύ μικρός ο αριθμός των 140 αγνοουμένων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια σε ένα σύνολο 1.032;
-Έχουμε ταυτοποιήσει 482 Ελληνοκύπριους και 149 Τουρκοκύπριους και καμιά 200αριά υποθέσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια, αναζητούμε άλλους χίλιους. Ποιος όμως είπε ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι στις στρατιωτικές ζώνες; Έγιναν περισυλλογές, πιθανόν οι χώροι ταφής να είναι μέσα στις στρατιωτικές ζώνες αλλά δεν ξέρουμε. Αν είχαμε πληροφορίες από αρχεία θα ήταν υποβοηθητικό για μας, γι' αυτό πάντα η άσκηση που κάνουμε είναι επί της θεωρίας και αναζητούμε βοήθεια από τους Τουρκοκύπριους.

 

-Πόσους αγνοούμενους βρήκαμε στο παρελθόν στις στρατιωτικές ζώνες;
-Είχαμε πρόσβαση ως ΔΕΑ σε 29 χώρους σε στρατιωτικές περιοχές και εντοπίσαμε οστά στους μισούς χώρους, τα οποία αντιστοιχούν σε 121 αγνοούμενους. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις στρατιωτικές ζώνες, λόγω του ποσοστού επιτυχίας και όχι γιατί υπάρχουν πολλοί μαζικοί τάφοι.

 

-Στις 20 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακινζί επισκέφτηκαν το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο. Τι ζητήσατε από το Μουσταφά Ακινζί;
-Του ζήτησα να ενισχύσει το γραφείο της Τουρκοκύπριας εκπροσώπου και ειδικά το ερευνητικό του κλιμάκιο.

 

-Το ενίσχυσε;
-Όχι στο βαθμό που θα θέλαμε. Άλλαξε τους ερευνητές και μείωσε τον αριθμό τους από 5 σε 3. Η περισσότερη δουλειά τώρα για το ερευνητικό κομμάτι έπεσε πάνω στον σύμβουλο της Τ/κ εκπροσώπου, τον Μουράτ, και πάνω στον Τ/κ συντονιστή Εκταφών Οκάν. Ως ΔΕΑ, στον προϋπολογισμό του 2016 έχουμε συμπεριλάβει τη συνέχιση εργοδότησης δυο άλλων ερευνητών στο γραφείο της Τουρκοκύπριας εκπροσώπου και προσθέσαμε έναν Ελληνοκύπριο ερευνητή για το γραφείο μου. Τώρα έχω 5 ερευνητές αρχαιολόγους και άλλους 5 στο κλιμάκιο της ΚΥΠ.

 

-Ζητήσατε βοήθεια από τον Μουσταφά Ακιντζί για τα αρχεία; 
-Αυτό το έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Εμείς στη συνάντηση αναφέραμε όλα τα προβλήματα που έχουμε και αυτό για τα αρχεία.

 

-Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει ότι θα διαβουλευθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα, προκειμένου να υπάρξει μια βεβαιότητα ότι αυτοί που δίδουν πληροφορίες δεν θα υπόκεινται στην όποια δίωξη, ώστε να διασφαλίσουμε μια ελεύθερη πληροφόρηση.
-Αυτό μπορεί να βοηθήσει, διότι αυτός που έχει την πληροφορία πιθανό να ήταν και εμπλεκόμενος μέσα στα γεγονότα. Βέβαια υπάρχει μια απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα το 1990, που λέει ότι δεν θα διώκονται ποινικά, όχι όμως και αστικά.

