Εμφανίσεις Περιεχομένου : 808971
Έχουμε 10 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δήλωση Σεφέρη κατά Δικτατορίας (28.3.1969) Εκτύπωση E-mail

 

του Γιάννου Δημητρίου

Αυτό τον μήνα κλείνουν 45 χρόνια από την ημέρα που ο μεγάλος Έλληνας ποιητής αποφάσισε να μιλήσει και μίλησε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Αποκορύφωμα της προφητικής του τότε Δήλωσης ήταν η φράση, «όλοι πια το διδάχτηκαν και το ξέρουν, πως στις δικτατορικές καταστάσεις η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος.  Το δράμα αυτού του τέλους μας βασανίζει συνειδητά ή ασυνείδητα όπως τους παμπάλαιους χορούς του Αισχύλου».

 

 

Στο πιο πάνω βίντεο, από το ιστορικό αρχείο της Ελληνικής Τηλεόρασης, ακούεται ο Γιώργος Σεφέρης να διαβάζει τη Δήλωση του κατά της Δικτατορίας. 

Στο βίντεο περιέχονται σκηνές από το διωγμό των εγκλωβισμένων Ασσιωτών (χρονικά καλύπτουν από 1:18 έως 1:29).  Οι σκηνές είχαν ληφθεί από τον μ. Κώστα Φαρμακά - σύμφωνα με οπτικογραφημένη μαρτυρία του ιδίου προς τον γράφοντα - και τον Μάρκο Σιαπάνη τον Αύγουστο 74 στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα.  Το υλικό, μαζί με αρκετό άλλο αποτέλεσαν μέρος του ντοκιμαντέρ «Κύπρος 1974» και ήταν η πρώτη προσπάθεια που είχε γίνει τότε για να αναδειχθεί το πρόβλημα της εισβολής και κατοχής της πατρίδας μας από τους Τούρκους κατακτητές.

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com