του Γιάννου Δημητρίου
Τελέστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2014, από τον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Πλατύ Αγλαντζιάς η κηδεία του αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής Κυριάκου Μενοίκου τέως από το Νέο Χωρίο Κυθρέας, η τύχη του οποίου αγνοείτο από τις 21 Αυγούστου 1974. Τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Ορνίθι και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Ο Κυριάκος Μενοίκου είναι ο όγδοος στη σειρά αγνοούμενος από τους 70 αμάχους πολίτες που δολοφονήθηκαν στην περιοχή Ορνίθι, που διακριβώνεται η τύχη του.
Ο Κυριάκος Μενοίκου, 50 ετών τότε, μπακάλης στο επάγγελμα, την 14η Αυγούστου 1974, μαζί με την οικογένεια έφθασε στην Άσσια όπου βρήκε καταφύγιο και φιλοξενία σε φιλικά πρόσωπα στην Άσσια. Την ίδια μέρα, γύρω στις 1:45 μ.μ. τα Τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την Άσσια χωρίς καμία αντίσταση αφού δεν υπήρχαν ομάδες της εθνοφρουράς στη περιοχή. Υπολογίζεται ότι ένας αριθμός γύρω στους 1000 ανθρώπους (δεν είναι γνωστός με ακρίβεια) εγκλωβίστηκαν στο χωριό και μαζί και η οικογένεια του Κ. Μενοίκου.
Στις 21 Αυγούστου 1974, Τούρκοι στρατιώτες συνοδευόμενοι από γνωστούς Τουρκοκύπριους συνέλαβαν τον Κ. Μενοίκου με όσους βρίσκονταν στο σπίτι που διέμεναν και οδηγήθηκαν στον πλατεία του Ιωάννου Προδρόμου (πάνω ενορία Άσσιας). Εκεί όλοι οι άνδρες και νέοι κρατήθηκαν στα καφενεία του χωριού, ενώ τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στην κάτω ενορία όπου κρατήθηκαν σε μεγάλες ομάδες σε σπίτια.
Αφού έδεσαν τα χέρια όλων των συλληφθέντων αμάχων πολιτών, που σύμφωνα με μαρτυρίες αριθμούσαν 107, τους μετέφεραν Τούρκοι στρατιώτες με τρία στρατιωτικά οχήματα στο χωριό Αγιά όπου τους κατέβασαν και έμειναν καθισμένοι για περίπου τρεις ώρες. Ακολούθως τους μετέφεραν στο Γκαράζ Παυλίδη όπου έγινε διαλογή από τον εκεί Τουρκοκύπριο υπεύθυνο Αλί Ριζά. Συνολικά 37 άτομα, όλοι κάτω των 50 ετών, διατάχθηκαν να κατέβουν από τα φορτηγά ενώ δόθηκε διαταγή οι υπόλοιποι 70 να επιστρέψουν. Ο Κυριάκος Μενοίκου ήταν ένας από τους 70 άμαχους που οδηγήθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση με την συνοδεία Τούρκων στρατιωτών.
Οι εκταφές που έγιναν στην περιοχή Ορνίθι το 2009 έφεραν στο φως το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου εναντίων αμάχων πολιτών που διέπραξε ο Τουρκικός στρατός το 1974. Οι 70 άμαχοι πολίτες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και ρίχτηκαν σε δύο πηγάδια. Όπως είναι γνωστό, οι ομαδικοί τάφοι είχαν παλαιότερα ανοιχθεί με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων σε μία οργανωμένη επιχείρηση μετακίνησης και εξαφάνισης των μαρτυρικών οστών των δολοφονηθέντων, που στόχο είχε να εξαφανίσει τα αίτια θανάτου του ομαδικού αυτού εγκλήματος. Τα ευρήματα έφεραν στο φως εφτά ολοκληρωμένα ή σχεδόν ολοκληρωμένα λείψανα και ένα μεγάλο αριθμό μικρών τεμαχίων ή θραύσματα οστών που αποδίδονται σύμφωνα με τις τελευταίες ανθρωπολογικές μελέτες και εκτιμήσεις σε 61 ανθρώπους.
Κηδεία Μετά από 40 χρόνια
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΕΝΟΙΚΟΥ (50 ετών, τέως αγνοούμενος από το Νέο Χωριό Κυθρέας)
τελούμε την Τετάρτη 03/09/2014 και ώρα 4 μ.μ. στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας στο Πλατύ Αγλαντζιάς την κηδεία του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και παππού, ο οποίος συνελήφθη από τους Τούρκους στις 21/08/1974 στο χωριό Άσσια και στη συνέχεια δολοφονήθηκε. Τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην Αφάνεια και στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. Η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια από τις 3:30 μ.μ. στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στο Πλατύ Αγλαντζιάς και καλούμε όσους τιμούν τη μνήμη του να παραστούν.
Οι τεθλιμμένοι Σύζυγος: Λουκία (Λούλα) Μενοίκου Τα παιδιά: Αγγελική και Χαράλαμπος Κυριάκου Χρυστάλλα και Ντίνος Παναγιώτου Μιχάλης και Έλενα Μενοίκου Ανδρέας και Ηλέκτρα Μενοίκου Εγγόνια, δισέγγονα και αδέλφια.
Αντί στεφάνων, να γίνονται εισφορές για φιλανθρωπικούς σκοπούς
Καταχωρημένα άρθρα που αφορούν τον Κυριάκο Μενοίκου:
Οι 30 μη-Ασσιώτες που Εξαφανίστηκαν στην Άσσια
Μαζική Δολοφονία 70 Αμάχων (Ασσιωτών και Άλλων) στο Ορνίθι
Ψάχνοντας τα Χαμένα Οστά των Αγνοουμένων της Άσσιας
Ορνίθι - Ο τόπος του Τουρκικού εγκλήματος εναντίων των 70 αμάχων αγνοουμένων της Άσσιας
|