 

-Το 2016 θα είναι μια χρονιά καθοριστικής σημασίας για τους αγνοουμένους;
-Ασφαλέστατα, διότι έχουμε να εντοπίσουμε ακόμη τα λείψανα χιλίων αγνοουμένων. Δεύτερο, γνωρίζουμε τις υποθέσεις που αναμένεται να αναλυθούν στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι επιστημονικά, οι οποίες είναι γύρω στις 70 στο χώρο φύλαξης και έχουμε υπόψη τις υποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε ταυτοποίηση το 2016. Με βάση αυτά τα νούμερα, αν δεν εντοπίσουμε φέτος λείψανα πέραν των 100, προς τα μέσα του 2017 θα υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας στην όλη απόδοση του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου. Δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο το πρόβλημα στις ανασκαφές διότι υπάρχει ένας κατάλογος για άλλους 200 πιθανούς χώρους.

 

-Τι κάνετε ώστε να μην συμβεί αυτό το πρόβλημα;
-Επανεξετάσαμε όλα τα έγγραφα της Διερευνητικής Επιτροπής, είδαμε ποια χρίζουν αναθεώρησης και για ποια έγραφα χρειάζεται να γίνουν ενέργειες. Το 7% χρειάζεται αναθεώρηση και ενέργειες από τα δυο γραφεία. Δεύτερο, είδαμε για τον κάθε αγνοούμενο, Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο, χρονολογική περίοδο, ομάδα και χώρο εξαφάνισης. Προσπαθήσαμε να τους βάλουμε σε διάφορες κατηγορίες. Δημιουργήσαμε μια κατηγορία πιθανής ταυτοποίησης, αναζήτηση πιθανού χώρου ταφής, μια άλλη κατηγορία που είναι πιθανός χώρος ταφής σε στρατιωτική ζώνη, πιθανός χώρο σε περιοχή που υπήρξε οικοδομική ανάπτυξη, πιθανός χώρος προς ανασκαφή που είναι ήδη τροχοδρομημένος για ανασκαφή, πιθανή περισυλλογή και σκόπιμη μετακίνηση όπως οι περιπτώσεις Ασσιωτών, Κορνόκηπος, Στρογγυλός, Άγιος Ιλαρίωνας που έγινε σκόπιμα μετακίνηση οστών. Δημιουργήσαμε 8 κατηγορίες στους καταλόγους μας για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα ερωτήματα πιο ορθολογιστικά.

 

Απαιτείται συνεργασία για να έχουμε αποτελέσματα

-Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
-Τώρα που έχουμε μπροστά μας αυτή την εικόνα, τα ερωτήματά μας προς το γραφείο της Τουρκοκύπριας εκπροσώπου και προς το τρίτο μέλος θα είναι πιο συγκεκριμένα και ουσιαστικά. Όταν εγώ τώρα γνωρίζω βάσει μαρτυριών ότι έγινε περισυλλογή, θα πρέπει κάποιος να μπορεί να μου απαντήσει ποιος είναι ο πιθανός χώρος ταφής.

 

-Μέχρι τώρα δεν απάντησε κανείς;
-Ναι, γιατί ποτέ δεν ταξινομήσαμε τα  ερωτήματα και τώρα, θα το κάνουμε.

 

-Πιστεύετε ότι κάνοντας ευθέως την ερώτηση θα έχετε απάντηση;
-Αναμένω πως ναι. Διότι έχω ήδη δείξει ως Γραφείο Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου ποιο είναι το ενδιαφέρον μας, που δεν είναι άλλο από το να λύσουμε αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα για τις οικογένειες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

 

-Τον Απρίλη κλείνετε 2 χρόνια ως Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος της ΔΕΑ. Αυτή η εμπειρία σας κάνει αισιόδοξο ότι θα δοθούν απαντήσεις στα τόσο καίρια ερωτήματα;
-Αν σκεφτώ πού ήμασταν το 2014 και το πού βρισκόμαστε σήμερα στη συνεργασία μας εντός της Ερευνητικής Επιτροπής, πρέπει να είμαι αισιόδοξος. Θα ήταν λάθος να στείλω κάποιο διαφορετικό μήνυμα. Τα προβλήματα και οι διαφορές μας υπάρχουν, δεν τα ωραιοποιώ. Ομως όταν θέλουμε υπάρχει κοινό έδαφος για συνεργασία. Απλά πρέπει να δουλέψουμε, να συνεργαστούμε βάσει της ηθικής και της ειλικρίνειας. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Για να πείσεις πολλές φορές τον άλλο χρειάζονται επιχειρήματα στο τι θέλεις να κάνεις. Αυτό δουλεύει πάντα αμφίδρομα. Για παράδειγμα, επισκεφτήκαμε πρόσφατα 2 πιθανούς χώρους ταφής σε στρατιωτικές ζώνες, τα μηνύματα που πήρα σε σχέση με την στάση που τήρησαν οι εκπρόσωποι του τουρκικού στρατού εκεί, ήταν ενθαρρυντικά.

