Επικήδειος Ομιλία Κοινοτάρχη Άσσιας Γεώργιου Ιωάννου στην κηδεία του αγνοούμενου της Τουρκικής εισβολής Δημήτρη Κωστρίκκη
Περιμέναμε καρτερικά επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες για να μάθουμε την τύχη των δικών μας που αγνοούνταν. Όταν τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα εκταφών και ταυτοποιήσεων της Δ.Ε.Α., οι ελπίδες μας ότι κάποιοι από τους δικούς μας βρίσκονταν ακόμα στη ζωή εξανεμίστηκαν. Η μόνη παρηγοριά που μας απέμεινε πλέον ήταν η ανεύρεση και ταφή των λειψάνων τους. Αντί αυτής της ελάχιστης προσδοκίας, σήμερα καλούμαστε ως συγγενείς και ως Κοινότητα να αντιμετωπίσουμε ένα νέο τερατώδες έγκλημα της κατοχικής δύναμης: αυτό της οργανωμένης μετακίνησης των λειψάνων από τους δύο ομαδικούς τάφους στο Ορνίθι όπου είχαν ριφθεί αρχικά οι δολοφονημένοι Ασσιώτες. Μιας απάνθρωπης και αποτρόπαιης πράξης που είχε στόχο να εξαφανίσει τα τεκμήρια ενός από τα απεχθέστερα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο στρατός της Τουρκίας. Αποτέλεσμα αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος είναι να μας παραδίδονται από τη Δ.Ε.Α. ελάχιστα, μεμονωμένα οστά η θραύσματα οστών, αντί τα ολοκληρωμένα λείψανα των δικών μας, που περιμέναμε να πάρουμε για να τα τιμήσουμε και να τα κηδεύσουμε καθώς τους αρμόζει, όπως επιβάλλει η θρησκεία μας.
Ένας από τους εθνομάρτυρες αυτού του εγκλήματος ήταν ο Δημήτρης του Κωστρίκκη, ο άντρας της Αθηνάς του Χαπερή. Ήταν ίσως ο πιο χαρακτηριστικός τύπος του Ασσιώτη νοικοκύρη. Ήξερε την τέχνη του κτίστη, που την άσκησε χτίζοντας την κατοικία του, τις αποθήκες, τον αχυρώνα, το μαγερειό, μαζί με το πλυσταριό, τους στάβλους και τα υπόστεγα. Ένα πλήρες νοικοκυριό σύμφωνα με τα πρότυπα του νοικοκύρη της Άσσιας. Ασχολήθηκε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Έσπερνε και θέριζε τα χωράφια του και καλλιεργούσε τριφύλλια για τις αγελάδες του. Οι μέρες του ειρηνικές και παραγωγικές σε καθημερινή βάση. Αλλαγή μόνο την Κυριακή που έπρεπε οπωσδήποτε και ανελλιπώς να εκκλησιαστεί. Δούλευε ολημερίς γιατί έπρεπε να μεγαλώσει οκτώ παιδιά, πέντε κόρες και τρία αγόρια. Πρόφτασε να αποκαταστήσει τις δύο κόρες ως την ημέρα που ήρθε η καταστροφή.
Οι Αττίλες συνέλαβαν τον τίμιο, τον άοπλο, τον ειρηνικό νοικοκύρη και χωρίς οίκτο τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ, κάνοντας τον να ποτίσει με το αίμα του τη γη που για τόσα χρόνια την πότιζε με τον ιδρώτα του. Σήμερα τον κηδεύουμε και θα ενταφιάσουμε ό,τι απέμεινε από αυτόν στον τάφο που αναπαύεται η αείμνηστη του σύντροφος, η Αθηνά, που έφυγε με την μάταιη προσμονή του Δημήτρη της.
Αλησμόνητε Δημήτρη, σήμερα δίπλα στο κιβώτιο με τα μαρτυρικά σου λείψανα βρίσκονται τα οκτώ παιδιά σου, γαμπροί και νύφες με τα εγγόνια και τα δισέγγονά σου «στρατοί οι γιοι σου και τα 'γγόνια σου». Διαβεβαιώνουμε εσένα, τους συγγενείς και όσους είναι μαζί μας σήμερα, ότι δεν μας ικανοποιεί αυτή η κατάσταση. Ούτε θα αποδεχτούμε ποτέ ότι με την παράδοση και την ταφή των όποιων λειψάνων κλείνει για μας το θέμα των αγνοουμένων. Θα συνεχίσουμε να προσφεύγουμε σε κάθε αρμόδιο οργανισμό, καταγγέλλοντας την Τουρκία, απαιτώντας την πλήρη διερεύνηση του θέματος και την τιμωρία των ενόχων.
