Εμφανίσεις Περιεχομένου : 808980
Έχουμε 22 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δαυίδ Κ. Φώτη Εκτύπωση E-mail

του Γιάννου Δημητρίου


Δαυίδ Κ. ΦώτηΤελέστηκε το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 από τον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Συνοικισμό Στρόβολος 3, η κηδεία του αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής από τον Αύγουστο του 1974 Δαυίδ Φώτη τα οστά του οποίου ανεβρέθηκαν στον ομαδικό τάφο στην περιοχή Ορνίθι στο χωριό Αφάνεια και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

 

Ο Δαυίδ Κ. Φώτη, 46 ετών τότε, έμπορος κεντημάτων στο επάγγελμα και πατέρας τριών παιδιών με την κατάληψη της Άσσιας την 14η Αυγούστου 1974 εγκλωβίστηκε μαζί με τη σύζυγο του στην Άσσια.  Παρέμειναν στο σπίτι τους μέχρι την 21 Αυγούστου οπότε και τους συνέλαβαν ένοπλοι Τουρκοκύπριοι από την Αφάνεια και τους οδήγησαν στην πλατεία του Ιωάννου Προδρόμου (πάνω ενορία Άσσιας).  Εκεί όλοι οι άνδρες και νέοι κρατήθηκαν στα καφενεία του χωριού, ενώ τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στην κάτω ενορία (ανατολικό μέρος) όπου κρατήθηκαν σε μεγάλες ομάδες σε σπίτια.  Αφού έδεσαν τα χέρια όλων των συλληφθέντων αμάχων πολιτών, που σύμφωνα με μαρτυρίες αριθμούσαν 107, τους μετέφεραν Τούρκοι στρατιώτες με τρία στρατιωτικά οχήματα στο χωριό Αγιά όπου τους κατέβασαν και έμειναν καθισμένοι για περίπου τρεις ώρες.  Ακολούθως τους μετέφεραν στο Γκαράζ Παυλίδη όπου έγινε διαλογή από τον εκεί Τουρκοκύπριο υπεύθυνο Αλί Ριζά.  Συνολικά 37 άτομα, όλοι κάτω των 50 ετών, διατάχθηκαν να κατέβουν από τα φορτηγά ενώ δόθηκε διαταγή οι υπόλοιποι 70 να επιστρέψουν.  Ο Δαυίδ Κ. Φώτη ήταν μεταξύ των 70 αμάχων που οδηγήθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση με την συνοδεία Τούρκων στρατιωτών.

 

Οι εκταφές που έγιναν στην περιοχή Ορνίθι το 2009 έφεραν στο φως το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου εναντίων αμάχων πολιτών που διέπραξε ο Τουρκικός στρατός το 1974.  Οι 70 άμαχοι πολίτες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και ρίχτηκαν σε δύο πηγάδια.  Όπως είναι γνωστό, οι ομαδικοί τάφοι είχαν παλαιότερα ανοιχθεί με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων σε μία οργανωμένη επιχείρηση μετακίνησης και εξαφάνισης των μαρτυρικών οστών των δολοφονηθέντων, που στόχο είχε να εξαφανίσει τα αίτια θανάτου του ομαδικού αυτού εγκλήματος.

 

 

 

Αποχαιρετιστήριος λόγος κοινοτάρχη Άσσιας Γεώργιου Ιωάννου στην κηδεία του αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής Δαυϊδ Κ. Φώτη

Κηδεία Δαυίδ Φώτη 14.3.2015Βουρκωμένα τα μάτια, καρδιά σπαράσσουσα, μνήμη φλογισμένη λάβα, που κατακαίει τα σωθικά μας, συνθέτουν την ψυχολογική μας κατάσταση όσων βρεθήκαμε στον λατρευτικό αυτό χώρο προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη ακόμη ενός εθνομάρτυρα της Άσσιας και να του απευθύνουμε το ύστατο χαίρε.


Ο μάρτυρας ο Δαυίδ ο Λαϊφης όπως τον λέγαμε στην Άσσια γεννήθηκε σε μιαν εργατική οικογένεια που μόνο στήριγμα της ήταν η εργατικότητα και η ισχυρή της θέληση.