 

-Υπό ποια έννοια;
-Στο ότι μας συμπεριφέρθηκαν σωστά. Είπαν ότι θα μας παραχωρήσουν όλες τις διευκολύνσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε την ανασκαφή χωρίς προσκόμματα. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, σε σχέση με τον παρελθόν. Το κρατούμε και κτίζουμε για πάρα κάτω.



«Δεν ήλθα εδώ απλά για να περάσω τον χρόνο μου»

-Τι αναμένετε να γίνει το 2016;
-Αναμένω ότι το 2016 θα είναι μια ιδιαίτερα επιτυχής χρονιά στο θέμα εντοπισμού λειψάνων. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα έχουμε αλυσιδωτά προβλήματα. Αυτό που κάνω στον εαυτό μου είναι να δυσκολεύω το ρόλο μου, αλλά δεν ήλθα εδώ απλά για να περάσω το χρόνο μου.

 

-Η πίεση πάνω σας είναι πιο μεγάλη;
-Ίσως.  Αλλά όλα τα μέλη έχουμε ευθύνη να αποφεύγουμε τις προστριβές. Γι' αυτό μίλησα για συνεργασία μέσα από ηθική και ειλικρίνεια. Είναι σημαντικά συστατικά για να προχωρήσεις μπροστά.

 

-Τι κάνατε μέχρι τώρα;
-Μέχρι τώρα έχουμε κάνει επανεξέταση όλα τα έγγραφα. Χρησιμοποιούμε νέα εργαλεία. Εχουμε ψηφιοποιήσει πληροφορίες, έχουμε αλλάξει τον τρόπο έρευνας μας.

 

-Θα αλλάξει και ο τρόπος ενημέρωσης των οικογενειών των αγνοουμένων;
-Αυτό που θα αλλάξει θα είναι η ενημέρωση των οικογενειών των Ελλαδιτών αγνοουμένων. Θα είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που ισχύει για τους Ελληνοκύπριους. Δηλαδή κατ' οίκον επίσκεψη και ενημέρωση για την ταυτοποίηση. Επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήριο και επεξήγηση όλων των επιστημονικών εργασιών που έχουν γίνει στα διάφορα πεδία, δηλαδή στο αρχαιολογικό, ανθρωπολογικό, στο γενετικό κομμάτι και επεξήγηση όλων των αποριών τους. Την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016, θα προσκαλέσουμε συγκεκριμένη ομάδα συγγενών Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων για να τους ενημερώσουμε για τα ευρήματα της υπόθεσης που είναι πολύ δύσκολη.

 

-Μιλάτε για την υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2013, χωρίς ακόμα να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα, 23 αγνοουμένων, που φαίνεται να μην είχαν ταφεί το 1974 και οστά τους έχουν εντοπιστεί στην τοποθεσία «Λαπάτσα», βορειοδυτικά του κατεχόμενου χωριού Σκυλλούρα και μέχρι στιγμής έχουν ανευρεθεί ελάχιστα οστά;
- Μάλιστα, για να μην υπάρχουν παραφιλολογίες, ο καθένας να ξέρει αποσπασματικά κάποια πράγματα και να γίνονται διάφοροι συνειρμοί, ότι κρύβουμε πράγματα, επιλέξαμε να τους ενημερώσουμε. Είναι σε εξέλιξη οι γενετικές εξετάσεις, βάσει των στοιχείων μας αναζητούμε 23 αγνοουμένους και δεν έχουμε στην παρούσα χρονική στιγμή τόσα προφίλ. Πιθανόν να γίνει και με άλλες ομάδες στο σύντομο μέλλον, για όποιες υποθέσεις βλέπουμε ότι υπάρχει παραφιλολογία.