Αείμνηστε Δημήτρη Κωστρίκκη. Η Άσσια σε αποχαιρετά με την υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσουμε ούτε εσένα, ούτε τους άλλους αγνοούμενους πατέρες και αδελφούς μας, αλλά θα επιτελέσουμε το καθήκον μας, όπως πρέπει και ταιριάζει σε εσάς και στη θυσία σας.
Αιωνία η μνήμη.
Δημήτρης Κωστρίκκης
του Γιάννου Δημητρίου
Τελέστηκε το Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014 από τον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου στο Τσιακκιλερό στη Λάρνακα, η κηδεία του αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής από τον Αύγουστο του 1974 Δημήτρη Κωστρίκκη τα οστά του οποίου ανεβρέθηκαν στον ομαδικό τάφο στην περιοχή Ορνίθι στο χωριό Αφάνεια και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Ο Δημήτρης Κωστρίκκης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 70 αμάχους πολίτες που συνελήφθηκαν στην Άσσια την 21 Αυγούστου 1974 δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή Ορνίθι.
Ο Δημήτρης Κωστρίκκης, 56 ετών τότε, γεωργός και κτηνοτρόφος στο επάγγελμα και πατέρας οκτώ παιδιών με την κατάληψη της Άσσιας την 14η Αυγούστου 1974 εγκλωβίστηκε μαζί με την οικογένειά του στην Άσσια. Παρέμειναν στο σπίτι τους μέχρι την 21 Αυγούστου οπότε και τους συνέλαβαν ένοπλοι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι από την Αφάνεια και τους οδήγησαν στην πλατεία του Ιωάννου Προδρόμου (πάνω ενορία Άσσιας). Εκεί όλοι οι άνδρες και νέοι κρατήθηκαν στα καφενεία του χωριού, ενώ τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στην κάτω ενορία (ανατολικό μέρος) όπου κρατήθηκαν σε μεγάλες ομάδες σε σπίτια. Αφού έδεσαν τα χέρια όλων των συλληφθέντων αμάχων πολιτών, που σύμφωνα με μαρτυρίες αριθμούσαν 107, τους μετέφεραν Τούρκοι στρατιώτες με τρία στρατιωτικά οχήματα στο χωριό Αγιά όπου τους κατέβασαν και έμειναν καθισμένοι για περίπου τρεις ώρες. Ακολούθως τους μετέφεραν στο Γκαράζ Παυλίδη όπου έγινε διαλογή από τον εκεί Τουρκοκύπριο υπεύθυνο Αλί Ριζά. Συνολικά 37 άτομα, όλοι κάτω των 50 ετών, διατάχθηκαν να κατέβουν από τα φορτηγά ενώ δόθηκε διαταγή οι υπόλοιποι 70 να επιστρέψουν. Ο Δημήτρης Κωστρίκκης ήταν μεταξύ των 70 αμάχων που οδηγήθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση με την συνοδεία Τούρκων στρατιωτών.
Οι εκταφές που έγιναν στην περιοχή Ορνίθι το 2009 έφεραν στο φως το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου εναντίων αμάχων πολιτών που διέπραξε ο Τουρκικός στρατός το 1974. Οι 70 άμαχοι πολίτες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και ρίχτηκαν σε δύο πηγάδια. Όπως είναι γνωστό, οι ομαδικοί τάφοι είχαν παλαιότερα ανοιχθεί με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων σε μία οργανωμένη επιχείρηση μετακίνησης και εξαφάνισης των μαρτυρικών οστών των δολοφονηθέντων, που στόχο είχε να εξαφανίσει τα αίτια θανάτου του ομαδικού αυτού εγκλήματος. Τα ευρήματα έφεραν στο φως εφτά ολοκληρωμένα ή σχεδόν ολοκληρωμένα λείψανα και ένα μεγάλο αριθμό μικρών τεμαχίων ή θραύσματα οστών που αποδίδονται στους υπόλοιπους της ομάδας.
Πατήστε εδώ να δείτε φωτογραφείς από την κηδεία του Δημήτρη Κωστρίκκη
Καταχωρημένα άρθρα που αφορούν τον Δημήτρη Κωστρίκκη:
1. Μαζική Δολοφονία 70 Αμάχων (Ασσιωτών και Άλλων) στο Ορνίθι
2. Ψάχνοντας τα Χαμένα Οστά των Αγνοουμένων της Άσσιας
3. Ορνίθι - Ο τόπος του Τουρκικού εγκλήματος εναντίων των 70 αμάχων αγνοουμένων της Άσσιας
4. Οι χαμένες ψυχές της Μεσαορίας
5. Σπαραγμός και οδύνη στην κατεχόμενη Άσσια
6. Κηδεία του Αγνοούμενου της Τουρκικής Εισβολής Δημήτρη Κωστρίκκη (28-11-2014)
|