Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1612110
Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους

Κηδεία του Αγνοούμενου της Τουρκικής Εισβολής Γεώργιου Μ. Ταντελέ (7-10-2014) Εκτύπωση E-mail

Κηδεία
Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού

 

Γεώργος Μ. Ταντελές


ΓΕΩΡΓΙΟ Μ. ΤΑΝΤΕΛΕ (ΜΙΑΜΗΛΙΩΤΗ)
(ετών 46, από το Νέο Χωριό Κυθρέας)

ο οποίος συνελήφθη από τους Τούρκους εισβολείς στις 21/8/1974 στο χωριό Άσσια και δολοφονήθηκε, αλλά η τύχη του αγνοείτο, και τα οστά του οποίου ανευρέθησαν σε ομαδικό τάφο στο Ορνίθι και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA κηδεύουμε το Σάββατο 11/10/2014 στις 2:00 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου στον Συν. Ελευθέριος Λατσιών και καλούμε όσους τιμούν τη μνήμη του όπως παραστούν.  Η οικογένεια θα δεκτεί συλλυπητήρια στην εκκλησία από τη 1:00 μ.μ.  Μετά την ταφή θα προσφερθεί καφές στην αίθουσα της εκκλησίας Αγ. Ελευθερίου.

Οι τεθλιμμένοι
Σύζυγος: Βασιλική Γ. Ταντελέ
Παιδιά: Άννα και Ανδρεας Μικελλίδης
Έλλη Θεοχάρους
Πρόδρομος και Δέσπω Ταντελέ
Σωτηρούλα και Μιχάλης Ιωάννου
Εγγόνια και δισέγγονα

Παρακαλούμε αντί στεφάνων να γίνονται εισφορές στην εκκλησία Αγ. Ελευθερίου ή στην εκκλησία Αγ. Χαραλάμπους και στο Ταμείο Ευημερίας Κατοίκων Νέου Χωρίου Κυθρέας.

 

 

του Γιάννου Δημητρίου

 


Τελείται το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014 από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στο συνοικισμό Λατσιών η κηδεία του αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής Γεώργιου Μ. Ταντελέ (Μιαμηλιώτη) κάτοικου Νέου Χωρίου Κυθρέας τα οστά του οποίου ανεβρέθηκαν στον ομαδικό τάφο στην περιοχή Ορνίθι στο χωριό Αφάνεια και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Ο Γεώργιος Μ. Ταντελέ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 70 αμάχους πολίτες που συνελήφθηκαν στην Άσσια την 21 Αυγούστου 1974 δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή Ορνίθι


Ο Γεώργιος Μ. Ταντελέ, 46 ετών τότε, εργάτης στο επάγγελμα, την 14η Αυγούστου 1974 έφθασε μαζί με τη σύζυγο και τα τέσσερα του παιδιά στην Άσσια όπου βρήκε καταφύγιο και φιλοξενία στο σπίτι της οικογένειας του Χαράλαμπου Γιωρκουνή.  Την ίδια μέρα, γύρω στις 1:45 ? 2:00 μ.μ. τα Τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την Άσσια χωρίς καμία αντίσταση αφού δεν υπήρχαν ομάδες της εθνοφρουράς στην περιοχή.  Υπολογίζεται ότι ένας αριθμός γύρω στους 1000 ανθρώπους (δεν είναι γνωστός με ακρίβεια) εγκλωβίστηκαν στο χωριό και μαζί και η οικογένεια του Γεώργιου Μ. Ταντελέ.


Το απόγευμα της 17ης Αυγούστου 1974 ο Γεώργιος Μ. Ταντελέ, ο Χαράλαμπος Γιωρκουνή, του οποίου επίσης αγνοείται η τύχη από το 1974, καθώς επίσης οι Γεώργιος Γιωρκουνή και Χαράλαμπος Ελευθεριάδης συνελήφθηκαν από Τούρκους στρατιώτες και Τ/Κ από το χωριό Σίντα και μεταφέρθηκαν με συνοδεία σε σπίτι της οικογένειας Κουταλιανού στο νοτιοανατολικό άκρο του χωριού, όπου λειτούργησε ως χώρος προσωρινής κράτησης για δεκάδες άνδρες από την Άσσια και άλλα χωριά.


