Εμφανίσεις Περιεχομένου : 797686
Έχουμε 19 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ενώπιον νέου δράματος Εκτύπωση E-mail

Σάββατο 1 Αύγουστος 2015, Η Σημερινή
του Χρίστου Χαραλάμπους

 

Εσκεμμένη μετακίνηση οστών αγνοουμένων και στο κατεχόμενο χωριό Σίντα

Αρχίζει σύντομα η διαδικασία ταυτοποίησης των οστών που εικάζεται ότι ανήκουν σε αγνοούμενους της κοινότητας Στρογγυλού Αμμοχώστου. Φόβοι Κασουλίδη ότι θα υπάρξουν ξανά δυσκολίες, γιατί υπήρξε εσκεμμένη μετακίνηση οστών

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ μετακίνηση οστών αγνοουμένων καταγγέλλει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης

 

Ενώπιον νέου δράματος, όπως ακριβώς και στην περίπτωση των αγνοουμένων της Άσσιας, αναμένεται να βρεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους. Αυτήν τη φορά, το δράμα θα αφορά τα οστά που εντοπίστηκαν σε ανασκαφές στο κατεχόμενο χωριό Σίντα, τα οποία, με βάση όλες τις συλλεχθείσες πληροφορίες, ανήκουν στους αγνοουμένους της κοινότητας Στρογγυλού Αμμοχώστου. Και σε αυτήν την περίπτωση διαπιστώνεται εσκεμμένη μετακίνηση, που δυσχεραίνει το έργο της ταυτοποίησης. Η κοινότητα του Στρογγυλού Αμμοχώστου μετρά οκτώ αγνοουμένους.

 

Φόβοι Κασουλίδη
Το θέμα έρχεται στο φως της δημοσιότητας μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου Κυριάκου Χατζηγιάννη και ανάλογη απάντηση, στο πλαίσιο του κεφαλαίου Β? της Ολομέλειας, του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

 

Στην απάντησή του ο κ. Κασουλίδης, αφού ξεκαθαρίζει ότι «η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων πρόκειται σύντομα να προχωρήσει στις νενομισμένες επιστημονικές εξετάσεις των οστών που ανευρέθησαν στο κατεχόμενο χωριό Σίντα, τα οποία εικάζεται ότι ανήκουν σε αγνοουμένους της κοινότητας Στρογγυλού Αμμοχώστου», σημειώνει, προκαλώντας σχετική ανησυχία, ότι «η υπόθεση των ευρημάτων στη Σίντα αποτελεί μιαν ακόμη δύσκολη περίπτωση για το πρόγραμμα της ΔΕΑ», αφού, όπως προσθέτει, «διαπιστώθηκε γι' ακόμα μια φορά εσκεμμένη μετακίνηση οστών, η οποία οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τις κατοχικές δυνάμεις».

 

Ο Υπουργός των Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι «οι περιπτώσεις των μετακινηθέντων μεμονωμένων οστών δυσχεραίνουν το έργο του επιστημονικού προσωπικού της Διερευνητικής Επιτροπής». Βάζει βεβαίως στο κάδρο των προβλημάτων και ένα άλλο ζήτημα, που αφορά στο ότι «δεν έχουν παραχωρήσει όλοι οι συγγενείς αγνοουμένων της κοινότητας Στρογγυλού γενετικό υλικό, ούτως ώστε να καταστούν επιστημονικά εφικτές οι γενετικές ταυτοποιήσεις».

 

Αναφέρει, επίσης, ότι «οι έρευνες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για ανεύρεση των μετακινηθέντων οστών από τον μαζικό τάφο στη Σίντα συνεχίζονται» και επαναλαμβάνει πως «θέση της Κυβέρνησης είναι ότι οι περιπτώσεις μετακινηθέντων οστών δεν θεωρούνται κλειστές μέχρις ότου ανευρεθούν τα ολοκληρωμένα οστά όλων των επηρεαζόμενων αγνοουμένων».

 

Κίνησαν αγωγή
Η υπόθεση της μαζικής ταφής στο κατεχόμενο χωριό Σίντα, αγνοουμένων της κοινότητας Στρογγυλός Αμμοχώστου, απασχόλησε προ τριών μηνών την επικαιρότητα, καθώς οικογένεια αγνοουμένου από την εν λόγω κοινότητα ενάγει την Κυπριακή Δημοκρατία, για:

 

1. Ελλιπή έρευνα τόσο κατά το 1974 όσο και μετά, αφού, παρά το πλήθος μαρτυριών και την παρουσία υπόπτων στις ελεύθερες περιοχές, αδράνησαν και ήσαν αναποτελεσματικοί.

 

2. Συνεχείς παραλείψεις, αφού ουδέποτε εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τους υπόπτους σε συμμετοχή σε μαζικές δολοφονίες, αλλά ούτε διερεύνησαν σε βάθος οποιαδήποτε μαρτυρία ή ισχυρισμό, ακόμα κα μετά που άνοιξαν τα οδοφράγματα, παρά την ύπαρξη νέων μαρτυριών.

 

3. Παραβίαση της αρχής της ισονομίας, αφού επεκήρυξαν τον δολοφόνο του Σολωμού και ζήτησαν τη σύλληψη του Αττίλα Ολγκάτς και γενικά εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης και συνέλαβαν άλλους Τούρκους-Τουρκοκυπρίους.

 

4. Συστηματική παρεμπόδιση της οικογένειας για περισσότερο από τρεις δεκαετίες να έχει πρόσβαση στους φακέλους και το μαρτυρικό υλικό των εξαφανισμένων προσφιλών προσώπων της και στην ουσία παρεμπόδιση της οικογένειας να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να καταγγείλει την Τουρκία.

 

Σχετικά άρθρα:

Στο εδώλιο η Δημοκρατία από συγγενείς αγνοουμένων

Αγνοούμενοι από το χωριό Στρογγυλός

Οικογένεια αγνοουμένων κατά κυπριακού κράτους

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com