Εμφανίσεις Περιεχομένου : 808978
Έχουμε 20 επισκέπτες συνδεδεμένους

Απόστολος Τόφα Εκτύπωση E-mail

 

Κηδεία του Αγνοούμενου της Τουρκικής Εισβολής Απόστολος Τόφα (29-4-2014)

Αποχαιρετιστήρια ομιλία του Νίκου Θεοδοσίου στην κηδεία του Απόστολου Τόφα


26 Απριλίου 2014, Ιερός Ναός Αποστόλου Ανδρέα, Πλατύ Αγλαντζιάς, Λευκωσία.


Νίκος ΘεοδοσίουΑπόστολε Τόφα, σε καλωσορίζουμε μετά από σαράντα χρόνια απουσίας, αλλά και ταυτόχρονα αποχαιρετούμε τα ιερά οστά σου.

Απουσίαζες για σαράντα χρόνια διότι το 1974 εκτελέστηκες άνανδρα μαζί με δεκάδες άλλους συγχωριανούς σου στη μαζικότερη δολοφονία αμάχων ελληνοκυπρίων, και ακολούθως σας έριξαν σε πηγάδια!

Η οικογένεια σου, τα παιδιά, τα εγγόνια αλλά και τα δισέγγονα σου είναι και δικαιούνται να είναι περήφανοι για σένα. Σε αποχαιρετούν σήμερα με ανάμικτα αισθήματα!

Είναι από τους "τυχερούς", μέσα στην ατυχία τους, επειδή το λείψανο σου είναι ολοκληρωμένο. Οι περισσότεροι συγχωριανοί σας, έχουν να παραλάβουν, εάν το επιθυμούν, υπολείμματα οστών! Επειδή δεν έφτανε το ομαδικό έγκλημα, που επιτελέστηκε, ο τουρκικός στρατός, μετακίνησε τον ομαδικό σας τάφο, και μέχρι σήμερα αρνείται πεισματικά, να δώσει στη ΔΕΑ το σημείο επαναταφής προφασιζόμενος,  ότι δεν γνωρίζουν.

 

Εμείς ως το οργανωμένο σύνολο των συγγενών των αγνοουμένων μας, καλούμε τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους προς τις οικογένειες μας και να μας διαβεβαιώσουν ότι θα καταβάλουν το άπαν των δυνάμεων τους τόσο στα πλαίσια της ΔΕΑ, όσο και σε όλα τα Διεθνή Βήματα, για να αντιληφθεί η Τουρκία τις ευθύνες και υποχρεώσεις της, προς τους συγγενείς των αγνοουμένων μας. Έχουμε το κατοχυρωμένο δικαίωμα στην αλήθεια και στη πληροφόρηση, και η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να μας πληροφορήσει για το που βρίσκονται τα οστά που τόσο ιερόσυλα μετακίνησαν!

Αιωνία θα είναι η μνήμη σου, Απόστολε Τόφα.

 

Ειδήσεις ΡΙΚ 26/04/2014


 

 

Αποχαιρετιστήριος Λόγος Κοινοτάρχη Άσσιας Γεώργιου Ιωάννου

 

Κοινοτάρχης Άσσιας Γεώργιος Ιωάννου

Θλιμμένοι στη ψυχή και με ένα μεγάλο και αναπάντητο γιατί, οδηγήσαμε τα βήματα μας σε αυτό εδώ τον ιερό χώρο, για να πούμε το ύστατο χαίρε σε έναν συγχωριανό μας, που τόσο άδικα και ανέλπιστα χάσαμε το μαύρο, το πικρό, το ολέθριο εκείνο καλοκαίρι του 1974.


Ο Απόστολος Ττόφας, γεννημένος στη πολυφίλητη γη της Άσσιας, μεγαλωμένος σε μια οικογένεια με υψηλό αίσθημα της αγάπης προς την πίστη και την πατρίδα, ανατράφηκε με αυτά τα ευγενή ιδανικά και αντρώθηκε, έχοντας ως υπόβαθρο τις πατρογονικές μας παραδόσεις.


Ζούσε ευτυχισμένος στο σπιτικό του στην Άσσια την αγαπημένη ο Απόστολος Ττόφας μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο και τις τρεις του θυγατέρες. Το σπίτι του νοικοκυρόσπιτο και μοσχομύριστο. Από τον πιο περιποιημένο ανθόκηπο της Άσσιας. Πεντακάθαρο από τις φροντίδες των γυναικών του σπιτιού ήταν μια φωλιά ευτυχίας. Η πρωτοκόρη του είχε κάνει ήδη την δική της φωλιά ζώντας στο δικό της σπίτι.


Ο Απόστολος εργάτης φιλόπονος σηκωνόταν χαράματα για να πάει στο μεροκάματο και γυρνώντας απόγευμα ξεκινούσε για το οικογενειακό περιβόλι για να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα με τα προϊόντα του κόπου του και της γης. Και ενώ όλα έδειχναν ένα μέλλον ήσυχο και ευτυχισμένο κοντά στα παιδιά του και τα εγγόνια του ήρθε η καταστροφή. Ήρθε η καταιγίδα που σάρωσε τις ελπίδες, τα όνειρα, που ανέτρεψε κάθε σχέδιο και έβαλε μαύρα στα όνειρα μας.


