Ζήνων Ρωσσίδης - Επιστολή προς τον Kurt Waldheim για τη βάναυση μεταχείριση και το θάνατο του Μιχαήλ Κκάσιαλου |
![]() |
![]() |
του Γιάννου Δημητρίου
20.10.2010
![]() Παρά τις δυσκολίες που περνούσε η Κύπρος εκείνες τις μέρες και τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού, ο κ. Ρωσσίδης στην επιστολή αναφέρεται τόσο στη ζωή και καλλιτεχνική δημιουργία του Κκάσιαλου όσο και στις συνθήκες μεταχείρισης του από τους Τούρκους κατακτητές. Εντοπίσαμε ότι για λόγους που πολύ πιθανόν να οφείλονται στη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε τις μέρες εκείνες, γίνεται αναφορά από τον κ. Ρωσσίδη στην ημερομηνία 22 Αυγούστου 1974 ως ημερομηνία που ο Μιχαήλ Κκάσιαλος υπέστη τα βάναυσα κτυπήματα από πάνοπλους τούρκους στρατιώτες, αφού πρώτα τον λήστεψαν, που τον οδήγησαν πρόωρα στο θάνατο στις 29 Αυγούστου 1974. Η ακριβής ημερομηνία, που κακοποιήθηκε, σύμφωνα με δική του κατάθεση, ήταν η 18 Αυγούστου 1974 [3]. ![]() Αναφέρεται επίσης στα διάφορα βραβεία και διακρίσεις που του είχαν απονεμηθεί όπως η διεθνής διάκριση στην Τριενάλε της Μπρατισλάβας (1968), η ειδική πρόσκληση για συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση του Μονάχου των καλύτερων λαϊκών ζωγράφων του κόσμου. Στην συνέχεια κάνει αναφορά σε κριτικό σχόλιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Κκάσιαλου από τον Πολωνό Ignacy Witz (Bulletin Insita) που σε ελεύθερη απόδοση αναφέρει: «Στη 2η Τριενάλε Τέχνης στη Μπρατισλάβα το 1969 δεν ήταν τα κλασσικά έργα που εντυπωσίασαν αλλά οι εικόνες του Μιχαήλ Κκάσιαλου από την Κύπρο, που εξέπληξαν τους επισκέπτες με τη φρεσκάδα και την αμεσότητα της καλλιτεχνικής του ματιάς που ξεφυτρώνει από τα πάτρια εδάφη». Ακολούθως η επιστολή αναφέρεται σ' ένα άλλο σχόλιο κριτικής για το έργο του Κκάσιαλου όπου αναφέρονται τα πιο κάτω: ![]() Ο Κκάσιαλος, γνήσιο τέκνο της υπαίθρου, εκφράζει το νόημα της αγροτικής ζωής, ένα μήνυμα που αντανακλά την γαλήνη και την αθωότητα του αγροτικού κόσμου. Έχει τις ρίζες του βαθιά ριζωμένες στις μακραίωνες παραδόσεις της Κύπρου και ορισμένα από τα έργα του μας θυμίζουν τις τοιχογραφίες των Βυζαντινών εκκλησιών του νησιού». Ο κ. Ζήνων Ρωσσίδης καταλήγει με παράκληση όπως η επιστολή του διανεμηθεί ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στο πιο πάνω απόσπασμα από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, «Αττίλας 74», μεταξύ του δεύτερου και τέταρτου λεπτού, ο μ. Αδαμάντιος Διαμαντής παρουσιάζει εν συντομία τον Μιχαήλ Κάσιαλο και ακολούθως η μ. Ειρήνη Κάσιαλου δίνει μια σύντομη μαρτυρία για την κακοποίηση του από τους Τούρκους και το θάνατο του λίγες μόλις μέρες μετά. 2. Πολιτιστικός Σύνδεσμος «Η Άσσια», «ΑΣΣΙΑ ζωντανές μνήμες βαθιές ρίζες μηνύματα επιστροφής», Λευκωσία 1983
3. Γιάννη Νίκα, "Κκάσιαλος", Λευκωσία 1983 Ζήνων Ρωσσίδης - Επιστολή προς τον Kurt Waldheim για την βάναυση μεταχείριση και το θάνατο του Μιχαήλ Κκάσιαλου (σε μορφή PDF)
![]() ![]() ![]() |