Αναμένουμε πρόσβαση στα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών

-«ΔΕΑ: επόμενες προκλήσεις και ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου», η εκδήλωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου  2016, στο Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία.
-Ναι, ενημερώσαμε για τις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής, πώς προχωρά το πρόγραμμα, αλλά το πιο σημαντικό ήταν από επιστημονικής πλευράς. Δυο επιστήμονες παρουσίασαν το έργο που γίνεται στο αρχαιολογικό πεδίο, πώς λειτουργούν οι ομάδες των αρχαιολόγων, πώς εργάζεται το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι, τι σημαίνει ανατομικοί σκελετοί, ανάμικτες υποθέσεις, δείξαμε το έργο που γίνεται από μια άλλη σκοπιά, πώς λειτουργεί το πρόγραμμα μέσα από την πλευρά των επιστημόνων, διότι είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να αντιληφθεί τι γίνεται όταν μιλούμε για καθυστέρηση, δυσκολίες κ.λπ. Ήταν μια πολύ χρήσιμη παρουσίαση.

 

-Είχατε επισκεφτεί το Ευρωκοινοβούλιο πριν κάποιους μήνες...
-Ναι και θα το ξαναεπισκεφτούμε 15-19 Φεβρουαρίου 2016. Στις 16 του μηνός θα είμαστε μπροστά από την Επιτροπή Ανθρωπιστικών Υποθέσεων για να παρουσιάσουμε τις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής.

 

-Τι ζητάτε από το Ευρωκοινοβούλιο;
-Ζητούμε δύο πράγματα. Τη διασφάλιση της ετήσιας οικονομικής συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι 2,6 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή και για τα επόμενα χρόνια.

 

-Έχετε ενδείξεις ότι μπορεί να αλλάξει;
-Προς το παρόν όχι, έχουμε όμως ενδείξεις για τον προβληματισμό του πώς προχωρούν οι επιτυχίες στις ανασκαφές. Γι' αυτό εστιάζομε πολύ στο κομμάτι της έρευνας και στο συνολικό ενδιαφέρον των εμπλεκομένων. Το δεύτερο είναι μέσα από τις δικές τους πρωτοβουλίες να επιλύσουμε κάποια προβλήματα επιχειρησιακά.

 

-Δηλαδή;
Συζητούσαμε για τις στρατιωτικές ζώνες, υπάρχει τώρα μετατόπιση της Τουρκίας. Συζητούμε εδώ και χρόνια για τη μετακίνηση οστών, πρέπει να μπορέσουμε να πείσουμε για την αναγκαιότητα υποβοήθησης του έργου της ΔΕΑ στο κομμάτι αυτό. Συζητούμε για την παραχώρηση πληροφοριών από αρχεία και δεν θέλουμε να μας δώσουν τους φακέλους τους, αλλά την παραχώρηση πληροφοριών για τα γεγονότα.

 

-Σε έναν πόλεμο πάντα υπάρχουν αρχεία;
-Βέβαια. Στο Συγχαρί εντοπίσαμε πρόσφατα τον Στυλιανό Καλπούτζη τον ταυτοποιήσαμε, είναι μια υπόθεση που φωνάζει διότι κινηματογραφήθηκε το κομβόι που είχε κτυπηθεί, το βλέπαμε στις τηλεοράσεις και άτομα νεκρά κάτω στο δρόμο. Εντοπίσαμε δίπλα από το δρόμο το χώρο ταφής τους. Ευτυχώς είχε γίνει οργανωμένη ταφή. Υπάρχει περίπτωση ο διοικητής που έκανε την οργανωμένη ταφή να μην την είχε καταγράψει στην ημερήσια διαταγή του; Η ημερήσια διαταγή είναι το ευαγγέλιο των διοικητών, καταγράφουν τα πάντα που κάνει η μονάδα τους. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα. Άλλο παράδειγμα, γίνεται περισυλλογή νεκρών από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει περίπτωση τα Ηνωμένα Έθνη να μην έχουν καταγράψει την περισυλλογή;

 

-Θα παρουσιάσετε στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη το βιβλίο που ετοιμάζετε;
-Ναι, αρχές Ιουνίου 2016.

