Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1740104
Έχουμε 74 επισκέπτες συνδεδεμένους

43 χρόνια μετά κηδεύτηκε μαζί με την σύζυγο του Εκτύπωση E-mail

Πέμπτη 08/06/2017,  www.ant1iwo.com
της Σάββιας Σιάτη

 

Κηδεύτηκε σήμερα μαζί με τη σύζυγο του ο μέχρι πρότινος αγνοούμενος, Ανδρέας Ιωάννου από την Κυθραία. Η σύζυγος του Κωνσταντίνα έφυγε από τη ζωή προχθές σε ηλικία 93 ετών. Μία ημέρα αργότερα και μετά από αίτημα των παιδιών της τα οστά του Ανδρέα Ιωάννου παραδόθηκαν στην οικογένεια για να κηδευτεί μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο.

 

 


Μια συγκινητική ιστορία ενός αγνοουμένου έφτασε σήμερα στο τέλος της. 43 ολόκληρα χρόνια η Κωνσταντίνα Ιωάννου περίμενε τον αγνοούμενο σύζυγο της, που χάθηκε τη μαύρη εκείνη μέρα της 14ης Αυγούστου, την ημέρα της τουρκικής εισβολής, να επιστρέψει στο σπίτι τους, στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους.


Οι ψυχές τους ενώθηκαν σήμερα στην κηδεία και των δυο, αφού τα οστά του ήρωα της τουρκικής εισβολής, Ανδρέα Ιωάννου παραδόθηκαν μια μέρα μετά το θάνατο της 93χρονης Κωνσταντίνας, για να κηδευτούν μαζί. Τα οστά του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή της Αφάνειας.


Ο Ανδρέας και η Κωνσταντίνα Ιωάννου από το Νέο Χωρίο Κυθραίας κηδεύτηκαν το απόγευμα στον Ιερό Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο μετά από παράκληση των παιδιών τους. Με τις πρέπουσες τιμές τους αποχαιρέτησαν πολιτεία, συγγενείς και φίλοι.


«Η μοίρα το έφερε έτσι ώστε γα γίνει η κηδεία και των δυο μαζί σήμερα, την ίδια μέρα έστω και αν εσύ χάθηκες τόσα χρόνια πριν. Παππού παρόλο που δεν σε γνώρισα έμαθα για σένα από πολύ μικρή ηλικία, ήσουν ένας τίμιος, ήσυχος και εργατικός οικογενειάρχης και ξαφνικά εκείνη τη μέρα του Αυγούστου του 74 που σημάδευσε τις ζωές όλων μας έμελε να σε οδηγήσει στην αιχμαλωσία και κατόπι στην εν ψυχρώ εκτέλεση από τους Τούρκους εισβολείς.» ανέφερε το εγγόνι τους.


Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και εψάλει ο εθνικός ύμνος.

 

Ανδρέας Ιωάννου  αγνοούμενος της Τουρκικής εισβολής
του Γιάννου Δημητρίου, 09/06/2017

 

Ανδρέας Γ. Ιωάννου - Νέο Χωριό Κυθρέας

Η ιστορία της διπλής κηδείας του αγνοούμενου της Τουρκικής εισβολής Ανδρέα Ιωάννου και της μαρτυρικής συζύγου του Κωνσταντίνας μας συγκίνησε βαθύτατα και έφερε μνήμες σκληρές και απάνθρωπες που σημάδεψαν την ζωή όλων όσων έλαχε η τύχη να βρεθούν μέσα σε κείνη την κόλαση και να ζήσουν από κοντά τον όλεθρο και την καταστροφή του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου 1974.


Ο Ανδρέας Ιωάννου με καταγωγή από την Κυθραία - κάτοικος Νέου Χωρίου Κυθραίας το 1974 - 68 ετών και πατέρας δύο παιδιών ήταν γεωργός στο επάγγελμα.  Με την έναρξη της Β' φάσης της Τουρκικής εισβολής την 14η Αυγούστου 1974, ο Ανδρέας Ιωάννου μαζί με την οικογένεια του αναχώρησαν από το Νέο Χωρίο και κατευθύνθηκαν προς την Άσσια όπου βρήκαν καταφύγιο και φιλοξενία στο σπίτι του Διομήδη και Μυροφόρας  Χατζηκωνσταντή και παρέμειναν εκεί μέχρι την 21 Αυγούστου 1974. 


