Καθοριστικής σημασίας οι επόμενες μέρες για ανεύρεση οστών Ε/κ στην Άσσια |
Δηλώσεις Φ. Φωτίου και για αξιοποίηση αρχείων του Ερυθρού Σταυρού
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016, Ο Φιλελεύθερος
Λευκωσία: Καθοριστικής σημασίας είναι οι επόμενες λίγες μέρες σε σχέση με την επιβεβαίωση των πληροφοριών για ύπαρξη ενός σημείου στην ευρύτερη περιοχή της Άσσιας, όπου κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετακινήθηκαν τα οστά δεκάδων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης Άσσιας.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου είπε ότι συζητήθηκε και η τελευταία πληροφορία που δόθηκε από την εφημερίδα "Πολίτης" όσον αφορά τη μαρτυρία Τουρκοκυπρίου "και εκείνο που έχω διαβεβαιώσει -και αυτή είναι και η επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας - είναι ότι εμείς έχουμε ζητήσει από τον εκπρόσωπό μας στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) να τεθεί άμεσα αυτό το θέμα, εάν είναι δυνατόν στην επόμενη συνεδρία της".
Ο Επίτροπος διαβεβαίωσε επίσης ότι "θα γίνουν όλα εκείνα που πρέπει, όλες οι διαδικασίες άμεσα, ώστε και το θέμα αυτό να διερευνηθεί αλλά και αν χρειαστεί να γίνει άμεσα ανασκαφή στον συγκεκριμένο χώρο που έχει υποδειχθεί". Ανέφερε ότι "τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να διερευνώνται το συντομότερο γιατί δεν πρέπει να δίνουμε ελπίδες στους συγγενείς εάν η κατάσταση αυτή δεν επιβεβαιωθεί" και συνέστησε σε όλους "να είμαστε προσεκτικοί".
Ο κ. Φωτίου απηύθυνε έκκληση "σε όλους, και ιδιαίτερα στους συγγενείς, να κάνουν υπομονή", λέγοντας ότι "οι επόμενες λίγες μέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη αυτή και σίγουρα ευχή όλων μας είναι να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες γιατί αν επιβεβαιωθούν, ιδιαίτερα για αυτούς τους ανθρώπους, θα είναι μια μεγάλη θετική εξέλιξη, όπως και για δεκάδες οικογένειες θα είναι μια θετική εξέλιξη αν εξευρεθεί πού έχουν μετακινηθεί τα οστά".
Είπε ότι τα γεγονότα επιβεβαιώνουν πως "η έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη έχει θετικά αποτελέσματα και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι τόσο κάποιοι Τ/κ, και δεν είναι μόνο η περίπτωση αυτή, είναι και άλλες, όσο και Ε/κ, μας επισκέπτονται ή επικοινωνούν μαζί μας, θέλουν να δώσουν πληροφορίες και αυτό πραγματικά είναι ό, τι πιο θετικό θα μπορούσαμε να έχουμε μετά από 42 χρόνια για αυτό το πονεμένο θέμα των αγνοουμένων".
Και η έκκληση, συνέχισε ο Επίτροπος, "είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια ώστε να διευκολυνθεί και το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής γιατί εάν αυτή τη στιγμή έχουμε την άρνηση των Τούρκων να πάρουμε πληροφορίες από τα αρχεία τους ο άλλος τρόπος να πάρουμε πληροφορίες είναι από μάρτυρες και πληροφοριοδότες, άρα αντιλαμβάνεστε γιατί είναι πολύ καθοριστικής σημασίας αυτή η εξέλιξη".
Ο κ. Φωτίου είπε ότι "έχουμε συζητήσει ασφαλώς και θέματα που αφορούν την επικείμενη συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών στο Στρασβούργο για την οποία γίνεται μια πολύ σοβαρή ετοιμασία της δικής μας πλευράς τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο και εμείς αισιοδοξούμε ότι με τα επιχειρήματα που έχουμε θα κερδίσουμε ακόμα μια φορά αυτή τη διπλωματική μάχη γιατί το δίκαιο είναι μαζί μας".
"Δεν μπορεί η Τουρκία να αρνείται ακόμα μετά από 42 χρόνια να μην δίνει πληροφορίες από τα αρχεία του στρατού της όσον αφορά τις περισυλλογές στα πεδία μαχών γιατί εκεί είναι η μάζα των αγνοουμένων μας, εκεί είναι οι μαζικοί τάφοι, που είναι στις μάχες πέριξ της Κερύνειας", υπέδειξε ο Επίτροπος σημειώνοντας ότι "αυτό είναι το μεγάλο θέμα για να μην ξεχνούμε ότι ακόμη μιλούμε για 900 με 1000 αγνοούμενους που δεν έχει διακριβωθεί ακόμα η τύχη τους".
Ο Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Άσσιας, Γιώργος Ιωάννου εξέφρασε την προσδοκία "αυτές οι πληροφορίες που μας δίνονται μέσα από δημοσιεύματα και αλλού να είναι πραγματικές έτσι που να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο για όλες τις οικογένειες των αγνοουμένων μας".
Ευχαρίστησε, τέλος, τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, "για όλες αυτές τις ειλικρινείς προσπάθειες που γίνονται για την ανεύρεση των ηρωομαρτύρων μας".
Αξιοποίηση και των αρχείων του Ερυθρού Σταυρού
Ο κ. Φωτίου δήλωσε σήμερα πως στα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού "υπάρχει καλή πληροφόρηση από ό,τι φαίνεται, ιδιαίτερα για τις μεγάλες μάχες που έγιναν και τις περισυλλογές που έγιναν στα πεδία μαχών, όπου φαίνεται ότι είναι και η μεγάλη μάζα των αγνοουμένων μας", προσθέτοντας πως πρόκειται για τα πεδία μαχών πέριξ της Κερύνειας.
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που ο κ. Φωτίου είχε την Τρίτη το πρωί με τον επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στην Ευρώπη για θέματα αγνοουμένων και εγκλωβισμένων Michel Masson, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου είπε πως ο Ερυθρός Σταυρός έχει ένα σημαντικό, πλούσιο αρχείο, γιατί ήταν παρών όταν γίνονταν οι μάχες εκείνο το διάστημα του 1974, για να προσθέσει πως "έχουμε συζητήσει μαζί την πιθανότητα να πάρουμε περισσότερη πληροφόρηση και ενημέρωση από τα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού εκείνων των ημερών".
Θα αξιοποιήσουμε λοιπόν αυτό το γεγονός, και έχουμε συζητήσει τρόπους που θα υλοποιηθεί αυτό, ανέφερε ο κ. Φωτίου, σημειώνοντας πως "αυτό θα είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί είναι στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνουμε τώρα, να συλλέξουμε πληροφορίες, τόσο από αρχεία, όσο και από πληροφοριοδότες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στο έργο της ΔΕΑ".
Ερωτηθείς αν μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί το αρχείο του Ερυθρού Σταυρού, ο κ. Φωτίου είπε πως έχει αξιοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια ως ένα σημείο.
"Νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να το αξιοποιήσουμε πλήρως. Υπάρχει καλή πληροφόρηση από ό,τι φαίνεται, ιδιαίτερα για τις μεγάλες μάχες που έγιναν και τις περισυλλογές που έγιναν στα πεδία μαχών, όπου φαίνεται ότι είναι και η μεγάλη μάζα των αγνοουμένων μας", σημείωσε, προσθέτοντας πως πρόκειται για τα πεδία μαχών πέριξ της Κερύνειας.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ |