Γεώργιος Μ. Χατζηκουτσού |
του Γιάννου Δημητρίου 16 Απριλίου 2018
Το Σάββατο 14.04.2018 τελέστηκε στον Ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα στο συνοικισμό Κάτω Πολεμιδιών, η κηδεία των λειψάνων του Γεώργιου Μιχαήλ Χατζηκουτσού, τα οστά του οποίου εντοπίστηκαν στον ομαδικό τάφο στο Ορνίθι στην περιοχή Αφάνειας και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA. Με μία συγκινητική ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εγγονός του Γιώργος Χατζηττοφής, έγραψε: "ακόμα ένα κεφάλαιο ολοκληρώθηκε σήμερα. Το όνομα του Γεώργιος Χατζηκουτσού (Κουμουσιόνας) για τους παλιούς. Παππούς μου. Αγνοούμενος της Τουρκικής εισβολής. Το πιστοποιητικό θανάτου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει ως συνήθως... Άγνωστη αιτία θανάτου..." Αυτή η μέγιστη ασέβεια προς τους ηρωομάρτυρες της Τουρκικής θηριωδίας του 1974, παρά τις τόσες και τόσες προσπάθειες που έχουμε καταβάλει τα τελευταία 12 τουλάχιστον χρόνια δεν έχουν φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα και τα επίσημα Πιστοποιητικά θανάτου που εκδίδει η ΚΔ συνεχίζουν να προκαλούν τη θλίψη και την οργή των συγγενών με το "Αιτία Θανάτου: Άγνωστη". Το λέμε, το γράφουμε και θα το επαναλαμβάνουμε, για να καταγραφεί στην ιστορία αυτού του τόπου, ότι υπάρχει μία επαίσχυντη συμπαιγνία που σε ένα μόνο πράγμα οδηγεί, στη διαγραφή των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο το 1974.
Ο Γ.Μ. Χατζηκουτσού 68 ετών τότε, γεωργός στο επάγγελμα ήταν νυμφευμένος με την Αναστασία (Αναστού γένος Μιχαήλ Στυλιανού) και είχε τρεις θυγατέρες, την Αντριανή, την Ελενίτσα και την Μαρία. Την 14.08.1974 με την κατάληψη του χωριού από τα Τουρκικά στρατεύματα εγκλωβίστηκε μαζί με την σύζυγό του και την κόρη του Μαρία στην Άσσια. Παρέμειναν κρυμμένοι στο σπίτι τους μέχρι την 21/8/1974 οπότε τους συνέλαβαν Τούρκοι στρατιώτες και τους οδήγησαν στην πλατεία του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου (πάνω ενορία Άσσιας), όπου σταδιακά μεταφέρονταν ομαδικά με συνοδεία ενόπλων Τούρκων στρατιωτών και Τουρκοκυπρίων από γειτονικά χωριά, όλοι οι εγκλωβισμένοι άμαχοι πολίτες που βρίσκονταν στο χωριό. Εκεί, Τούρκοι αξιωματικοί έκαναν τη διαλογή και το διαχωρισμό και με εντολή τους όλοι οι άνδρες και νέοι κρατήθηκαν στα καφενεία του χωριού, ενώ τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στην κάτω ενορία όπου κρατήθηκαν σε μεγάλες ομάδες σε σπίτια.
Την ίδια μέρα, Τούρκοι στρατιώτες φόρτωσαν 107 από αυτούς σε τρία στρατιωτικά φορτηγά και συνοδευόμενα από δύο στρατιωτικά jeep όπου επέβαιναν Τούρκοι αξιωματικοί τους μετάφεραν στο χωριό Αγιά Κεπήρ. Αφού τους κατέβασαν διατάχθηκαν να παραμείνουν καθισμένοι με τα χέρια δεμένα και υπό ένοπλη φρούρηση για τρεις περίπου ώρες. Γύρω στις 4μ.μ. τις ίδιας μέρας, όλοι οι συλληφθέντες διετάχθησαν να επιβιβαστούν στα ίδια φορτηγά, στα οποία οδηγοί και ένοπλοι φρουροί ήταν όλοι στρατιώτες του Τουρκικού στρατού και με τη συνοδεία δυο στρατιωτικών jeep όπου επέβαιναν Τούρκοι αξιωματικοί οδηγήθηκαν στο Γκαράζ Παυλίδη στη Λευκωσία. Στο Γκαράζ Παυλίδη έγινε διαλογή από τον εκεί Τουρκοκύπριο υπεύθυνο Αλί Ριζά. Συνολικά 37 άτομα, όλοι κάτω των 50 ετών, διατάχθηκαν να κατέβουν από τα φορτηγά ενώ δόθηκε διαταγή οι υπόλοιποι 70 να επιστρέψουν. Ο Γ.Μ. Χατζηκουτσού ήταν ένας από τους 70 άμαχους που οδηγήθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση με την συνοδεία Τούρκων στρατιωτών.
Καταχωρημένα άρθρα που αφορούν τον Γεώργιο Χατζηκουτσού: Κηδεία του Αγνοούμενου της Τουρκικής Εισβολής Γεώργιου Μ. Χατζηκουτσού (16-4-2018) Οι Αγνοούμενοι της Άσσιας ΠΡΟΣΩΠΑ - Η εισβολή, οι αγνοούμενοι κι όσοι έμειναν πίσω.Αυτόπτες μάρτυρες του μαζικού εγκλήματος στην Άσσια το 1974 σπάνε τη σιωπή τους Η βιωματική διασύνδεση της Χιώτισσας του Βασίλη Μιχαηλίδη με τα γεγονότα στην Άσσια το 1974 Σπαραγμός και οδύνη στην κατεχόμενη Άσσια Μαζική Δολοφονία 70 Αμάχων (Ασσιωτών και Άλλων) στο Ορνίθι Ισχυρό Ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (12-2-2015) Strong Resolution by the European Parliament Condemning Turkey (12-2-2015) Το έγκλημα πολέμου που διέπραξε ο τουρκικός στρατός στο Ορνίθι The war crime committed by the Turkish Army in Ornithi Ψάχνοντας τα Χαμένα Οστά των Αγνοουμένων της Άσσιας |