Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1628371
Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους

Κηδεία του αγνοούμενου της Τουρκικής εισβολής Σωτήρη Θαλασσινού Εκτύπωση E-mail

του Γιάννου Δημητρίου

 

Τελέστηκε την Κυριακή 7/4/2024 από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά, η κηδεία του Αστυφύλακα 3110 Σωτήρη Θαλασσινού. Ο Σωτήρης Θαλασσινός αγνοείτο από τον Αύγουστο του 1974. Πρόσφατα τα οστά του εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

 

Soteris-thalassinos-missing-person

 

Ο Σωτήρης Θαλασσινός του Ανδρέα και της Αντιγόνης, γεννηθείς το 1947 στο Πέλλα Πάϊς της επαρχίας Κερύνειας ήταν παντρεμένος με την Χρυστάλλα και είχαν μία κορούλα. Κατοικούσε στον Άγιο Επίκτητο και τον Αύγουστο του 1974 υπηρετούσε ως Αστυφάλακας στην Αστυνομική Διεύθυνση Κερύνειας. Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης της Τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974, ο Σ. Θαλασσινός βρισκόταν με την οικογένεια του στον Άγιο Επίκτητο. Μετά την απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή Κερύνειας ο Σ. Θαλασσινός μετέφερε την οικογένεια του στην Κυθρέα όπου παρέμεινε μέχρι την 12/8/1974 ενώ εκείνος παρουσιαζόταν στην αστυνομική δύναμη Λευκωσίας. Εκείνη την μέρα μετέφερε την σύζυγο μαζί με τα πεθερικά του στην Άσσια, σε συγγενικό τους σπίτι, του Παπά-Απόστολου Χατζηαποστόλου.


Με την κατάληψη του χωριού στις 14/8/2024, ο Σ. Θαλασσινός παρέμεινε καλά κρυμμένος στο σπίτι μέχρι την 21/8/1974 χωρίς να εντοπιστεί από τα Τουρκικά στρατεύματα. Την 21/8/1974, ημέρα Τετάρτη, τα Τουρκικά στρατεύματα προέβησαν σε μαζική εκκένωση όλων των κατοικιών στα οποία διέμεναν εγκλωβισμένοι Ασσιώτες και φιλοξενούμενοι τους από άλλα χωριά της Κύπρου. Με ένοπλη συνοδεία Τούρκων στρατιωτών και μικρή ομάδα επίσης ενόπλων Τ/Κ, όλοι οι εγκλωβισμένοι άμαχοι πολίτες που βρίσκονταν στο χωριό μεταφέρθηκαν στην πλατεία του Τιμίου Προδρόμου. Εκεί, Τούρκοι αξιωματικοί έκαναν την διαλογή, όπου όλοι οι άνδρες και νέοι κρατήθηκαν στα καφενεία του χωριού υπό ένοπλη φύλαξη, ενώ τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στην κάτω ενορία όπου κρατήθηκαν σε μεγάλες ομάδες σε σπίτια. Ο Σωτήρης παρέμεινε κρυμμένος μέχρι και το απόγευμα της 21/8/1974, όπου και αποφάσισε να παραδοθεί όταν έγινε γνωστό ότι ο Τουρκικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι θα εκτελούσε όποιον δεν είχε παραδοθεί οικειοθελώς.

 

Μετά την παράδοση του ο Σ. Θαλασσινός κρατήθηκε μαζί με μεγάλη ομάδα άλλων αιχμαλώτων στο σπίτι του Κυριάκου Χαπέσιη, που βρισκόταν σε μικρή απόσταση από την πλατεία του Τιμίου Προδρόμου. Τις απογευματινές ώρες της 22/8/1974, δύο ένοπλοι Τουρκοκύπριοι, τους οποίους κατέχουμε τα ονόματα, εισήλθαν στο σπίτι και συνέλαβαν τον Σ. Θαλασσινό, τον Ανδρέα Διαρκού και τον Δημήτρη Τσαούσιη και αφού τους έδεσαν τα χέρια τους οδήγησαν προς άγνωστη κατεύθυνση με μικρό σαλούν αυτοκίνητο.


Τα οστά 4 αγνοουμένων που εξαφανίστηκαν στην Άσσια, ανάμεσα τους και του Αστυφύλακα Σωτήρη Θαλασσινού, εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο μεταξύ των χωριών Αφάνεια και Αγυά Κεπήρ περί τις αρχές του 2022. Ο Σ. Θαλασσινός είναι ο πρώτος από την εν λόγω ομάδα που κηδεύεται.


Αιώνια να είναι η μνήμη του.

 

Σχετικά άρθρα και δημοσιευματα στην ιστοσελίδα μας:

Μαρτυρίες εγκλωβισμένων στην Άσσια

Οι αγνοούμενοι της Άσσιας

κηδείες ταυτοποιηθέντων αγνοουμένων της Άσσιας

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com