Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1621559
Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους

«Αιτία Θανάτου Άγνωστη» - εκπομπή ΡΙΚ αφιερωμένη στην Άσσια και τους αγνοούμενους Εκτύπωση E-mail

Εκπομπή έρευνας που αφορά την κοινωνία και τις σκοτεινές πτυχές της, την ιστορία του τόπου, ρίχνοντας φως σε γεγονότα που την σημάδεψαν.


Σε αυτά τα δύο μέρη του προγράμματος, παρουσιάζεται το πρόβλημα των αγνοουμένων της Τουρκικής Εισβολής του 1974 στην Κύπρο.


Η έρευνα χρησιμοποιεί τους αγνοούμενους του κατεχόμενου χωριού Άσσια, για να αναδείξει μέσα από μαρτυρίες συγγενών και φίλων την τραγωδία που συνεχίζεται τέσσερεις δεκαετίες μετά.

 


Σκηνοθεσία: ΚΩΣΤΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ
Έτος Παραγωγής: 2015
Διάρκεια Μέρος Α : 01:02:16:17
Διάρκεια Μέρος B : 54:48:14

 

 

Οι εκπομπές είναι διαθέσιμες στο αρχείο του ΡΙΚ στους πιο κάτω συνδέσμους για όσους θα ήθελαν να τις παρακολουθήσουν.


Παρακολουθήσετε το Μέρος Α' της εκπομπής μέσω διαδικτύου


Παρακολουθήσετε το Μέρος Β' της εκπομπής μέσω διαδικτύου

 

Πηγή: ΡΙΚ


Δική μας σημείωση:

Στις 12 & 14 Αυγούστου 2015, το ΡΙΚ 1 είχε προβάλει σε δύο μέρη την εκπομπής έρευνας «Σκοτεινά Μονοπάτια» με τίτλο "Αιτία Θανάτου Άγνωστη". Η έρευνα κάλυψε τα γεγονότα μετά την κατάληψη της Άσσιας από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής την 14 Αυγούστου 1974, τον όλεθρο που ακολούθησε με τους εκτελεσθέντες και αγνοούμενους, τις βαναυσότητες, τις λεηλασίες και το βίαιο διωγμό των κατοίκων.


Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εγκληματική συμπεριφορά των Τουρκικών στρατευμάτων και των κατοχικών αρχών να μετακινήσουν εσκεμμένα και οργανωμένα τα λείψανα των αγνοουμένων μας από τους ομαδικούς τάφους στο Ορνίθι και η άρνηση τους να αποκαλύψουν το νέο χώρο ταφής καθώς επίσης και τα λάθη και τις παραλείψεις γύρω από τη διαχείριση του θέματος από τη ΔΕΑ.


Η εκπομπή είχε αρχικά προβληθεί:


α) Μέρος Α' - 10:00 μμ την Τετάρτη 12/8/15
β) Μέρος Β' - 10:30 μμ την Παρασκευή 14/8/15


Συντελεστές:Σκηνοθεσία - Kώστας Ορθοδόξου

Διερευνητική δημοσιογραφία-Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Μοντάζ - Χριστιάνα Ορθοδόξου

 

Σημείωση:

Δείτε επίσης, το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Missing Fate Unknown», που πολύ πιθανόν να αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής, μέσω μαρτυριών αυτόπτων μαρτύρων, του συνεχιζόμενου δράματος των αγνοουμένων, στο οποίο καταγράφονται αριθμός σημαντικών μαρτυριών Ασσιωτών.Παραγωγή ΡΙΚ, 1976.

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com