Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1740261
Έχουμε 19 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ντοκιμαντέρ Ρ.Ι.Κ. - "Missing Fate Unknown" Εκτύπωση E-mail

 

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τους αγνοούμενους της Κύπρου

του Γιάννου Δημητρίου

 

Το ντοκιμαντέρ «Missing Fate Unknown», πολύ πιθανόν να αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής, μέσω μαρτυριών αυτόπτων μαρτύρων και συγκέντρωσης στοιχείων, του συνεχιζόμενου δράματος των αγνοουμένων και γι' αυτό και μόνο έχει τεράστια ιστορική αξία.  Η παραγωγή έγινε το 1976 από το Ρ.Ι.Κ.  Την ευθύνη για την έρευνα είχαν αναλάβει ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης και ο Μιχάλης Ατταλίδης και τη σκηνοθεσία ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης.

 

 

 

Όπως αναφέρεται στο αρχείο του ΡΙΚ, πρόκειται για  «Ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει το πρόβλημα των αγνοουμένων προσώπων της Τουρκικής εισβολής του 1974, όπως αυτό εξελίχτηκε δύο χρόνια μετά τον πόλεμο. Γίνεται αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στην δημιουργία του ζητήματος των αγνοουμένων και μέσα από αρχειακό υλικό από την επιστροφή αιχμαλώτων, παρουσιάζεται ο πόνος και η αγωνία των συγγενών και φίλων οι οποίοι ήλπιζαν να δουν ανάμεσα στους αιχμαλώτους και πρόσωπα δικά τους που αγνοούνταν. Παρατίθενται επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ήταν ζωντανοί πολύ μετά το τέλος των εχθροπραξιών».

 

Μέσα από τις μαρτυρίες εντοπίζουμε μεγάλη συμμετοχή από άτομα και οικογένειες Ασσιωτών, γεγονός που προσδίδει στο ντοκιμαντέρ μεγάλη αξία στην ιστορική καταγραφή των γεγονότων όπως διαδραματίστηκαν στο χωριό μας μέσα από αυτό το αυθεντικό και πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό.  Την μαρτυρία τους δίνουν με τη σειρά που παρουσάζονται οι Λάϊφος Χατζηκωστή, Τάκης Καλλή, η Αναστασία Λεοντή Κακούρη, η Χρυστάλλα και Δέσπω Εγγλέζου και η Δέσπω Ζαννέτου Λεοντίου.

 

Το γεγονός της έντονης παρουσίας των Ασσιωτών δεν μας εκπλήττει καθόλου λαμβανομένου υπόψη ότι η Άσσια κατέχει το θλιβερό προνόμιο να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, 105 στο σύνολο, που εξαφανίστηκαν μετά την σύλληψη τους στο χωριό τις μέρες που ακολούθησαν την κατάληψη του χωριού από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής στις 14 Αυγούστου 1974.

 

Πιο κάτω παρουσιάζουμε τα στοιχεία των συντελεστών και επίσης μία ανάλυση και αναφορά στην συμμετοχή των Ασσιωτών στο ντοκιμαντέρ.

 

Συντελεστές

Έρευνα: Ανδρέας Κωνσταντινίδης και Μιχάλης Ατταλίδης
Σχόλιο / Αφήγηση: Μιχάλης Ατταλίδης
Δ/νση Φωτογραφίας: Στέλιος Γιασεμίδης
Μοντάζ: Άντρος Τριλλίδης
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κωνσταντινίδης
Παραγωγή: Ρ.Ι.Κ.
Έτος Παραγωγής: 1976
Διάρκεια: 33:06:01

 

Δίνουν μαρτυρίες Ασσιώτες (σε παρένθεση η χρονική διάρκεια της κατάθεσης):

 

1. Λάϊφος Χατζηκωστή  (11:40-12:13)
2. Τάκης Καλλής (12:14-14:30)
3. Σχόλιο για την Άσσια (14:31-15:30)
4. Αναστασία Λεοντή Κακούρη (24:42-26:25)
5. Χρυστάλα και Δέσπω Εγγλέζου (26:26- 28:31)
6. Δέσπω Ζαννέτου-Λεοντίου (28:32-29:20)

 

Σημείωση:

Μπορείτε να δείτε, επίσης, δύο εξαίρετα ερευνητικά προγράμματα του ΡΙΚ της σειράς Σκοτεινά Μονοπάτια με τίτλο "Αιτία Θανάτου Άγνωστη" που είναι αφιερωμένα στην Άσσια και τους αγνοούμενους της.   Η έρευνα κάλυψε τα γεγονότα μετά την κατάληψη της Άσσιας από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής την 14 Αυγούστου 1974, τον όλεθρο που ακολούθησε με τους εκτελεσθέντες και αγνοούμενους, τις βαναυσότητες, τις λεηλασίες και το βίαιο διωγμό των κατοίκων.

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com