Εμφανίσεις Περιεχομένου : 808974
Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους

Κηδεία του Αγνοούμενου της Τουρκικής Εισβολής Ανδρέα Α. Πετρασίτη (2-3-2015) Εκτύπωση E-mail

 

του Γιάννου Δημητρίου


Τελέστηκε την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015, από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά, η κηδεία του αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής Ανδρέα Α. Πετρασίτη από το Παλαίκυθρο, η τύχη του οποίου αγνοείτο από τις 21 Αυγούστου 1974.  Τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Ορνίθι και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. 


Ο Ανδρέας Α. Πετρασίτης, 56 ετών τότε, οδηγός στο επάγγελμα, την 14η Αυγούστου 1974 έφθασε μαζί με σύζυγό του στην Άσσια όπου βρήκε καταφύγιο και φιλοξενία στο σπίτι του Αναστάση Καρπουζή.


Την ίδια μέρα, γύρω στις 1:45 μ.μ. τα Τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την Άσσια χωρίς καμία αντίσταση αφού δεν υπήρχαν ομάδες της εθνοφρουράς στη περιοχή.  Υπολογίζεται ότι ένας αριθμός γύρω στους 1000 ανθρώπους (δεν είναι γνωστός με ακρίβεια) εγκλωβίστηκαν στο χωριό και μαζί και ο Ανδρέας Πετρασίτης.

 

Στις 21 Αυγούστου 1974, Τούρκοι στρατιώτες συνοδευόμενοι από γνωστούς Τουρκοκύπριους συνέλαβαν τον Α. Πετρασίτη με όσους βρίσκονταν στο σπίτι που διέμεναν και οδηγήθηκαν στον πλατεία του Ιωάννου Προδρόμου (πάνω ενορία Άσσιας).  Εκεί όλοι οι άνδρες και νέοι  κρατήθηκαν στα καφενεία του χωριού, ενώ τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στην κάτω ενορία  όπου κρατήθηκαν σε μεγάλες ομάδες σε σπίτια.

 

Αφού έδεσαν τα χέρια όλων των συλληφθέντων αμάχων πολιτών, που σύμφωνα με μαρτυρίες αριθμούσαν 107, τους μετέφεραν Τούρκοι στρατιώτες με τρία στρατιωτικά οχήματα στο χωριό Αγιά όπου τους κατέβασαν και έμειναν καθισμένοι για περίπου τρεις ώρες.  Ακολούθως τους μετέφεραν στο Γκαράζ Παυλίδη όπου έγινε διαλογή από τον εκεί Τουρκοκύπριο υπεύθυνο Αλί Ριζά.  Συνολικά 37 άτομα, όλοι κάτω των 50 ετών, διατάχθηκαν να κατέβουν από τα φορτηγά  ενώ δόθηκε διαταγή οι υπόλοιποι 70 να επιστρέψουν.  Ο Α. Πετρασίτης ήταν ένας από τους 70 άμαχους που οδηγήθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση με την συνοδεία Τούρκων στρατιωτών.

 

Οι εκταφές που έγιναν στην περιοχή Ορνίθι το 2009 έφεραν στο φως το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου εναντίων αμάχων πολιτών που διέπραξε ο Τουρκικός στρατός το 1974.  Οι 70 άμαχοι πολίτες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και ρίχτηκαν σε δύο πηγάδια.  Όπως είναι γνωστό, οι ομαδικοί τάφοι είχαν παλαιότερα ανοιχθεί με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων σε μία οργανωμένη επιχείρηση μετακίνησης και εξαφάνισης των μαρτυρικών οστών των δολοφονηθέντων, που στόχο είχε να εξαφανίσει τα αίτια θανάτου του ομαδικού αυτού εγκλήματος.

 

 

 

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και θείο

Ανδρέας Α. Πετρασίτης

ΑΝΔΡΕΑ Σ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ (ΠΕΤΡΑΣΙΤΗ)
(από την Πέτρα Σολέας και το Παλαίκυθρο)

αγνοούμενο του 1974, ετών 56, τα οστά του οποίου ανευρέθησαν

σε ομαδικό τάφο στο Ορνίθι και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA,

κηδεύουμε την Κυριακή 1/3/2015 και ώρα 2.00 μ.μ., από τον ιερό

ναό Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά και καλούμε όσους τιμούν

τη μνήμη του να παρατούν. 
.
Οι τεθλιμμένοι:
Αδέλφια: Γεώργιος Αντ. Λούλλης
ανήψια και λοιποί συγγενείς.

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com