Την 21ην Αυγούστου 1974 ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες μαζί με Τουρκοκύπριους από το χωριό Αφάνεια συνέλαβαν τον Ανδρέα Ιωάννου ενώ βρισκόταν στο σπίτι του Δ. Χατζηκωνσταντή.   Μαζί με τον Ανδρέα Ιωάννου συνέλαβαν επίσης άλλους τρεις, τους Διομήδη Χατζηκωνσταντή, Σάββα Λεάνδρου και Αντώνη Χαρή που επίσης εξαφανίστηκαν και έκτοτε αγνοούνται.


Εκείνη την μέρα, με άνωθεν στρατιωτική διαταγή σε μία ευρείας κλίμακας εκκαθαριστική επιχείρηση τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής συνεπικουρούμενα από ένα αριθμό ενόπλων Τουρκοκυπρίων από γειτονικά χωριά - τα ονόματα των οποίων γνωρίζουμε - οδήγησαν όλους τους εγκλωβισμένους άμαχους πολίτες της Άσσιας, που σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες μας και εκτιμήσεις αριθμούσαν πέριξ των 900-1000 ανθρώπων, στην πλατεία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην πάνω ενορία της Άσσιας.  Εκεί, Τούρκοι αξιωματικοί διαχώρισαν τα γυναικόπαιδα από όλους τους άνδρες και νεαρούς έφηβους 14-15 ετών και πάνω. Τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν ομαδικά από ένοπλους Τούρκους στρατιώτες σε μικρό αριθμό σπιτιών στην κάτω ενορία του χωριού  (ανατολικό μέρος) όπου κυριολεκτικά στοιβάχτηκαν σαν σαρδέλες ζώντας κάτω από συνθήκες φόβου,  έλλειψης τροφής, κατάλληλου πόσιμου νερού, ηλεκτροδότησης και γενικά άθλιες συνθήκες υγιεινής μέχρι την τελική εκδίωξη και των τελευταίων την 28 Αυγούστου 1974.


Όλους τους άνδρες τους έδεσαν με ττέλι και έριξαν πολλούς απ' αυτούς σαν ζώα πάνω σε τρία φορτηγά αυτοκίνητα.  Συνολικά 107 συλληφθέντες άνδρες και νέοι συνοδευόμενοι από Τούρκους στρατιώτες και αξιωματικούς οδηγούνται στο γκαράζ Παυλίδη στη Λευκωσία με ενδιάμεσο σταθμό σε αγροτική περιοχή του γειτονικού χωριού Αγυά Κεπήρ.  Στο γκαράζ Παυλίδη Τουρκοκύπριος αστυνομικός επ' ονόματι Αλί Ριζά επιλέγει 37 άτομα - όλοι κάτω των 50 ετών - να αποβιβαστούν και για τους υπόλοιπους 70 (σχεδόν όλοι πάνω των 50 ετών), μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Ιωάννου,  δίνεται οδηγία να επιστρέψουν στο χωριό, προφανώς λόγω του μεγάλου της ηλικίας τους.  Αυτή η ομάδα των 70 αμάχων πολιτών είναι η γνωστή πλέον περίπτωση που εντοπίστηκε σε δύο ομαδικούς τάφους στο Ορνίθι.  


Το έγκλημα στο Ορνίθι  αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου εναντίον αμάχων πολιτών που διέπραξε ο Τουρκικός στρατός στην Κύπρο το 1974.   Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτό το φρικαλέο έγκλημα πολέμου είναι αδιάσειστα.  Το μαρτυρούν οι εκατοντάδες πολίτες που ήταν παρόντες κατά τη σύλληψη τους, οι δεκάδες άνδρες και νέοι που ήταν μαζί τους στα ίδια φορτηγά μέχρι το γκαράζ Παυλίδη, αλλά και η συγκλονιστική μαρτυρία που υπάρχει από Τουρκικές πηγές, όπως έχει καταγραφεί στο βιβλίο του Ρόνι Αλάσορ, Διαταγή Εκτελέστε τους Αιχμαλώτους, στις σελίδες 117-119, κάτω από τον τίτλο "Φορτώστε τους στο τρένο"


