Εμφανίσεις Περιεχομένου : 797651
Έχουμε 52 επισκέπτες συνδεδεμένους

Τα Ασσιώτικα Κεντήματα Εκτύπωση E-mail
Ευρετήριο Άρθρου
Τα Ασσιώτικα Κεντήματα
Ασσιώτικα Κεντήματα 2
Όλες οι Σελίδες

 

Σκληρή δουλειά το κέντημα.  Η μηχανή τρέχει και πρέπει να έχεις μεγάλη προσοχή, γιατί η εργασία είναι λεπτή και η βελόνα, μυτερή όπως είναι, ανεβοκατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα για να φτιάξει τα ωραία εκείνα αριστουργήματα, που λέγονται ασσιώτικα κεντήματα.

 

Στις μηχανές κυρίως κεντούσαν σεντόνια, μαξιλαροθήκες και τραπεζομάντιλα, χωρίς να παραλείπουν και τα χειροποίητα κεντήματα, όπως πετσετάκια, τραπεζομάντιλα και σκεπάσματα.

 

Η παραγωγή αυξήθηκε πάρα πολύ, χωρίς να συμβεί κάτι παρόμοιο και με τη ζήτησή τους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του χωριού να αντιμετωπίσουν πρόβλημα διαθέσεως των κεντημάτων τους σε λογικές τιμές.

 

Το Ελεύθερο Εργατικό Σωματείο Άσσιας, σε συνεργασία με τις κεντήτριες, ανέλαβε τη δημιουργία εκθέσεως κεντημάτων.  Η έκθεση σημείωσε μεγάλη επιτυχία.  Πολλοί επισκέπτες απ' όλη την Κύπρο θαύμαζαν για πρώτη φορά συγκεντρωμένα τόσα πολλά εκθέματα.  Εκεί επίσης παρουσιάστηκαν όλων των ειδών οι μηχανές και έτσι οι κεντήτριές μας είχαν την ευκαιρία να διαλέξουν και να παραγγείλουν μηχανές της αρεσκείας τους.  Η έκθεση γινόταν κάθε χρόνο και κρατούσε μια βδομάδα.  Η ενέργεια αυτή κίνησε το ενδιαφέρον του εμπορικού κόσμου και έτσι άρχισε μια νέα περίοδος για το κέντημα.

 

 

 

Η έμπνευση για τη δημιουργία της έκθεσης ανήκει αποκλειστικά στον αείμνηστο Νίκο Ψαρά, που πάντοτε πρωτοστατούσε στην πολιτιστική ζωή της Άσσιας.

 

 

Τα τελευταία χρόνια πριν από τον πόλεμο είχαν μεγάλη ζήτηση και η τιμή τους ανέβηκε σημαντικά.  Παράλληλα πολλοί άνδρες και γυναίκες γύριζαν από χωριό σε χωριό και από πόλη σε πόλη πουλώντας κεντήματα.  Με τον τρόπο αυτό η Άσσια έγινε ένα πλούσιο χωριό.

 

Το έργο όμως αυτό κατάστρεψαν οι Τούρκοι.  Τώρα, χρόνια μετά τον πόλεμο, οι γυναίκες της Άσσιας, μακριά από τα σπίτια και τις μηχανές τους, δεν απελπίστηκαν.  Σκορπισμένες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου άρχισαν πάλι τα κεντήματά τους, που εξακολουθούν να τους προσφέρουν ένα αρκετά καλό εισόδημα.

 

 

 

 

Εκθέσεις κεντημάτων στην Άσσια

 

Η πρώτη τοπική έκθεση κεντημάτων άνοιξε τον Αύγουστο του 1967 από τον τότε πρέσβη της Ελλάδας κ. Μενέλαο Αλεξανδράκη στην αίθουσα τελετών των Εθνικοφρόνων Σωματείων.

 

Μετά τη λήξη των εγκαινίων ειδική επιτροπή ξεχώριζε τα καλύτερα, που τα βράβευαν με διάφορα χρηματικά ποσά.

 

Με την ευκαιρία των εκθέσεων εκτελούνταν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στις οποίες έπαιρναν μέρος διάφορα συγκροτήματα.  Επίσης κηρυσσόταν διαγωνισμός εκθέσεων  ιδεών με θέματα σχετικά με την κοινότητα.  Ο συγγραφέας της καλύτερης έκθεσης βραβευόταν με χρηματικό ποσό.

 

 

  
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com