 

-Θα ξαναδείτε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών;
-Ευελπιστούμε ότι θα κάνει την επίσημη παρουσίαση.

 

-Είναι δυνατό να γίνει αυτό και την ίδια ώρα να μην έχει δώσει εντολή να σας δοθούν τα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών;
-Αναμένουμε αυτό να γίνει πολύ πιο πριν, να έχουμε κάποια εξέλιξη στο θέμα των αρχείων των Ηνωμένων Εθνών διότι ο χρόνος τρέχει και δεν είναι σχήμα λόγου.



Από την εκταφή στο Ορνίθι 16.4.2009 Από την εκταφή στο Ορνίθι 16.4.2009Σημαντικές οι πληροφορίες με μετακίνηση οστών

-Η ομάδα των Ασσιωτών ζητά εδώ και πολύ καιρό δικαίωση...
-Και για εκείνη εργαζόμαστε έντονα και βρίσκονται σε εξέλιξη νέες έρευνες.

 

-Πολλοί διερωτούνται πότε θα τελειώσουν οι έρευνες;
-Για να τελειώσουν πρέπει να αποφασίσει να μιλήσει ο κόσμος που εντοπίσαμε που πιθανόν να συμμετείχε στην σκόπιμη μετακίνηση οστών. Αλλά δεν επιθυμούν στην παρούσα χρονική στιγμή να μας πληροφορήσουν για το χώρο μετακίνησής τους.

 

-Φοβούνται;
-Πιθανόν, αλλά αν δεν μιλήσουν δεν θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους χώρους όπου μετακινήθηκαν τα οστά.

 

-Πόσες οικογένειες Ασσιωτών δεν παρέλαβαν τα οστά;
-Μέχρι στιγμής δεν τα παρέλαβαν 33 οικογένειες. Αλλες 35 οικογένειες προχώρησαν και σε κηδεία.

 

-Μπορεί το 2016 θα εντοπίσετε το χώρο μετακίνησης;
-Μίλησα για κάποιες πιθανές θετικές εξελίξεις, ίσως να είναι μια από αυτές. Αλλά δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας. Ευελπιστώ, να μπορέσουμε να πείσουμε για τη μεγάλη ανθρωπιστική αξία εντοπισμού των λειψάνων που έχουν μετακινηθεί.

 

-Ποια άλλη θετική εξέλιξη μπορεί να έλθει το 2016;
-Πρόσβαση στα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, είμαι αισιόδοξος ότι πιθανόν να γίνει.

 

-Τι έγινε με τον Τράχωνα;
-Ολοκληρώσαμε την ανασκαφή και την εκταφή λειψάνων, εντοπίσαμε 36 πρόσωπα.

 

-Περιμέναμε 200 τόσα...
-Αυτή ήταν η παραπληροφόρηση της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Βάσει των δικών μας στοιχείων με τους χώρους εξαφάνισης αναζητούσαμε 40 άτομα για εκείνη τη χρονική περίοδο και σε εκείνες τις περιοχές, δηλαδή Νεάπολη, Ομορφίτα και Τράχωνα. Βρήκαμε 36 αλλά δεν ξέρουμε αν θα είναι αυτά τα πρόσωπα. Θα δείξει η ταυτοποίηση και θα έχουμε εντός του 2016 τα αποτελέσματα. Υπάρχουν μαρτυρίες και αναζητούμε τρίτο χώρο για ανασκαφές.

 

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com