Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Οι ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Κύπρο ένωσαν τη φωνή τους με τις αγωνιώδεις εκκλήσεις της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για νέες πληροφορίες αναφορικά με το χώρο ταφής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων των οποίων η τύχη ακόμα αγνοείται.
Σε ένα σύντομο αλλά περιεκτικό οπτικογραφημένο μήνυμα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυστόστομος Β`, ο μουφτής των Τ/κ, Ταλίπ Αταλάι, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέηφ και ο Πνευματικός Ποιμήν των Αρμενίων Μάστοτς Ασκαριάν, απηύθυναν έκκληση σε όλους όσοι γνωρίζουν οτιδήποτε αναφορικά με την τύχη των αγνοουμένων να δώσουν τις σχετικές πληροφορίες στη ΔΕΑ.
Το βίντεο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε την Παρασκευή το βράδυ στο Λήδρα Πάλας, το Γραφείο για τον Θρησκευτικό Διάλογο, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σουηδίας.
Ανοίγοντας την εκδήλωση η εκτελεστική συντονίστρια του Γραφείο για το Θρησκευτικό Διάλογο Σάλπι Εσκιτζιάν δήλωσε βαθιά συγκινημένη από την πλήρη δέσμευση όλων των θρησκευτικών ηγετών να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν το έργο της ΔΕΑ και των οργανώσεων συγγενών των αγνοουμένων, ώστε να ενθαρρύνουν όλους αυτούς που έχουν πληροφορίες να τις μοιραστούν.
Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, οι θρησκευτικοί ηγέτες αποφάσισαν να απευθύνουν για πρώτη φορά κοινή έκκληση σε οπτικογραφημένο μήνυμα.
Την πρωτοβουλία των θρησκευτικών ηγετών χαιρέτισαν και τα τρία μέλη της ΔΕΑ. Το μέλος της τουρκοκυπριακής πλευράς Γκιουλτέν Πλουμέρ Κουτσιούκ, αφού ευχαρίστησε τους θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου για την έκκλησή του, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τις οικογένειας των αγνοουμένων τόσο των Ε/κ όσο και των Τ/κ να έχουν αξιοπρεπή ταφή για τους αγαπημένους τους, σύμφωνα με τα θρησκευτικές τους πιστεύω. Πρόσθεσε ότι ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΑ.
Το μέλος της ελληνοκυπριακής πλευράς Νέστορας Νέστορος ανέφερε ότι η ΔΕΑ διερευνά τώρα νέους τρόπους στην αναζήτηση άγνωστων τόπων ταφής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σταθερή μείωση του ποσοστού των εκταφών. Σημείωσε ότι για κάτι τέτοιο χρειάζεται η συνεργασία και στήριξη των θρησκευτικών ηγετών και των δύο κοινοτήτων.
Η ροή των πληροφοριών, είπε, δεν πρέπει να βασίζεται στη θρησκεία ή την εθνικότητα. Για την επίτευξη του στόχου, ανέφερε, απαιτείται περισσότερη συνεργασία από όλους τους Κυπρίους αλλά και από το εξωτερικό.
Το τρίτο μέλος της ΔΕΑ Πολ Ανρί Αρνί ανέφερε ότι η ΔΕΑ πέρυσι βρήκε μια ομάδα από 36 αγνοούμενους χάρη στη μαρτυρία μιας γυναίκας 95 χρονών, η οποία αποφάσισε να μιλήσει, παρά το φόβο της, αφού ένιωθε ότι αν δεν το έκανε σύντομα θα πέθαινε παίρνοντας μαζί της αυτή τη σημαντική πληροφορία.
Πριν από δύο μήνες, πρόσθεσε, πράγματι πέθανε. Απευθυνόμενους στους θρησκευτικούς ηγέτες ανέφερε ότι «έχετε πολλή επιρροή στις ψυχές των ανθρώπων. Οι άνθρωποι σας ακούνε. Ως ΔΕΑ είμαστε ευγνώμονες για την έκκληση που απευθύνετε».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των θρησκευτικών ηγετών που συνηγόρησαν στην ανάγκη να δοθούν νέες πληροφορίες αναφορικά με την τύχη των αγνοουμένων.
Εκ μέρους τους Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ο πρωτοπρεσβύτερος Σάββας Χατζηιωνάς ανέφερε ότι ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων είναι κοινός και στις δύο κοινότητες και απήθυνε εκ νέου έκκληση σε όσους γνωρίζουν οτιδήποτε για την τύχη των αγνοουμένων να το μοιραστούν με τη ΔΕΑ.
