Εμφανίσεις Περιεχομένου : 808976
Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δημήτρης Καμπούρης Εκτύπωση E-mail

 

Επικήδειος Λόγος για τον Αγνοούμενο Δημήτρη Αντώνη Καμπούρη από την κατεχόμενη Άσσια


Κηδεία Δημήτρη ΚαμπούρηΑγαπημένε μας παππού Δημήτρη,


Σήμερα, είμαστε όλοι εδώ για εσένα, που η μοίρα θέλησε να σε λατρέψουμε και να σε γνωρίσαμε, μέσα από μια φωτογραφία κρεμασμένη στον τοίχο, μέσα από τα λόγια των γονιών και της γιαγιάς, που φρόντισαν ώστε, η μνήμη σου να παραμείνει ανόθευτη στο πέρασμα των χρόνων.


Αλήθεια. Ήταν τα λόγια τους τόσο γλυκά για εσένα και νιώθουμε περήφανοι που είμαστε η συνέχειά σου. Ένας άνθρωπος ψηλός, λεβέντης, καλοσυνάτος, ομορφάνδρας όπως έλεγε η γιαγιά, σωστός οικογενειάρχης, φιλήσυχος, δουλευτάρας, τίμιος. Ένας άνθρωπος, που αγαπούσε το χωριό του και φρόντιζε γι' αυτό.


Μάθαμε τόσα πολλά για σένα παππού, χωρίς να σε γνωρίσουμε και συνηθίσαμε να ζούμε με την ελπίδα της επιστροφής σου. Μεγαλώσαμε με τη μορφή εκείνης της φωτογραφίας, να μας ακολουθεί στις χαρές και στις λύπες της οικογένειάς μας. Το ξέρουμε. Ήσουνα πάντα εκεί, στα δύσκολα και στα εύκολα, μια αόρατη μορφή, ένας φύλακας άγγελος που ποτέ δεν μας εγκατέλειπες.

 


Δυστυχώς τα τραγικά γεγονότα του 1974, μας στέρησαν την ύπαρξή σου, την αγκαλιά σου, τα φιλιά σου, τις γνώσεις και τη σοφία σου. Ο αγώνας ήταν άνισος και άδικος παππού μου. Ήσουν άμαχος, αδύναμος να υπερασπιστείς τον εαυτό σου στα πυρά του αδυσώπητου εχθρού.

 


Και φτάνουμε στο σήμερα, στην σκληρή πραγματικότητα. Καλούμαστε σήμερα παππού Δημήτρη να σε αποχαιρετήσουμε. Έχουμε χρέος να σε αποχαιρετήσουμε και να θάψουμε τα λιγοστά ανευρεθέντα οστά σου, όπως αρμόζει, με τιμές ήρωα και γεμάτοι περηφάνια για εσένα.


Υποσχόμαστε παππού μου ότι, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και να καταδικάζουμε μέχρι δικαίωσης τα εγκλήματα πολέμου που διαπραχθήκαν εκείνες τις μαύρες ημέρες της εισβολής, που σημάδεψαν και στιγμάτισαν τις ζωές μας.


Καλό ταξίδι παππού Δημήτρη, ας αναπαυθεί επιτέλους η ψυχή  σου εν ειρήνη  και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει. Αιωνία σου η μνήμη και καλή αντάμωση. 


Φρόσω Αναστασίου
Εγγονή                                    
14/09/2014

 

 

Επικήδειος Ομιλία Κοινοτάρχη Άσσιας Γεώργιου Ιωάννου στην κηδεία του Δημήτρη Α. Καμπούρη


Κηδεία Δημήτρη ΚαμπούρηΣυγκλονισμένοι από τις αιματοβαμμένες μνήμες που ξυπνούν μέσα μας και συνθλίβουν τις καρδιές μας, συναθροιστήκαμε για πολλοστή φορά οι Ασσιώτες στους ναούς της προσφυγιάς που στεγάζουν τον πόνο και την ελπίδα μας, για να προσευχηθούμε για την αιώνια ανάπαυση ενός ακόμη εθνομάρτυρα της πολυφίλητης γενέτειράς μας. Κάθε φορά που το καθήκον μας ως Ασσιωτών και ως χριστιανών μας οδηγεί σε μια εκκλησία για να αποτίσουμε φόρο τιμής, στη μνήμη ακόμα ενός συγχωριανού μας σκεφτόμαστε τις μέρες τις ειρηνικές, τις μέρες τις δημιουργικές, τις ευτυχισμένες μέρες στη φιλοπρόοδο και αξιοζήλευτη Άσσια. Μιαν Άσσια που τα παιδιά της έκτιζαν την πρόοδο και την  προκοπή, μιαν Άσσια που την κάναμε αξιοθαύμαστη και μας έκανε όλους υπερήφανους.


