Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1760991
Έχουμε 65 επισκέπτες συνδεδεμένους

Πρόσβαση στα αρχεία ΟΗΕ του 1974 Εκτύπωση E-mail

Διαβεβαιώσεις του Μπαν κι Μουν στη ΔΕΑ ότι θα δοθούν όλες οι πληροφορίες για αγνοούμενους

Κυριακή, 05 Ιουνίου 2016 O Φιλελεύθερος

Ανταπόκριση από Νέα Υόρκη: Πανίκος Παναγιώτου


Νέα Υόρκη: «Ο Γενικός Γραμματέας επαναβεβαίωσε την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να παραχωρήσει στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) πρόσβαση στα αρχεία του διεθνούς οργανισμού, όπου αυτά κι αν υπάρχουν» δήλωσε στον «Φ» ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στη ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση των μελών της ΔΕΑ με τον Μπαν κι Μουν, στην έδρα του ΟΗΕ.

«Τον περασμένο Νοέμβριο», ανέφερε ο κ. Νέστορος, «είχα θέσει το θέμα στην Επιτροπή, υιοθετήθηκε από τα άλλα μέλη και το τρίτο μέλος μετέφερε γραπτώς το αίτημα της ΔΕΑ στον ΟΗΕ. Μετά από κάποιο διάστημα, τα Ηνωμένα Έθνη απάντησαν θετικά. Στη συνάντησή μας, ο Γ.Γ. μάς είπε ότι ?εκτός από την πρόσβαση στα αρχεία του ΟΗΕ στο Λήδρα Πάλας - θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε κάθε αρχείο του ΟΗΕ, σε σχέση με τα γεγονότα του 1963 και του 1974».

 

Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από το έργο της Επιτροπής, επεσήμανε ότι «μας δόθηκε άδεια για 35 στρατιωτικές ζώνες και από τις πρώτες τέσσερις περιοχές που σκάψαμε, βρήκαμε οστά μόνο στη μία, στον Άγιο Δομέτιο». Όπως σημείωσε, «ένα σημαντικό ζήτημα που δεν εσυζητείτο στη ΔΕΑ, αλλά ούτε και στα διεθνή φόρουμ, ήταν η παραχώρηση πληροφοριών για περισυλλογές οστών που έγιναν από τον τουρκικό στρατό. Αυτές καταγράφονται με καταθέσεις Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων σε βιβλία Τούρκων αξιωματικών. Άρα, αναμένουμε να μας βοηθήσει (ο Γ.Γ. του ΟΗΕ) ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση και στα αρχεία του τουρκικού στρατού για να εξευρεθούν αυτοί οι χώροι. Θα είναι ένα θετικό βήμα και μάλλον θα πρόκειται για κάποιους ειδικούς προστατευόμενους χώρους».

 

Ο κ. Νέστορος ανέφερε επίσης ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ρώτησε τα μέλη της ΔΕΑ πώς βλέπουν να εξελίσσεται χρονικά το έργο της Επιτροπής. «Δεν έχουμε αρκετά οστά στον χώρο φύλαξης για τροπολογικές αναλύσεις για το 2017, οπόταν θα πρέπει να εντοπιστούν νέα οστά, όπως του είπαμε», τονίζοντας παράλληλα ότι «ο χρονικός ορίζοντας που υπολογίζουν τα άλλα μέλη αυτή τη δουλειά - για να μπορούν να εντοπιστούν οστά - είναι από τρία έως πέντε χρόνια, με βάση μια λογική εκτίμηση αν έχουμε στη διάθεσή μας όλα αυτά τα αρχεία. Αλλά, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία και σωστή προσέγγιση στα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα».

 

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι «αναζητούμε άλλους χίλιους περίπου αγνοουμένους, οκτακόσιους Ελληνοκύπριους και 200 Τουρκοκύπριους. Μέχρι σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί 649, κάποιες άλλες υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη (σε ανθρωπολογικές και γενετικές εξετάσεις). Μέσα λοιπόν σ? αυτούς τους χίλιους αγνοούμενους αναζητούμε να βρούμε και τους δευτερογενείς χώρους όπου βρίσκονται οστά που έχουν μετακινηθεί».

 

Τέλος, απαντώντας σε ερώτησή μας αν ο Μπαν Κι-Μουν - κατά τη συνάντησή του - αναφέρθηκε στο Κυπριακό, ο κ. Νέστορος τόνισε ότι «ο Γ.Γ. μάς είπε ότι υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα, αλλά η διαδικασία προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Εμείς επαναλάβαμε ότι οι θετικές εξελίξεις σίγουρα βοηθούν το έργο της ΔΕΑ».

 

Μήνυμα προς Τουρκία
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών ?όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ στη διάρκεια συνάντησης με τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, στη Νέα Υόρκη? να θέσει στη διάθεση της ΔΕΑ τα αρχεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ώστε να επιταχυνθεί και να είναι αποτελεσματικότερη η προσπάθεια για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει ότι ανάλογη ανταπόκριση θα βρει και το αίτημα προς την Τουρκία, ώστε να συνεργαστεί και να θέσει στη διάθεση της ΔΕΑ τα αρχεία του τουρκικού στρατού, για να δοθεί τέλος στην αγωνία και το δράμα που ζουν οι συγγενείς των αγνοουμένων.

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com