Εργάστηκε ως μαραγκός - αμαξάς αρχικά. Θυμούμαστε με πολλή συγκίνηση τη διαδικασία κατασκευής των τροχών του αμαξιού και το πέρασμα της μεταλλικής βραχιόλας γύρω από την ξύλινη κατασκευή. Δουλειά δύσκολη που χρειαζόταν δύναμη και τεχνική. Αργότερα ασχολήθηκες με το επάγγελμα του πλανόδιου μανάβη και τελικά με το νεοφανές στην Άσσια επάγγελμα του κεντηματέμπορου. Αυτό το επάγγελμα που είχε ως βοηθό την αγαπημένη του σύζυγο την εργατικότατη, που με την μεθοδικότητα και την μεγάλη της ικανότητα κατάφεραν να δημιουργήσουν μιαν ανθούσα βιοτεχνία.


Άρχισε η αποκατάσταση των παιδιών. Παντρεύει την κόρη του στο σπίτι που της έκτισε. Το μέλλον προδιαγραφόταν λαμπρό για την οικογένεια σου αξέχαστε μας Λαϊφη, σε μιαν Άσσια που ευημερούσε και αναπτυσσόταν ραγδαία η ευτυχία μας απέραντη. Τα πάντα λειτουργούσαν θαυμάσια.


Αλίμονο όμως. Οι εχθροί μας καραδοκούσαν. Οι εχθροί έπλεξαν το δηλητηριώδες, το θανατηφόρο δίκτυ τους γύρω από την Κύπρο και έσπειραν στον τόπο μας τον όλεθρο. Η Άσσια πλήρωσε με πολλή αίμα και πολλά δάκρυα την προδοσία του πραξικοπήματος και το έγκλημα της εισβολής. Η Άσσια θρήνησε εκλεκτά παιδιά της που έπεσαν ως υπερασπιστές της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, και θρηνεί σήμερα τους εθνομάρτυρες της που οδηγήθηκαν στο θάνατο απλά και μόνο επειδή ήταν έλληνες και χριστιανοί.


Σήμερα έχοντας μπροστά μας το δυσεπίλυτο πρόβλημα των λειψάνων των αγνοουμένων μας ύστερα από το δεύτερο και ανόσιο έγκλημα της Τουρκίας, κηδεύουμε τα λείψανα σου αξέχαστε μας φίλε και συγχωριανέ μας Λαίφη.


Στεκόμαστε όλοι εδώ ως συμπαραστάτες προς την οικογένεια σου, τη σύζυγο τα παιδιά σου και τα εγγόνια δεόμενοι για την αιώνια μνήμη σου και την κατάταξη σου εν σκηναίς δικαίων, δηλώνοντας ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και απευθυνθούμε προς κάθε βήμα προκειμένου να διαλευκανθεί το θέμα των εθνομαρτύρων της Άσσιας και να τιμωρηθούν οι ένοχοι δολοφόνοι και βέβηλοι των λειψάνων σας.


Η Άσσια σας τιμά, η Άσσια σας αποχαιρετά υποσχόμενη ότι πολύ σύντομα ένα μνημείο αντάξιο της μνήμης και της θυσίας σας, θα θυμίζει σε όλους τους εθνομάρτυρες της Άσσιας.


Αιωνία σου η μνήμη.

 

Πατήστε εδώ να δείτε φωτογραφείς από την κηδεία του Δαυίδ Φώτη


 

Καταχωρημένα άρθρα που αφορούν τον Δαυίδ Κ. Φώτη:

Κηδεία του Αγνοούμενου της Τουρκικής Εισβολής Δαυίδ Κ. Φώτη (11-3-2015)

Μαζική Δολοφονία 70 Αμάχων (Ασσιωτών και Άλλων) στο Ορνίθι

Ψάχνοντας τα Χαμένα Οστά των Αγνοουμένων της Άσσιας

Ορνίθι - Ο τόπος του Τουρκικού εγκλήματος εναντίων των 70 αμάχων αγνοουμένων της Άσσιας

Οι χαμένες ψυχές της Μεσαορίας

Σπαραγμός και οδύνη στην κατεχόμενη Άσσια

Το έγκλημα πολέμου που διέπραξε ο τουρκικός στρατός στο Ορνίθι

Ισχυρό Ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (12-2-2015) 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com