Εμφανίσεις Περιεχομένου : 808994
Έχουμε 37 επισκέπτες συνδεδεμένους

Κηδεία του Αγνοούμενου της Τουρκικής Εισβολής Βασίλη Κώστα Μηλικούρη (22-9-2014) Εκτύπωση E-mail

του Γιάννου Δημητρίου


Τελέστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2014, από τον Ιερό Ναό  Αγίου Ελευθερίου στο συνοικισμό Λατσιών η κηδεία του αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής Βασίλη Μηλικούρη από το Παλαίκυθρο, τα οστά του οποίου βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο στην περιοχή Ορνίθι στο χωριό Αφάνεια και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Ο Βασίλης Μηλικούρη είναι ο 11ος  στη σειρά αγνοούμενος από τους 70 αμάχους πολίτες που δολοφονήθηκαν στην περιοχή Ορνίθι, που διακριβώνεται η τύχη του.


Ο Βασίλης Μηλικούρη, 63 ετών τότε, εργάτης στο επάγγελμα, την 14η Αυγούστου 1974, μαζί με τη σύζυγο  έφθασε στην Άσσια όπου βρήκε καταφύγιο και φιλοξενία στο σπίτι της οικογένειας Σάββα Κυριάκου Τζύρκα (Σιουμμά).  Την ίδια μέρα, γύρω στις 1:45 μμ. τα Τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την Άσσια χωρίς καμία αντίσταση αφού δεν υπήρχαν ομάδες της εθνοφρουράς στην περιοχή.  Υπολογίζεται ότι ένας αριθμός γύρω στους 1000 ανθρώπους (δεν είναι γνωστός με ακρίβεια) εγκλωβίστηκαν στο χωριό και μαζί και η οικογένεια του Βασίλη Μηλικούρη.


Το απόγευμα της 14ης Αυγούστου 1974 ο Βασίλης Μηλικούρη και ο Σάββας Κυριάκου Τζύρκα συνελήφθηκαν από Τούρκους στρατιώτες και παρέμειναν υπό κράτηση μέχρι τις 18 Αυγούστου και ακολούθως αφέθησαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στο σπίτι του Κ. Τζύρκα.

 


Στις 21 Αυγούστου 1974, Τούρκοι στρατιώτες συνέλαβαν εκ νέου τους Β. Μηλικούρη και Σάββα Τζύρκα με όσους βρίσκονταν στο σπίτι που διέμεναν και οδηγήθηκαν στον πλατεία του Ιωάννου Προδρόμου (πάνω ενορία Άσσιας).  Εκεί όλοι οι άνδρες και νέοι  κρατήθηκαν στα καφενεία του χωριού, ενώ τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στην κάτω ενορία  όπου κρατήθηκαν σε μεγάλες ομάδες σε σπίτια.

 


Αφού έδεσαν τα χέρια όλων των συλληφθέντων αμάχων πολιτών, που σύμφωνα με μαρτυρίες αριθμούσαν 107, τους μετέφεραν Τούρκοι στρατιώτες με τρία στρατιωτικά οχήματα στο χωριό Αγιά όπου τους κατέβασαν και έμειναν καθισμένοι για περίπου τρεις ώρες.  Ακολούθως τους μετέφεραν στο Γκαράζ Παυλίδη όπου έγινε διαλογή από τον εκεί Τουρκοκύπριο υπεύθυνο Αλί Ριζά.  Συνολικά 37 άτομα, όλοι κάτω των 50 ετών, διατάχθηκαν να κατέβουν από τα φορτηγά  ενώ δόθηκε διαταγή οι υπόλοιποι 70 να επιστρέψουν.  Ο Βασίλης Μηλικούρη ήταν ένας από τους 70 άμαχους που οδηγήθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση με την συνοδεία Τούρκων στρατιωτών.


Οι εκταφές που έγιναν στην περιοχή Ορνίθι το 2009 έφεραν στο φως το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου εναντίων αμάχων πολιτών που διέπραξε ο Τουρκικός στρατός το 1974.  Οι 70 άμαχοι πολίτες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και ρίχτηκαν σε δύο πηγάδια.  Όπως είναι γνωστό, οι ομαδικοί τάφοι είχαν παλαιότερα ανοιχθεί με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων σε μία οργανωμένη επιχείρηση μετακίνησης και εξαφάνισης των μαρτυρικών οστών των δολοφονηθέντων, που στόχο είχε να εξαφανίσει τα αίτια θανάτου του ομαδικού αυτού εγκλήματος.  Τα ευρήματα έφεραν στο φως εφτά ολοκληρωμένα ή σχεδόν ολοκληρωμένα λείψανα και ένα μεγάλο αριθμό μικρών τεμαχίων ή θραύσματα οστών που αποδίδονται σύμφωνα με τις τελευταίες ανθρωπολογικές μελέτες και εκτιμήσεις σε 61 ανθρώπους.

 

Κηδεία
Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα και παππού

 

Βασίλης Κ. Μηλικούρης


ΒΑΣΙΛΗ ΜΗΛΙΚΟΥΡΗ
(από το Παλαίκυθρο, ετών 60
Αγνοούμενο από το 1974)


τα  οστά του οποίου ανερεύθησαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Ορνίθι στο χωριό Αφάνεια

και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA, κηδεύουμε αύριο Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

στις 3:30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου στον Συνοικ. Λατσιών

και καλούμε όλους όσοι τιμούν τη μνήμη του να παραστούν.

 

Οι τεθλιμμένοι

Παιδιά: Ανδρέας - Κούλλα Βασιλείου
Εγγόνια: Βάσω, Δημήτρης, Μαρία
Τα δισέγγονα και λοιποί συγγενείς.

 

Παρακαλούμε όπως αντί στεφάνων να γίνονται εισφορές για την αποπεράτωση

του μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Παλαικύθρου.

 

 

Καταχωρημένα άρθρα που αφορούν τον Βασίλη Μηλικούρη:

Οι 30 μη-Ασσιώτες που Εξαφανίστηκαν στην Άσσια

Μαζική Δολοφονία 70 Αμάχων (Ασσιωτών και Άλλων) στο Ορνίθι

Ψάχνοντας τα Χαμένα Οστά των Αγνοουμένων της Άσσιας

Ορνίθι - Ο τόπος του Τουρκικού εγκλήματος εναντίων των 70 αμάχων αγνοουμένων της Άσσιας

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com