«Έχει επίσης την πνευματική του διάσταση. Δεν είναι δυνατόν για ένα πρόσωπο που έχει αυτό το είδος των πληροφοριών να έχει τη συνείδησή του ήσυχη και αναπαυμένη», ανέφερε.
Εκ μέρους του μουφτή των Τ/κ ο ιμάμης Φουάτ Τοσούν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, κάλεσε όλους να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην ΔΕΑ ώστε να μπει τέλος στον πόνο των οικογενειών και να μπορέσουν οι Κύπριοι να ζήσουν ειρηνικά.
Την αλληλεγγύη του προς το έργο της ΔΕΑ εξέφρασε εκ μέρους των θρησκευτικών κοινοτήτων των Λατίνων, Αρμενίων, των Μαρωνιτών ο Λατίνος Πατριαρχικός Βικάριος Τζέρσι Κρατζ.
Σε μια ιδιαίτερα συναισθηματική και συγκλονιστική ομιλία, η κόρη ενός αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής, Σπυρούλα Φρ. Δαυίδ ανέφερε ότι ήταν έξι χρονών και τώρα σχεδόν 50 και ακόμα αναζητεί πληροφορίες.
«Βάλτε ένα τέλος, επουλώστε τις πληγές μας. Αυτό είναι αδικαιολόγητα παρατεταμένο. Αδικαιολόγητα. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες για αυτό. Όλοι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, αλλά προφανώς δεν ήταν αρκετό, αν μας πήρε τέσσερις δεκαετίες».
Πρόσθεσε ότι η μητέρα της που είναι 82 χρονών είναι ακόμα ζωντανή μόνο επειδή ελπίζει ότι μια μέρα θα μπορέσουν να κάνουν στον πατέρα της ένα αξιοπρεπές μνημόσυνο.
Παρόλο που η ΔΕΑ ταυτοποίησε μέρος των οστών του πατέρα της, αγνοούμενου της Άσσιας και τα παρέδωσε στην οικογένεια, για την Σπυρούλα αυτό δεν ήταν αρκετό, λόγω και της γνωστής ιστορίας με τη μετακίνηση των ομαδικών τάφων. Για την οικογένειά της, αυτό δεν ήταν αρκετό για να τιμήσει τη μνήμη του.
«Το πιστοποιητικό θανάτου αναφέρει ότι η αιτία θανάτου είναι άγνωστη. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό. Ξέρω πώς πέθανε ο πατέρας μου. Πρέπει να το επιλύσουμε αυτό στο παρόν ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Ο πατέρας μου αιχμαλωτίστηκε, εκτελέστηκε και ρίχθηκε σε ένα πηγάδι από τα τουρκικά στρατεύματα. Δεν μπορώ να δεχτώ ένα πιστοποιητικό θανάτου που σημειώνει ως αιτία θανάτου ``άγνωστη``. Ο πατέρας μου θυσίασε τη ζωή του, δεν μπορώ να δεχτώ τίποτα λιγότερο», ανέφερε.
Ο Ρασάτ Κανσόι ανιψιός, Τουρκοκύπριου που αγνοείτο από το 1964 όταν ταξίδευε στο δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού και τα οστά του ταυτοποιήθηκαν από τη ΔΕΑ, ανέφερε ότι ο ίδιος ως ο γιος και ο εγγονός μιας χαμένης γενιάς εργάζεται για να τερματιστεί το εθνοτικό μίσος, ο ρατσισμός και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης του παρελθόντος και ελπίζει σε μια λύση που θα επιτευχθεί από τους δύο ηγέτες της Κύπρου.
Κλείνοντας την εκδήλωση η Πρέσβειρα της Σουηδίας στην Κύπρο Άννα Όλσον Βραγκ εξέφρασε τη βαθιά συγκίνησή της για τις μαρτυρίες του συγγενών των αγνοουμένων και την ευγνωμοσύνη της προς τους θρησκευτικούς ηγέτες για τη συμβολή τους στη συμφιλίωση και την επούλωση των πληγών.
«Προσφέρετε ελπίδα, εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Και τα τρία αυτά στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση της ειρήνης», ανέφερε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Σημείωση: η συγχωριανή μας Σπυρούλα Φραγκόπουλου Δαυίδ αναφέρεται στο άρθρο ως Σπυρούλα Ντέιβιντ. Η διόρθωση στο κείμενο είναι δική μας.
|