Εμφανίσεις Περιεχομένου : 809829
Έχουμε 21 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ανακοίνωση Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Άσσιας (23-8-2017) Εκτύπωση E-mail

 

Με ιδιαίτερο προβληματισμό και αγωνία, παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τη συζήτηση γύρω από το θέμα των αγνοούμενων και την ειδική αναφορά σε σχέση με τους 70 αμάχους αγνοούμενους της Άσσιας που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στο Ορνίθι και ακολούθως οργανωμένα και εσκεμμένα μετακινήθηκαν τα οστά τους σε άγνωστο σημείο.  Εδώ και 18 μήνες εκκρεμεί από πλευράς ΔΕΑ η έναρξη διερευνητικών εκσκαφών στον πιθανό νέο χώρο ταφής των οστών, σύμφωνα με την πληροφορία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πολίτης τον Φεβρουάριο 2016.  Ως Κοινότητα δηλώσαμε αμέσως στη ΔΕΑ το ενδιαφέρον μας να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθεια.

 

 

Οι 70 άμαχοι που εκτελεστήκαν εν ψυχρώ στο Ορνίθι

 

Η πρόσφατη αγωνιώδης έκκληση του Ανδρέα Παράσχου προς τον ΠΤΔ κ. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί με άρθρο του την 13/8/17 στην εφημερίδα "Η Καθημερινή", να τεθεί το θέμα των αγνοουμένων σε εντελώς νέα βάση και σε ύψιστη προτεραιότητα με στόχο την άμεση επίλυση του χρονίζοντος αυτού δράματος, πέραν των οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων και καθαρά εντός ενός ανθρωπιστικού πλαισίου, είναι άποψη την οποία συμμεριζόμαστε απόλυτα.

 

Την θέση αυτή την εκφράσαμε δημόσια και εμπράκτως από το 2003, μέσω φυλλαδίου που εκδώσαμε (με μήνυμα και στην Τουρκική) και διανείμαμε κατά χιλιάδες αντίτυπα στα οδοφράγματα με παρόμοια έκκληση, καθότι είναι βαθύτατη η πίστη μας, ως μια κοινότητα που βίωσε τα πάνδεινα κατά τις μαύρες μέρες του Αυγούστου 1974, ότι η ουσία της μεταξύ μας ειρηνικής συνύπαρξης και επιστροφής στην ομαλότητα περνά μέσα από την επίλυση του θέματος των αγνοουμένων και του σεβασμού των νεκρών και των συγγενών τους.

Διαβάσαμε με προσοχή την δήλωση του εκπροσώπου του κ. Ακιντζί, κ. Μπαρίς Μπουρτζού και πρέπει να ομολογήσουμε ότι συνεχίζουμε να διακρίνουμε τις ίδιες σκοπιμότητες που εδώ και 10 χρόνια ήρθαμε αντιμέτωποι μέσα από τις πολυάριθμες επαφές μας με την ΔΕΑ.

Απευθυνόμαστε ευθέως στον κ. Ακιντζί με το εξής απλό ερώτημα:  πώς είναι δυνατόν να ζητάτε από μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημοσιογράφου να σας υποδείξουν το σημείο ταφής των οστών που μετακινήθηκαν από τους δυο ομαδικούς τάφους στο Ορνίθι, όταν αποδεδειγμένα με επιστημονικά τεκμήρια έχει επιβεβαιωθεί η οργανωμένη μετακίνηση;  Υπάρχει έστω και η ελάχιστη πιθανότητα οι Τουρκοκυπριακές αρχές να μην γνωρίζουν τίποτα;  Υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα ότι μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε απόσταση 3-4 χιλιόμετρα από την έδρα της 28ης  Μεραρχίας του Τουρκικού στρατού και να μην πάρει κανένας χαμπάρι;

Κανένας νοήμων και καλόπιστος άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να πιστέψει μία τέτοια εκδοχή.  Ούτε κι εμείς.  Ούτε και οι συγγενείς των εκατοντάδων αγνοουμένων που έτυχαν ανάλογης διαχείρισης όπως πολύ καλά θα πρέπει να γνωρίζετε. 

Αναμένουμε ότι τα ευχολόγια επί τέλους θα γίνουν πράξη.  Έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε από αυτούς που έκαναν τις μετακινήσεις από το Ορνίθι και αλλού να υποδείξουν και τους νέους χώρους ταφής των οστών των αγνοουμένων.  Τέτοιες κινήσεις χρειάζεται ο Κυπριακός λαός για να απελευθερωθεί πραγματικά από τα δεσμά της ιστορίας και να αναπνεύσει ξανά, να διαισθανθεί ότι πραγματικά κάτι αλλάζει προς το καλύτερο, προς το σωστό το πρέπον και ανθρώπινο.  Αυτό θα είναι καταλύτης να πιστέψει και στο επόμενο και πιο ουσιαστικό που είναι η μεταξύ μας ειρηνική συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός που τόσο πολύ το έχουμε όλοι ανάγκη για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.


Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Άσσιας
Γεώργιος Ιωάννου, Κοινοτάρχης Άσσιας

 

 

Καταχωρημένα σχετικά άρθρα:

Το έγκλημα πολέμου που διέπραξε ο τουρκικός στρατός στο Ορνίθι

Οι Αγνοούμενοι της Άσσιας

Ονομαστικός Κατάλογος και Φωτογραφίες

Ψάχνοντας τα Χαμένα Οστά των Αγνοουμένων της Άσσιας

Ισχυρό Ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (12-2-2015)

Διασταυρωμένη πληροφορία για το που «κουβάλησαν» τα οστά των Ασσιωτών

Κύριοι ηγέτες, περιμένω απάντηση!

Αγνοούμενες απαντήσεις

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com