Εμφανίσεις Περιεχομένου : 819659
Έχουμε 59 επισκέπτες συνδεδεμένους

Κώστας Χαραλάμπους Ασσιώτης Εκτύπωση E-mail


του Γιάννου Δημητρίου

 

Κώστας Χαραλάμπους ΑσσιώτηΤελέστηκε στις 12 Οκτωβρίου 2014, από τον ιερό ναό Παναγίας Οδηγήτριας στο Παλιομέτοχο η κηδεία του συγχωριανού μας αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής  Κώστα Χαραλάμπους Ασσιώτη, τα οστά του οποίου ανεβρέθηκαν στον ομαδικό τάφο στην περιοχή Ορνίθι στο χωριό Αφάνεια και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Ο Κώστας Χ. Ασσιώτης, που ήταν 54 ετών και πατέρας τριών παιδιών, δούλευε ως τεχνικός στο Τμήμα Υδάτων Λευκωσίας και κατοικούσε στο Καϊμακλί με την οικογένεια του.  Ο Κώστας Ασσιώτης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 70 αμάχους πολίτες που συνελήφθηκαν στην Άσσια την 21 Αυγούστου 1974 δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή Ορνίθι.


Σύμφωνα με μαρτυρία της συζύγου του Λουκίας, με την έναρξη της Τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974 ο Κώστας Χ. Ασσιώτης μαζί με την οικογένεια του βρήκε καταφύγιο στο χωριό του την Άσσια.  Με την κατάληψη της Άσσιας γύρω στις 1:45 - 2:00 μ.μ της 14ης  Αυγούστου 1974, ο Κώστας Χ. Ασσιώτης και η οικογένεια του εγκλωβίστηκαν στο χωριό μαζί με ένα αριθμό ανθρώπων που υπολογίζεται γύρω στους 1000 περίπου (δεν είναι γνωστός με ακρίβεια). 


Ο Κ. Ασσιώτης και η οικογένεια του παρέμειναν κρυμμένοι στο υπόγειο του επίσης αγνοούμενου γαμπρού του Χριστούδια Χαραλάμπους και της οικογένειας του μέχρι και την 21ην Αυγούστου 1974.  Την 21ην  Αυγούστου 1974, παραδόθηκαν όλοι στους Τούρκους στρατιώτες οι οποίοι τους συνέλαβαν και τους μετάφεραν με αυτοκίνητο στην πλατεία του Ιωάννου Προδρόμου (πάνω ενορία Άσσιας).  Εκεί όλοι οι άνδρες και νέοι  κρατήθηκαν στα καφενεία του χωριού.

 

Αφού έδεσαν τα χέρια όλων των συλληφθέντων αμάχων πολιτών, που σύμφωνα με μαρτυρίες αριθμούσαν 107, τους μετέφεραν Τούρκοι στρατιώτες με τρία στρατιωτικά οχήματα στο χωριό Αγιά όπου τους κατέβασαν και έμειναν καθισμένοι για περίπου τρεις ώρες.  Ακολούθως τους μετέφεραν στο Γκαράζ Παυλίδη όπου έγινε διαλογή από τον εκεί Τουρκοκύπριο υπεύθυνο Αλί Ριζά.  Συνολικά 37 άτομα, όλοι κάτω των 50 ετών, διατάχθηκαν να κατέβουν από τα φορτηγά  ενώ δόθηκε διαταγή οι υπόλοιποι 70 να επιστρέψουν.  Ο Κώστας Χ. Ασσιώτης ήταν μεταξύ των 70 αμάχων που οδηγήθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση με την συνοδεία Τούρκων στρατιωτών.


Οι εκταφές που έγιναν στην περιοχή Ορνίθι το 2009 έφεραν στο φως το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου εναντίων αμάχων πολιτών που διέπραξε ο Τουρκικός στρατός το 1974.  Οι 70 άμαχοι πολίτες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και ρίχτηκαν σε δύο πηγάδια.  Όπως είναι γνωστό, οι ομαδικοί τάφοι είχαν παλαιότερα ανοιχθεί με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων σε μία οργανωμένη επιχείρηση μετακίνησης και εξαφάνισης των μαρτυρικών οστών των δολοφονηθέντων, που στόχο είχε να εξαφανίσει τα αίτια θανάτου του ομαδικού αυτού εγκλήματος.  Τα ευρήματα έφεραν στο φως εφτά ολοκληρωμένα ή σχεδόν ολοκληρωμένα λείψανα και ένα μεγάλο αριθμό μικρών τεμαχίων ή θραύσματα οστών που αποδίδονται σύμφωνα με τις τελευταίες ανθρωπολογικές μελέτες και εκτιμήσεις σε 61 ανθρώπους.

 

 

Καταχωρημένα άρθρα που αφορούν τον Κώστα Χαραλάμπους Ασσιώτη:

1. Κηδεία του Αγνοούμενου της Τουρκικής Εισβολής Κώστα Χαραλάμπους Ασσιώτη (12-10-2014)

2. Μαζική Δολοφονία 70 Αμάχων (Ασσιωτών και Άλλων) στο Ορνίθι

3. Ψάχνοντας τα Χαμένα Οστά των Αγνοουμένων της Άσσιας

4. Ορνίθι - Ο τόπος του Τουρκικού εγκλήματος εναντίων των 70 αμάχων αγνοουμένων της Άσσιας

5. Οι χαμένες ψυχές της Μεσαορίας


 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com