Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1739956
Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους

Οι πρώτες μέρες της προσφυγιάς και ο διωγμός των Ασσιωτών Εκτύπωση E-mail

 

Μαρτυρίες 1974 - Κώστας Φαρμακάς

 

 

Το ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας, σε μοντάζ Μιχάλη Γεωργιάδη, είναι μια μαρτυρία του Κώστα Φαρμακά σε συνομιλία που είχε με τον Γιάννο Δημητρίου στις 25 Ιανουαρίου 2012 στο fotocine στη Λευκωσία. Ο Κώστας Φαρμακας μαζί με τον Γιώργο Κατσούρη και τον Μάρκο Σιαπάνη με ιδιωτική πρωτοβουλία, τη στιγμή που το κρατικό τηλεοπτικό ίδρυμα ΡΙΚ τελούσε σε κατάσταση αποσύνθεσης μετά την κατάληψη από τους πραξικοπηματίες, κατέγραψαν εικόνες από την τουρκική εισβολή και τις συγκλονιστικές στιγμές και το ανθρώπινο δράμα κατά τις πρώτες μέρες της προσφυγιάς. Εικόνες από τους βομβαρδισμούς, την καταστροφή, το βίαιο ξεριζωμό και το θρήνο για την προδομένη πατρίδα και τους αδικοχαμένους ανθρώπους της συνθέτουν αυτό το συγκλονιστικό ντοκουμέντο που ήταν και το πρώτο που έγινε μετά την Τουρκική εισβολή.

Οι τρεις τους έγιναν επίσης αυτόπτες μάρτυρες του βίαιου διωγμού των Ασσιωτών και τράβηξαν τις γνωστές εικόνες στο Γυμνάσιο (Λύκειο σήμερα) Αγίου Γεωργίου Λάρνακας. Μας αφηγείται πως η φωτογραφία του θρήνου της συγχωριανής μας Αντριάνθης Χατζήκυριακου για το δολοφονημένο αρραβωνιαστικό της, Γεώργιο Χρυσοστόμου, έγινε το ισχυρότερο σύμβολο για τον πόνο και το θρήνο της Κύπρου και διαχρονικό αντικατοχικό σύμβολο.

 

CYPRUS-1974-POSTER

Φωτ. Αφίσσα Κυπρος 1974

απεικονίζει την συγχωριανή μας Αντριάνθη Χατζήκυριακου (Σημ.1)

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο Κύπρος 1974, έγινε κατορθωτό με τη στήριξη του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Μιχάλη Δούντα που διευθέτησε την παροχή τεχνικής στήριξης από την Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Προεδρίας Ελλάδος. Σημαντική στήριξη στην όλη προσπάθεια παρείχε και η Συντονιστική Επιτροπή Κυπρίων Φοιτητών.

 


Το κείμενο είναι του Γιάννη Κατσούρη,
τηv μουσική έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και
στην αφήγηση ο Μάνος Κατράκης.

 

Σημείωση 1: Η αφίσσα Κύπρος 1974 είχε εκτυπωθεί από το Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων μετά την Τουρκική εισβολή και κυκλοφόρησε παγκοσμίως κυρίως μέσω των Κυπριών φοιτητών και αποδήμων. Βασικό στοιχείο στον αντικατοχικό αγώνα που διεξήγαγε με πίστη και αγωνιστικότητα ο Κυπριακός λαός για δεκαετίες. Είναι έργο του γνωστού καλλιτέχνη Γράβαλλου [εκ παραδρομής αναφέρεται ο χαράκτης Τάσσος ως ο δημιουργός του έργου στην συνομιλία] και είναι παρμένη από τη συγκλονιστική στιγμή που απαθανατίστηκε η συγχωριανή μας Αντριάνθη Χατζήκυριακου να θρηνεί το χαμό του αρραβωνιαστικού της Γεωργίου Χρυσοστόμου, στο Γυμνάσιο Αγ. Γεωργίου στην Λάρνακα, αμέσως μετά τον βίαιο διωγμό των εγκλωβισμένων Ασσιωτών από το Τουρκικό στρατό.

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com