Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1782732
Έχουμε 41 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ανδρέας Κασάπης Εκτύπωση E-mail

 

Ο πρώτος αγνοούμενος της κυπριακής τραγωδίας του οποίου τα λείψανα αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA κι επεστράφησαν στην οικογένειά του.


του Γιάννου Δημητρίου.



Ανδρέας ΚασάπηςΣύνοψη της μαρτυρίας που είχε δοθεί από τον Κώστα Ανδρέου Κασάπη, πατέρα του αγνοούμενου Ανδρέα Κασάπη:

Στις 20.8.1974 γύρω στις 13:30 ενώ είμαστε στο σπίτι μας στην Άσσια μαζί με το γιο μου (Ανδρέα Κασάπη, τον επίσης αγνοούμενο γαμπρό μου Λεόντιο Λεοντίου, την σύζυγο μου και τις δυο μου κόρες, ο Τουρκοκύπριος Gemali Batti και ο γιος του Asli από την Αφάνεια μπήκαν στο σπίτι μας οπλοφορώντας και συνέλαβαν τον γιο μου και το γαμπρό μου. Τους ανάγκασαν ν' ανέβουν σε ένα τρακτέρ και τους μετέφεραν σε άγνωστη κατεύθυνση. Ακολούθως αναφέρει ότι ο γιος τους είναι Αμερικανός πολίτης και μαθητής.

Έκτοτε, η ιστορία του Ανδρέα, το δράμα της οικογένειας του και οι αγώνες για την διακρίβωσης της τύχης του απέκτησε ένα ιδιαίτερο συμβολισμό για όλους αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας. Ο Κώστας Κασάπης πηγαίνει στην Αμερική το 1975 και έχει επαφές με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών και ακολούθως επιστρέφει και πάλι στην Κύπρο. Μετά τις απεγνωσμένες και άκαρπες προσπάθειες στην Κύπρο να εξακριβώσει την τύχη του Ανδρέα και του Λεόντιου επιστρέφει οικογενειακώς στην Αμερική το 1979 για μόνιμη εγκατάσταση. Ο Κώστας Κάσαπης θα αναλάβει να σηκώσει τον προσωπικό και οικογενειακό σταυρό και θα ξεκινήσει ένα συνεχή και επίμονο αγώνα αξιοποιώντας τη συμπαράσταση της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, καθώς επίσης και Αμερικανών Βουλευτών και Γερουσιαστών. Οι προσωπικοί και οικογενειακοί αγώνες θα δικαιωθούν σαν πρώτο μεγάλο βήμα με την απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 1994 σχετικά με τους Αμερικανούς πολίτες που αγνοούνται στην Κύπρο, η οποία υπεγράφη από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Bill Clinton.

Ο Λευκός Οίκος εξουσιοδότησε το Υπουργείο Εξωτερικών να διεξάγει έρευνα για την τύχη τους, καθήκον το οποίο ανατέθηκε στον Πρέσβη Ρόμπερτ Ντίλον. Στις 9 Μαρτίου 1998, σύμφωνα με δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και άλλων διεθνών πρακτορείων επιβεβαιώθηκε ότι ο Ανδρέας Κασάπης ήταν νεκρός, αφού είχε προηγηθεί η ταυτοποίηση των λειψάνων του με τη μέθοδο του DNA.

Τον Μάιο 1998, ο Πρόεδρος Κλίντον υπέγραψε και υπέβαλε στο Κογκρέσο την «Έκθεση του Προέδρου προς το Κογκρέσο για την έρευνα σχετικά με την τύχη Αμερικανών πολιτών, που αγνοούνταν στην Κύπρο από το 1974». Σύμφωνα με την Έκθεση Ντίλον, η έρευνα εξακρίβωσε πλήρως την τύχη ενός από τους πέντε αγνοούμενους Αμερικανούς πολίτες, του Ανδρέα Κασάπη, του οποίου τα λείψανα αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA κι επεστράφησαν στην οικογένειά του για ταφή στις 22 Ιουνίου 1998.

Ο Ανδρέας Κασάπης ήταν ο πρώτος αγνοούμενος της Τουρκικής εισβολής που θα εξακριβωνόταν η τύχη του μετά από ειδική έρευνα και με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων. Έκτοτε θα γινόταν σύμβολο ελπίδας για τις υπόλοιπες οικογένειες των αγνοουμένων στη προσπάθεια τους να μάθουν τι απόγιναν οι αγαπημένοι τους.

Την ημέρα που τελέστηκε η κηδεία του Ανδρέα στην Αμερική η κοινότητα Άσσιας πραγματοποίησε σεμνή θρησκευτική τελετή και μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία όπου παρέστη σύσσωμη η πολιτική, εκκλησιαστική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου και πλήθος Ασσιωτών.

Ο Κώστας Κασάπης με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο και κατέστησε το μέχρι τότε ανέφικτο σε εφικτό. Οι προσπάθειες του για τη διακρίβωσης της τύχης του γιου του Ανδρέα και του γαμπρού του Λεόντιου δικαιώθηκαν εν μέρει, καθότι η έρευνα που διέταξε η Αμερικανική κυβέρνηση έδωσε απάντηση μόνο στην περίπτωση του Ανδρέα, αλλά δυστυχώς όχι για την περίπτωση του Λεόντιου ο οποίος είχε συλληφθεί μαζί με τον Ανδρέα και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.


Πατήστε τον πιο κάτω συνδέσμο για να δείτε τα στοιχεία για τον Ανδρέα Κασάπη που είναι καταχωρημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της Παγκύπριας Επιτροπής Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Συγγενών Αγνοουμένων.

http://www.missing-cy.org/news/09M98

 

 

 

Πηγές:

1. Ηχογραφημένη συνομιλία με τον Κώστα Ανδρέου Κασάπη ημερ. 19-10-2009

2. Ντοκιμαντέρ "ΜΝΗΜΕΣ ΑΞΕΘΩΡΙΑΣΤΕΣ" του Πέτρου Πετρίδη
3. Ιστοσελίδα της Παγκύπριας Επιτροπής Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Συγγενών Αγνοουμένων.
4. Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com