Γιώργος Κακούρης Παρασκευή 6.10.2017 Πολίτης
Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εκσκαφές στον περιφραγμένο χώρο στην περιοχή Ανεφανή, στην είσοδο της Άσσιας, τον οποίο είχε υποδείξει Τ/Κ μάρτυρας στον «Π» ως τον πιθανό χώρο τελικής ταφής των οστών μέχρι και 100 Ε/Κ που εκτελέστηκαν στην τοποθεσία Ορνίθι το 1974.
Έναν χρόνο και πλέον μετά το δημοσίευμα του «Π» (ημερομηνίας 21/2/2016) αναφορικά με το σημείο ταφής, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους βρίσκεται στα τελικά στάδια εξέτασης του χώρου ο οποίος έχει μεγάλη έκταση πέραν των 40 εκταρίων, ώστε να γίνουν πιο στοχευμένες εκσκαφές για εντοπισμό των αγνοουμένων Ασσιωτών αλλά και αγνοουμένων από άλλα χωριά που ενδεχομένως να έχουν ταφεί εκεί.
Πριν δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε επιτόπια επίσκεψη εκπροσώπων της ΔΕΑ μαζί με αντιπροσωπεία Ασσιωτών, μεταξύ τους εκπροσώπων των συγγενών αγνοουμένων αλλά και ιδιοκτητών τεμαχίων που βρίσκονται στον χώρο. Στόχος της επίσκεψης ήταν μεταξύ άλλων να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρξαν αλλαγές στη μορφολογία του εδάφους από το 1974 ώστε να εντοπιστούν οι πιθανοί χώροι ταφής. Κατά την ίδια επίσκεψη έγινε και επιθεώρηση δεύτερου χώρου εντός της κοίτης του Κατουλιάρη, για τον οποίο υπάρχουν παλαιότερες πληροφορίες πώς ήταν ο χώρος τελικής ταφής.
Παράλληλα, η ΔΕΑ εξετάζει χάρτες του Κτηματολογίου και άλλα δεδομένα που μπορούν να τη βοηθήσουν να περιορίσει την έκταση όπου θα αναζητηθεί ο ομαδικός τάφος. Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικό κομμάτι της έκτασης είναι πετρώδες.
Διερευνητικές εκσκαφές Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Π» ο Ε/Κ εκπρόσωπος Νέστορας Νέστορος, προσθέτοντας πως το επόμενο στάδιο είναι να γίνουν διερευνητικές εκσκαφές, όπως οριζόντιες τομές και κυλινδρικές κάθετες εκσκαφές, ώστε να εντοπιστεί αν υπάρχει στην περιοχή χώμα ξένο προς τη μορφολογία της περιοχής. Κάτι τέτοιο θα αποτελεί και ένδειξη χώρου όπου πιθανόν να έγινε η μετακίνηση των οστών από το Ορνίθι, καθώς σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν αυτή έγινε με εκσκαφέα τη δεκαετία του 1990. Όταν το 2009-2010 έγιναν οι εκταφές στην τοποθεσία Ορνίθι μεταξύ Αφάνειας και Άσσιας, βρέθηκαν μόνο υπολείμματα οστών.
Παρά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας, η παραχώρηση της άδειας από τον κατοχικό στρατό καθυστέρησε καθώς προστέθηκε μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στον κατάλογο των 30 στρατιωτικών χώρων που ενέκρινε για σταδιακό άνοιγμα ο κατοχικός στρατός. Έκτοτε, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονταν προσπάθειες από τη ΔΕΑ με τη βοήθεια και του Μουσταφά Ακιντζί να ανεβεί ο συγκεκριμένος χώρος στη λίστα των προτεραιοτήτων και να δοθεί γρηγορότερη άδεια για πρόσβαση από τον τουρκικό στρατό.
|