Οι εκταφές που έγιναν στην περιοχή Ορνίθι το 2009 έφεραν στο φως ένα διπλό έγκλημα πολέμου.  Όχι μόνο τεκμηριώθηκε η εν ψυχρώ εκτέλεση των 70 αμάχων  πολιτών που ρίχτηκαν σε δύο πηγάδια, αλλά και το οργανωμένο σχέδιο μετακίνησης των οστών και προσπάθεια απόκρυψης του εγκλήματος από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής.   Η αρχαιολογική και ανθρωπολογική έρευνα τεκμηρίωσαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι ομαδικοί τάφοι είχαν παλαιότερα ανοιχθεί με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων σε μία οργανωμένη επιχείρηση μετακίνησης και εξαφάνισης των μαρτυρικών οστών των δολοφονηθέντων, που στόχο είχε να εξαφανίσει τα τεκμήρια του ομαδικού αυτού εγκλήματος.  Τα ευρήματα έφεραν στο φως εφτά ολοκληρωμένα ή σχεδόν ολοκληρωμένα λείψανα και ένα μεγάλο αριθμό μικρών τεμαχίων ή θραύσματα οστών που αποδίδονται σύμφωνα με τις αναλύσεις DNA στην ομάδα των αγνοουμένων της Άσσιας.  Σε αυτή την ομάδα είναι γνωστή η παρουσία 52 Ασσιωτών και 18 κατοίκων γειτονικών χωριών.


Η βεβήλωση των οστών των αγνοουμένων μας αποτελεί ύβρη και έγκλημα ίσο και ίσως μεγαλύτερο του πρώτου.  Είναι για αυτό το λόγο που η περίπτωση των ομαδικών τάφων των αγνοουμένων της Άσσιας στο Ορνίθι εξετάστηκε ως κατ' επείγον περίπτωση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Φεβρουαρίου 2015, με το γνωστό καταπελτικό ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας RC8-0150 / 2015.  Κατά την ημίωρη συζήτηση οι ευρωβουλευτες Cecilia Wikstrom (Σουηδία) kai Josef Weidenholzer (Αυστρία)  καταθέτοντας τις απόψεις τους, πολύ εύστοχα μίλησαν για την κληρονομιά της Αντιγόνης και το "απαραβίαστο ανθρώπινο δικαίωμα να σεβόμαστε τουλάχιστον το σώμα των νεκρών".  Τόνισαν τη σημασία αυτής της κληρονομιάς και βεβαίως το αναφαίρετο δικαίωμα των συγγενών να γνωρίζουν που έχουν ταφεί οι οικείοι τους, να έχουν πρόσβαση στον τάφο τους και να ξέρουν πώς πέθαναν.


Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια Ιωάννου και τους ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη.

 

 

 

ΚΗΔΕΙΑ
Τελούμε σήμερα στις 4 μμ από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας
στον Στρόβολο της εξόδιο ακολουθία των λειψάνων του

Ανδρέας Γ. Ιωάννου - Νέο Χωριό Κυθρέας


ΑΝΔΡΕΑ ΙΩΑΝΝΟΥ (ΓΙΑΝΝΟ)
ετών 68 (από Νέο Χωρίο Κυθρέας)
που εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους Τούρκους εισβολείς τον Αύγουστο του 1974. Τα οστά του ανευρέθησαν σε πηγάδι

στην Αφάνεια και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. 
Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο Στροβόλου (δίπλα στο Cineplex).
Παρακαλούμε όσους τιμούν τη μνήμη του να παραστούν.
Η οικογένεια θα δεχθεί συλλυπητήρια στις 3.30 μμ

 

Οι τεθλιμμένοι:

Παιδιά: Γιάγκος και Χρυστάλλα Ιωάννου
Σοφοκλής και Μαρία Ιωάννου
Εγγόνια και δισέγγονα

 

Εισφορές θα γίνονται υπέρ του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωριού Κυθρέας και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Χαραλάμπους.

 

Σχετικά Άρθρα

Οι Αγνοούμενοι της Άσσιας

Οι 30 μη-Ασσιώτες που Εξαφανίστηκαν στην Άσσια

Ισχυρό Ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (12-2-2015)

Turkish policy on Cyprus: The case of the missing persons of Assia

Strong Resolution by the European Parliament Condemning Turkey (12-2-2015)

Το έγκλημα πολέμου που διέπραξε ο τουρκικός στρατός στο Ορνίθι

The war crime committed by the Turkish Army in Ornithi

Μαρτυρίες εγκλωβισθέντων στην Άσσια στις 14 Αυγούστου 1974

Ψάχνοντας τα Χαμένα Οστά των Αγνοουμένων της Άσσιας

Κηδείες Ταυτοποιηθέντων Αγνοούμενων

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com