Λαϊκή Τέχνη |
![]() |
![]() |
Η λαϊκή τέχνη είχε σημαντική θέση στη ζωή των Ασσιωτών. Οι γυναίκες της Άσσιας ασχολούνταν, από τα πολύ παλιά χρόνια, με τα κεντήματα, τα πλεκτά και τα υφάσματα. Οι νεαρές κοπέλες κεντούσαν, γιατί τα κεντήματά τους αποτελούσαν μέρος της προίκας τους.
Τα πλεκτά γίνονταν από τις γυναίκες στις ελεύθερες ώρες τους. Πρώτα έκαμναν με τη ρόκα (αδράχτη) τη μάλλινη κλωστή από το μαλλί προβάτων και ύστερα έπλεκαν. Στη συνέχεια τα πλεκτά βάφονταν σε διάφορα χρώματα από ειδικό τεχνίτη, που ήταν γνωστός στο χωριό ως «ο πογιατζής».
Άλλο είδος λαϊκής τέχνης ήταν τα σκαλιστά έπιπλα, που κατασκευάζονταν από έμπειρους τεχνίτες. Τέτοια έπιπλα ήταν το ερμάρι, ο καναπές, το σεντούτζιν κ.ά. Τα σκαλίσματα που προτιμούνταν είχαν σχέση με τη θρησκεία (Παναγία) και την καθημερινή ζωή (σταφύλια, πουλιά κ.ά.). Η αξία αυτών των σκαλιστών, που τα τελευταία χρόνια έγιναν περιζήτητα, η μεγάλη ακρίβεια, η συμμετρία, η εκφραστικότητα, ήταν δείγματα της δεξιοτεχνίας του τεχνίτη. Πολύ αξιόλογο είδος λαϊκής τέχνης ήταν οι σκαλιστές πέτρες, με τις οποίες έκαμναν τις καμάρες του νοτά και των ηλιακών.
* αυτό μπορεί να διαβαστεί και αντίστροφα.
Πηγή: ΑΣΣΙΑ ζωντανές μνήμες βαθιές ρίζες μηνύματα επιστροφής, Λευκωσία 1983 - Πολιτιστικός Σύνδεσμος «Η Άσσια» |