Την ίδια μέρα της σύλληψης τους όλοι οι κρατούμενοι που βρίσκονταν στο εν λόγω σπίτι φορτώθηκαν και φορτηγά και μεταφέρθηκαν στο Γκαράζ Παυλίδη στη Λευκωσία.   Εκεί έγινε διαχωρισμός των αιχμαλώτων σε δύο ομάδες.  Το πρωί της επόμενης μέρας, 18ην Αυγούστου 1974, όλοι οι αιχμάλωτοι που ήταν πάνω των 50 ετών μεταφέρθηκαν και πάλι στην Άσσια και αφέθηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.  Ο Γεώργιος Ταντελέ και ο Χαράλαμπος Γιωρκουνή επέστρεψαν στο σπίτι του Χ. Γιωρκουνή όπου και παρέμειναν μέχρι την 21ην Αυγούστου 1974.


Την 21ην Αυγούστου 1974, Τούρκοι στρατιώτες συνέλαβαν εκ νέου τους Γεώργιο Μ. Ταντελέ και Χαράλαμπο Γιωρκουνή και όλα τα γυναικόπαιδα που βρίσκονταν μαζί τους εκείνη τη στιγμή και οδηγήθηκαν στον πλατεία του Ιωάννου Προδρόμου (πάνω ενορία Άσσιας).  Εκεί όλοι οι άνδρες και νέοι  κρατήθηκαν στα καφενεία του χωριού, ενώ τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στην κάτω ενορία (ανατολικό μέρος) όπου κρατήθηκαν σε μεγάλες ομάδες σε σπίτια.


Αφού έδεσαν τα χέρια όλων των συλληφθέντων αμάχων πολιτών, που σύμφωνα με μαρτυρίες αριθμούσαν 107, τους μετέφεραν Τούρκοι στρατιώτες με τρία στρατιωτικά οχήματα στο χωριό Αγιά όπου τους κατέβασαν και έμειναν καθισμένοι για περίπου τρεις ώρες.  Ακολούθως τους μετέφεραν στο Γκαράζ Παυλίδη όπου έγινε διαλογή από τον εκεί Τουρκοκύπριο υπεύθυνο Αλί Ριζά.  Συνολικά 37 άτομα, όλοι κάτω των 50 ετών, διατάχθηκαν να κατέβουν από τα φορτηγά  ενώ δόθηκε διαταγή οι υπόλοιποι 70 να επιστρέψουν.  Ο Γεώργιος Μ. Ταντελέ και ο Χαράλαμπος Γιωρκουνή ήταν μεταξύ των 70 αμάχων που οδηγήθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση με την συνοδεία Τούρκων στρατιωτών.


Οι εκταφές που έγιναν στην περιοχή Ορνίθι το 2009 έφεραν στο φως το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου εναντίων αμάχων πολιτών που διέπραξε ο Τουρκικός στρατός το 1974.  Οι 70 άμαχοι πολίτες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και ρίχτηκαν σε δύο πηγάδια.  Όπως είναι γνωστό, οι ομαδικοί τάφοι είχαν παλαιότερα ανοιχθεί με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων σε μία οργανωμένη επιχείρηση μετακίνησης και εξαφάνισης των μαρτυρικών οστών των δολοφονηθέντων, που στόχο είχε να εξαφανίσει τα αίτια θανάτου του ομαδικού αυτού εγκλήματος.  Τα ευρήματα έφεραν στο φως εφτά ολοκληρωμένα ή σχεδόν ολοκληρωμένα λείψανα και ένα μεγάλο αριθμό μικρών τεμαχίων ή θραύσματα οστών που αποδίδονται σύμφωνα με τις τελευταίες ανθρωπολογικές μελέτες και εκτιμήσεις σε 61 ανθρώπους.

 

 

Καταχωρημένα άρθρα που αφορούν τον Γεώργιο Μ. Ταντελέ:

Οι 30 μη-Ασσιώτες που Εξαφανίστηκαν στην Άσσια

Μαζική Δολοφονία 70 Αμάχων (Ασσιωτών και Άλλων) στο Ορνίθι

Ψάχνοντας τα Χαμένα Οστά των Αγνοουμένων της Άσσιας

Ορνίθι - Ο τόπος του Τουρκικού εγκλήματος εναντίων των 70 αμάχων αγνοουμένων της Άσσιας

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com