Σε αυτήν την Άσσια ζούσαμε, σε αυτήν την Άσσια ζούσε και ο αλησμόνητος Δημήτρης. Οικογενειάρχης με αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στα παιδιά του όπως διελάμβανε ο κώδικας της ανθρωπιάς της Άσσιας, ασκούσε το επάγγελμα του υποδηματοποιού εργαζόμενος νυχθημερόν στην κυριολεξία αφού διατηρούσε και ένα νυχτερινό ταβερνάκι. Έπρεπε να μεγαλώσει και να αποκαταστήσει τις τρεις θυγατέρες του και για αυτόν το σκοπό δεν φειδόταν κόπων και προσπαθειών. Ενώ όλα πήγαιναν καλά και το όνειρό του είχε αρχίσει με τον γάμο της μιας του κόρης να παίρνει σάρκα και οστά, ήρθε η κατάρα του πραξικοπήματος και ο τυφώνας της Τουρκικής εισβολής. Ήρθε το μαύρο καλοκαίρι του '74 που σκότωσε τα όνειρά μας και συνεπήρε όλα όσα με τόσο κόπο φτιάξαμε, όλα όσα ονειρευτήκαμε.


Η Άσσια ένοιωσε κάθε πτυχή του κακού, η Άσσια πλήρωσε το πιο βαρύ, το πιο αποτρόπαιο τίμημα της προδοσίας και της βαρβαρότητας. Αθώοι άμαχοι οδηγήθηκαν στην ανάλγητη εκτέλεση και καταχώθηκαν σε πηγάδια γιατί είχα την ιδιότητα του Έλληνα, γιατί ήταν τόσο απλά χριστιανοί. Ανάμεσα στις δεκάδες των αθώων θυμάτων της εγκληματικής βαρβαρότητας είναι και ο μάρτυρας Δημήτρης του οποίου την κηδεία τελούμε σήμερα. Είναι εδώ μαζί μας παιδιά και εγγόνια του. Λείπει μόνο η αγαπημένη του και πιστή σύζυγος που έφυγε από τη ζωή χωρίς να μπορέσει να νεκροφιλήσει έστω και τα μαρτυρικά του λείψανα. Ας προσευχόμαστε για την αιώνια ανάπαυσή τους εν σκηναίς δικαίων.


Το μέγα θέμα των αγνοουμένων της Άσσιας όμως δεν τελειώνει με την παράδοση και την ταφή κάποιων οστών. Στους αγνοουμένους μας συντελέστηκε και δεύτερο έγκλημα πιο βάρβαρο και πιο απαίσιο από το πρώτο. Οι βάρβαροι εκτέλεσαν και κατάχωσαν τα σώματα των νεκρών. Όμως ούτε αυτά τα λείψανα των αθώων αμάχων δεν σεβάστηκαν, αφού στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν το πρώτο έγκλημα ασέλγησαν και πάνω στα τιμημένα κόκκαλά τους, κάνοντας εκταφές και καταστροφές των λειψάνων. Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν αναφέρεται στους όρους εντολής της διερευνητικής επιτροπής. Η παραδοχή των βαρβάρων  από το 2007 ότι μετακίνησαν τα λείψανα χωρίς να δίνουν επαρκείς εξηγήσεις αποτελεί επαρκή λόγο για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διερεύνησης και επανεξέτασης των όρων εντολής της Δ.Ε.Α. Καταγγέλλουμε δημοσίως αυτό το στυγερό έγκλημα του κατοχικού στρατού και καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να επιληφθούν του θέματος, απαιτώντας δικαίωση. Εμείς, ως Κοινότητα, κάνουμε τα δικά μας διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση και στα αρμόδια όργανα της Ευρώπης. Ως Κοινότητα επίσης ανακοινώνουμε ότι θα ανεγείρουμε μνημείο τιμής προς τους ηρωικούς νεκρούς μας μαζί με όλους τους οργανωμένους φορείς της Κοινότητάς μας.


Αλησμόνητε Δημήτρη, η γενέτειρά σου, που την υπηρέτησες και ως σύμβουλος του Κοινοτάρχη αείμνηστου Γεωργίου Πάκκου σε κηδεύει σήμερα και ενώνει τις προσευχές της μαζί με τις προσευχές των προσφιλών σου και της Εκκλησίας.

Κηδεία Δημήτρη Καμπούρη


Η Άσσια μετρά τις πληγές της, αλλά στέκεται όρθια, κρατώντας ψηλά το λάβαρο της ελπίδας. Αιωνία σου η μνήμη αείμνηστε Δημήτρη.


Αιωνία η πίστη και η ελπίδα για μιαν ελεύθερη Άσσια.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε τις φωτογραφίες από την κηδεία του Δημήτρη Καμπούρη

 

 

Καταχωρημένα άρθρα που αφορούν τον Δημήτρη Καμπούρη:

1. Κηδεία του Αγνοούμενου της Τουρκικής Εισβολής Δημήτρη Καμπούρη (12-9-2014)

2. Μαζική Δολοφονία 70 Αμάχων (Ασσιωτών και Άλλων) στο Ορνίθι

3. Ψάχνοντας τα Χαμένα Οστά των Αγνοουμένων της Άσσιας

4. Ορνίθι - Ο τόπος του Τουρκικού εγκλήματος εναντίων των 70 αμάχων αγνοουμένων της Άσσιας

5. Οι χαμένες ψυχές της Μεσαορίας

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com