Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1760884
Έχουμε 74 επισκέπτες συνδεδεμένους

Στη Νέα Υόρκη η ΔΕΑ Εκτύπωση E-mail

28 Μάρτιου 2017 Η Σημερινή


Στόχος, ο εντοπισμός εμπιστευτικών και μη διαβαθμισμένων αρχείων του ΟΗΕ. Ένας Ε/κ και ένας Τ/κ λειτουργός θα μεταβούν στις ΗΠΑ, ευελπιστώντας μέσα από τη μελέτη εγγράφων να εντοπίσουν πιθανούς χώρους ταφής αγνοουμένων


Με στόχο τον εντοπισμό πιθανών χώρων ταφής αγνοουμένων, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) προχωρεί προσεχώς στη μελέτη τόσο εμπιστευτικών, όσο και μη διαβαθμισμένων αρχείων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.


Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, δυο αρμόδιοι λειτουργοί, ένας από γραφείο του Ε/κ και ένας από το γραφείο του Τ/κ μέλους της ΔΕΑ, θα μεταβούν για δυο εβδομάδες, από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 5 Μαΐου, στη Νέα Υόρκη, για να μελετήσουν τα μη διαβαθμισμένα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, στα οποία έχουν πρόσβαση.

 


Παράλληλα, το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, Paul-Henri Arni, θα βρίσκεται την ίδια περίοδο στη Νέα Υόρκη για να μελετήσει τα διαβαθμισμένα (εμπιστευτικά) αρχεία και να παραχωρήσει οποιεσδήποτε σχετικές πληροφορίες στα άλλα μέλη της ΔΕΑ, είπε ο κ. Νέστορος, επισημαίνοντας πως στα διαβαθμισμένα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών πρόσβαση έχουν το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, ο βοηθός του και ο διεθνής συντονιστής ερευνών της ΔΕΑ.

 


Διασύνδεση και καταγραφή
Ανέφερε εξάλλου πως τόσο ο ίδιος όσο και το μέλος της τ/κ πλευράς στη ΔΕΑ, η Gulden Plumer Kucuk, θα μεταβούν στις αρχές Μαΐου στη Νέα Υόρκη για να δουν τα μη διαβαθμισμένα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών και τις πληροφορίες που αυτά περιέχουν και για να έχουν συναντήσεις με διάφορους αρμοδίους στις 8 - 9 Μαΐου.


«Θα γίνει διασύνδεση και καταγραφή των οποιωνδήποτε σχετικών πληροφοριών που μπορούν να οδηγήσουν σε πιθανούς χώρους ταφής», είπε ο κ. Νέστορος, προσθέτοντας πως η μελέτη των αρχείων των Ηνωμένων Εθνών θα γίνει μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από τον διεθνή οργανισμό τον Οκτώβριο του 2016.


Ζητείται ενεργός εμπλοκή
Επεσήμανε, εξάλλου, πως πρόσφατα ζητήθηκε η ακόμα πιο ενεργός εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών με στόχο να εντοπιστούν δορυφορικές εικόνες ή αεροφωτογραφίες για τις χρονικές περιόδους τις οποίες εξετάζει η ΔΕΑ, δηλαδή του 1963-67 και από το 1974 και μετά. Πρόσθεσε πως «μέσω ειδικής ανάλυσης αυτών των εικόνων επιδιώκεται ο εντοπισμός νέων χώρων ταφής σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες πληροφορίες που υπάρχουν».


Ο κ. Νέστορος ανέφερε ακόμη πως πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων μελών του γραφείου του με μέλη του γραφείου του μέλους της τ/κ πλευράς στη ΔΕΑ, κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι εκκρεμούσες υποθέσεις για Ε/κ και Τ/κ αγνοούμενους και αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες για την κάθε υπόθεση, βάσει των δεδομένων και χαρακτηριστικών που υπάρχουν στο παρόν στάδιο, όπως π.χ. το πού βρίσκονται οι πιθανοί χώροι ταφής αγνοουμένων (πηγάδια, στρατιωτικές ζώνες, ποταμοί, χώροι όπου υπάρχει οικοδομική ανάπτυξη).


Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, δημιουργήθηκε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη σημερινή κατάσταση, γεγονός που θα μας βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των εκκρεμουσών υποθέσεων, που ανέρχονται γύρω στις 930 (750 Ε/Κ και 180 Τ/Κ). Υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά μετά τη λειτουργία του προγράμματος της ΔΕΑ μπορούμε να συζητούμε για την κάθε υπόθεση από ένα κοινό σημείο αναφοράς, αφού επιτεύχθηκε μια οργανωμένη και από κοινού επισκόπηση όλων των υποθέσεων».


Ο κ. Νέστορος ανέφερε τέλος πως τα εννέα συνεργεία που πραγματοποιούν εκσκαφές για εντοπισμό χώρων ταφής εργάζονται αυτήν τη στιγμή στην Άσσια, στη Μια Μηλιά, στον Άγιο Δομέτιο (στρατόπεδο ΕΛΔΥΚ), στην Αγία Ειρήνη, στη Βατυλή, στη Γαλάτεια, στον Άγιο Ιλαρίωνα, στο Μπέλα-Πάις και στην Αθαλάσσα.


ΠΗΓΗ: KYΠΕ

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com