Προηγήθηκε το καταραμένο και προδοτικό πραξικόπημα. Ακλούθησε η τουρκική εισβολή, μια προσχεδιασμένη στρατιωτική επιχείρηση που παίρνοντας αφορμή από το πραξικόπημα έθεσε σε κίνηση την τεραστία πολεμική μηχανή της Τουρκιάς ενάντια στην τραυματισμένη και προδομένη Εθνική Φρουρά. Πολέμησαν ηρωικά τα παιδιά της Κύπρου αλλά το μονό που μπορούσαν να επιτύχουν ήταν η ηρωική αντίσταση και ο ένδοξος θάνατος.


Οι ερπύστριες των αρμάτων μάχης, οι βολές των αεροπλάνων, τα κανόνια των πολεμικών πλοίων δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν από μια δύναμη σχεδόν άοπλη και προδομένη. Έτσι, γύρω στις δυο το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου 1974 τα τουρκικά άρματα πλήγωναν τους δρόμους της Άσσιας και ξέσκιζαν τις καρδιές των Ασσιωτών που δεν πρόλαβαν να φύγουν και να σωθούν. Το τι ακλούθησε δεν περιγράφετε. Το κυριότερο όμως πρόβλημα ήταν οι συλλήψεις αθώων πολιτών και η εν ψυχρώ εκτέλεσή τους. Ήταν έγκλημα βεβαίως το προδοτικό πραξικόπημα αλλά αυτό που ακολούθησε ήταν το πιο μεγάλο κακούργημα.


Αλήθεια με πρόσχημα το πραξικόπημα η Τουρκία έκανε την προσχεδιασμένη από χρόνια εισβολή. Ποιός νόμος όμως, θεϊκός ή ανθρώπινος, της έδινε το δικαίωμα να μπαίνει στα σπίτια να συλλαμβάνει αθώους πολίτες, να παίρνει από την οικογενειακή εστία άμαχους που δεν πείραξαν κανένα που δεν έφταιξαν σε τίποτα και να τους δολοφονεί.


Τα δολοφονικά, τα κακούργα ένστικτα του βαρβάρου Ασιάτη τα  πλήρωσαν με αθώο αίμα τους τόσοι πολλοί Ασσιώτες. Ένας από αυτούς και ο Απόστολος Ττόφας που τα οστά του κηδεύουμε σήμερα. Για την οικογένεια του κλείνει ένας κύκλος. Θα αναπαυθούν τα λείψανα του στην ξένη γη δίπλα από τα λείψανα της αγαπημένης του συζύγου. Τους χώρισε ο πόλεμος ,τους ενώνει ο τάφος.


Το αίμα που χύθηκε από τους πεσόντες Ασσιώτες αξιωματικούς και στρατιώτες, το αίμα των αδικοχαμένων αμάχων πολιτών μας δημιουργεί ένα βαρύτατο χρέος που ως Κοινότητα, Κοινοτικό συμβούλιο, συγγενείς αγνοουμένων και οργανωμένα σύνολα οφείλουμε όλοι μαζί να ξεπληρώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.


Παίρνω την ευκαιρία να σας πληροφορήσω ότι οι οικονομικοί πόροι ήδη υπάρχουν και οι Ασσιώτες αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί επεξεργάζονται τα σχέδια μνημείου που θα είναι αντάξιο της θυσίας των παιδιών της Άσσιας, αντάξιο της αγάπης όλων μας.


Αείμνηστε Απόστολε, εμείς οι φίλοι , οι συγγενείς, οι συγχωριανοί σου, η οικογένειά σου, κόρες, γαμπροί και εγγόνια σε αποχαιρετούμε, παρακαλώντας τον Θεό να σε έχει κατατάξει μαζί με τους μάρτυρες της πίστης μας εν σκηνές δικαίων. 


Εμείς που σε γνωρίσαμε θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη γιατί ήσουν ένας καλός και τίμιος οικογενειάρχης, ένας άξιος Ασσιώτης.


Αιωνία σου η μνήμη.

 

 

 

 

Αποχαιρετιστήρια Ομιλία Ειρήνης Μάντολες


 

 

Απόστολος Τόφα

 

Πατήστε εδώ για να δείτε τις φωτογραφίες από την κηδεία του Απόστολου Τόφα

 

Καταχωρημένα άρθρα που αφορούν τον Απόστολο Τόφα:

1. Μαζική Δολοφονία 70 Αμάχων (Ασσιωτών και Άλλων) στο Ορνίθι

2. Ψάχνοντας τα Χαμένα Οστά των Αγνοουμένων της Άσσιας

3. Ορνίθι - Ο τόπος του Τουρκικού εγκλήματος εναντίων των 70 αμάχων αγνοουμένων της Άσσιας

4. Οι χαμένες ψυχές της Μεσαορίας


 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com