Εμφανίσεις Περιεχομένου : 797639
Έχουμε 49 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δραστηριότητες Εκτύπωση E-mail

 

Ο Σύνδεσμος για να εκπληρώσει τους σκοπούς του, από το έτος ίδρυσης του το 1979 μέχρι σήμερα ανέπτυξε πρωτοβουλίες και οργάνωσε δεκάδες εκδηλώσεις, οι κυριότερες από τις οποίες είναι:

 

 

·    Η εξεύρεση οικήματος στην προσφυγιά αρχικά στην οδό Ρόδου 3, στη Λευκωσία, όπου και στέγασε τον Πολιτιστικό μέχρι το 1998.  Από το 1998 μέχρι τον Αύγουστο 2008 ο Σύνδεσμος μας φιλοξενήθηκε στο οίκημα Παρθενών στο συνοικισμό Στρόβολος ΙΙΙ, ενώ από το Σεπτέμβρη 2008 μέχρι και σήμερα στεγάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λευκωσίας, που βρίσκεται στην οδό Ξάνθης Ξενιέρου 57, στη Λευκωσία.
·    Το καθιερωμένο από το 1979 ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και δέηση για τους αγνοούμενους που πραγματοποιείται την 28η Αυγούστου κάθε χρόνο, επέτειο της μαζικής και βίαιης εκδίωξης των Ασσιωτών από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

·    Διαλέξεις και παρουσιάσεις γύρω από το εθνικό μας θέμα και το θέμα των αγνοουμένων.

·    Δύο εκθέσεις κεντημάτων της Άσσιας το 1979 και 1980 τις οποίες εγκαινίασε ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού,  πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


·    Βιβλίο Πολιτιστικού 2Βιβλίο Πολιτιστικού 1Η έκδοση, το 1983, του βιβλίου με θέμα την Άσσια, με τίτλο «ΑΣΣΙΑ ζωντανές μνήμες βαθιές ρίζες μηνύματα επιστροφής».

·    Η έκδοση, το 1987, του δεύτερου βιβλίου με θέμα την Άσσια, με τίτλο «ΑΣΣΙΑ σε νοσταλγώ και αγωνίζομαι».
·    Στις 10 Μαϊου 1987 οργάνωσε την πρώτη μεγάλη έκθεση φωτογραφίας από το κατεχόμενο χωριό μας καθώς και την πρώτη έκθεση ζωγραφικής αυτοδίδακτων ζωγράφων της Άσσιας.  Συνολικά έχουν οργανωθεί έξι εκθέσεις ζωγραφικής και άλλων καλλιτεχνημάτων στην προσφυγιά, το 1987 στην Πύλη Αμμοχώστου, το 1997 και το 1999 στο Σκαλί Αγλαντζιάς,  το 2004 στο Μενεού Λάρνακας, το 2008 και το 2010 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λακατάμιας.  Το 2008 έλαβαν μέρος συνολικά 43 καλλιτέχνες και παρουσίασαν 149 εκθέματα.   Μεγάλος αριθμός των καλλιτεχνών είναι αυτοδίδακτοι, ενώ ένας μικρότερος αριθμός έχουν πτυχία στις καλές τέχνες.  [Πατήστε εδώ για να δείτε την έκθεση].  Η τελευταία έκθεση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25-27 Απριλίου 2010 και έλαβαν μέρος συνολικά 37 καλλιτέχνες και παρουσίασαν 119 εκθέματα.  [Πατήστε εδώ για να δείτε την έκθεση]. Οι εκθέσεις αυτές είναι αφιερωμένες στη μνήμη του μεγάλου Λαϊκού ζωγράφου της Άσσιας Μιχαήλ Χρ. Κκάσιαλου και φέρουν το τίτλο «Στ' Αχνάρια του Κκάσιαλου».

·    Οργάνωση ετήσιας εκδήλωσης Μνήμης και Τιμής του Χωριού μας και των πεσόντων και αγνοουμένων της Άσσιας.  Η εκδήλωση από το 1995  περιλαμβάνει  ομιλίες, προβολές, ποίηση και μουσική.   

·    Στενή συνεργασία και συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων.

·    Εκστρατείες ενημέρωσης για τους αγνοούμενούς μας στο Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

·    Εκδήλωση μνήμης και φιλολογικό μνημόσυνο για το λαϊκό μας ζωγράφο Μιχαήλ Χρ. Κκάσιαλο όπου τιμήθηκε η οικογένειά του (Δεκέμβριος 1999).  

·    Εκδηλώσεις για τα παιδιά, όπως ζωγραφίζω και περπατώ για την Άσσια.

·    Οργάνωση 2 Αποκριάτικων εκδηλώσεων για τα παιδιά στη Λευκωσία.

·    Ετήσια εκδρομή / εκδήλωση για την αναβίωση των εθίμων του Πάσχα, που πραγματοποιείται κάθε Άνοιξη σε συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα της Άσσιας, σε κατάλληλο εκδρομικό χώρο (Πλατάνια, Κόρνο και Πυργά). Φωτογραφικό αρχείο 2009 και 2010.

·    Συγκεντρώσεις γνωριμίας και κοινωνικού χαρακτήρα σε διάφορες πόλεις της Κύπρου.

·    Ετήσια σύναξη, από το 2006,  των συνταξιούχων της Άσσιας με εξαήμερη  παραμονή σε ξενοδοχείο όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου.  

·    Ψηφιοποίηση του φωτογραφικού μας αρχείου.

·    Συλλογή αρχειακού υλικού, πολιτιστικού και λαογραφικού περιεχομένου, που αφορά την Άσσια.

 

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com