Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1612036
Έχουμε 9 επισκέπτες συνδεδεμένους

Στο εδώλιο η Δημοκρατία από συγγενείς αγνοουμένων Εκτύπωση E-mail

Κατέθεσαν αγωγή κατηγορώντας την για αδράνεια

Σάββατο, 16 Μαΐου 2015 Ο Φιλελεύθερος


Χριστάκης Γιαννακός

 

Λευκωσία: Η τραγωδία των αγνοουμένων μας παρουσιάστηκε χθες, σύροντας μαζί της όλο τον πόνο των συγγενών, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, όπου άρχισε η ακρόαση αγωγής που άσκησαν οι στενοί συγγενείς δύο αγνοουμένων, πατέρα και γιου, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο γιος και αδελφός των Λοΐζου Χατζηγεωργίου 44 χρονών και Γιώργου Χατζηγεωργίου 18 χρονών από τον κατεχόμενο Στρογγυλό, Ζαχαρίας Χατζηγεωργίου, ο οποίος είναι ένας από τους έξι συνολικά ενάγοντες. Οι υπόλοιποι ενάγοντες είναι η μητέρα του και τα αδέλφια του, επίσης παιδιά και αδέλφια των δύο αγνοουμένων.

 

Το παράπονο των εναγόντων είναι η απαράδεκτη συμπεριφορά και αδράνεια που επέδειξαν οι Αρχές της Δημοκρατίας για το θέμα των αγνοουμένων, και απαιτούν όπως οι υπαίτιοι Τουρκοκύπριοι που απήγαγαν τους δικούς τους στις 15 Αυγούστου 1974, και από τότε χάθηκαν τα ίχνη τους, αχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μαζί με τους δύο αγνοουμένους χάθηκαν και άλλοι άνδρες του χωριού Στρογγυλός, που ας σημειωθεί ότι ήταν μικτό χωριό. Ο Ζαχαρίας Χατζηγεωργίου ήταν 13 χρονών τότε, αλλά θυμάται τα γεγονότα. Τρεις Τουρκοκύπριοι συγχωριανοί τους, ανέφερε στην κατάθεση του στο Δικαστήριο, χώρισαν τους Χριστιανούς σε γυναίκες και άνδρες 17 χρονών και άνω, ανάμεσα τους ο αδελφός του και ο πατέρας του, και τους μετέφεραν σε καφενείο και από εκεί σε άγνωστο χώρο. Κάποιος είπε ότι τους είχαν μεταφέρει στη Σίντα.

 

 

Μια βδομάδα αργότερα τα γυναικόπαιδα τα έβαλαν σε λεωφορεία για να τα μεταφέρουν στις ελεύθερες περιοχές. Ήταν τότε που ένας Τούρκος αξιωματικός που μιλούσε Ελληνικά και είχε προηγουμένως υποσχεθεί στη μητέρα του Ζαχαρία, ότι θα έκανε το παν για να τους φέρει πίσω, εισήλθε στο λεωφορείο αναζητώντας τη για να της ζητήσει συγγνώμη γιατί δεν μπόρεσε να τους φέρει πίσω, και της αποκάλυψε πως ο Γιώργος βρισκόταν στα Άδανα.

 

Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι τους κατοίκους Στρογγυλού τους μετέφεραν σε σπηλιά έξω από το χωριό και τους πυροβόλησαν σκοτώνοντας τους όλους. Ο μάρτυρας παρουσίασε σωρεία εγγράφων που στηρίζουν τις πληροφορίες για την τύχη των δικών του, καθώς και τις ενέργειες που έκανε για να ευαισθητοποιήσει τη Δημοκρατία, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη, να ενδιαφερθούν για τους αγνοούμενους. Στην κατάθεσή του ο Ζαχαρίας πρόσθεσε επίσης ότι έδωσαν καταθέσεις στην Αστυνομία της Δημοκρατίας υποδεικνύοντας τα ονόματα των Τουρκοκυπρίων συγχωριανών τους που απήγαγαν τους άνδρες του χωριού, αλλά καμιά σύλληψη δεν έγινε, ούτε και εκδόθηκε ευρωπαϊκό ή άλλο διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον των κατονομαζόμενων Τουρκοκυπρίων. Ακόμα οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας αρνούνταν επίμονα να προμηθεύσουν τους φακέλους των δύο αγνοουμένων, στους οικείους τους, με αποτέλεσμα να τους στερηθεί το δικαίωμα να καταγγείλουν την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο μάρτυρας ξεκαθάρισε πως η κατάθεση αγωγής εναντίον της Τουρκίας από την οικογένεια Χατζηγεωργίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έγινε με μεγάλη καθυστέρηση.


Κυκλοφορούν ανενόχλητοι οι δράστες

Συγκλονιστικό στοιχείο στην κατάθεση του Ζαχαρία ήταν η πληροφορία πως δύο τουλάχιστον Τουρκοκύπριοι που έλαβαν μέρος στην απαγωγή των προσφιλών τους προσώπων, ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές, μετά τη λήξη της Τουρκικής εισβολής και συγκεκριμένα το Δεκέμβρη του 1974, αλλά δεν συνελήφθησαν από τις Αρχές της Δημοκρατίας. Τον συνάντησαν μάλιστα Ελληνοκύπριοι συγχωριανοί τους και τον ρώτησαν τι έγινε με τα πρόσωπα που απήχθησαν από τον Στρογγυλό, και ο Τουρκοκύπριος ορκίστηκε ότι είναι όλοι ζωντανοί αλλά δεν γνώριζε πού βρίσκονταν.

 

Οι δράστες της εξαφάνισης πολιτών εν καιρώ πολέμου, υπογράμμισε ο μάρτυρας, έχουν διαπράξει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και επειδή διαμένουν στα κατεχόμενα δεν μπορούν να τύχουν αμνηστίας. Αυτά τα άτομα, σημείωσε ο ενάγοντας, έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα τόσο στην περιοχή που ελέγχει η Δημοκρατία, σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε άλλα ευνομούμενα κράτη που θα μπορούσαν να εκτελέσουν διεθνή εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 8 Ιουνίου 2015.

 

Πηγή: Φιλελεύθερος

 

Καταχωρημένα άρθρα που αφορούν τη οικογένεια Χατζηγεωργίου:

Οικογένεια αγνοουμένων κατά κυπριακού κράτους

Αγνοούμενοι από το χωριό Στρογγυλός

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com