Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1725474
Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιστημονικό Συνέδριο "1974-2024: Πενήντα Χρόνια από την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο Εκτύπωση E-mail

Το πρόγραμμα του συνεδρίου για τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή, 4-6 Οκτωβρίου 2024

* Πέτρος Παπαπολυβίου 24/09/2024

 

Στις 4 - 6 Οκτωβρίου 2024, στα Κεντρικά κτίρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην οδό Καλλιπόλεως 75, στη Λευκωσία [Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου & Αίθουσα Α007 (για δύο συνεδρίες)] θα διεξαχθεί το διεθνές συνέδριο «1974-2024: Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο». Το οργανώνουν το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.


Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, πρόκειται για την κορυφαία επιστημονική συνάντηση που οργανώνεται στην Κύπρο με ευκαιρία της συμπλήρωσης των πενήντα χρόνων από το 1974, καθώς στο συνέδριο μετέχουν 76 σύνεδροι με ανακοινώσεις που αφορούν ποικίλες διαστάσεις του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και των συνεπειών τους. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει 14 συνεδρίες, τρεις κεντρικές ομιλίες, δύο συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και 57 επιστημονικές ανακοινώσεις. Ανάμεσα στους συνέδρους περιλαμβάνονται τόσο καταξιωμένοι επιστήμονες όσο και νέοι ερευνητές και ερευνήτριες, από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Είσοδος ελεύθερη
Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης σε όσες/όσους ζητήσουν.

 

Δική μας Σημείωση:

Θα θέλαμε να επισημάνουμε την συμμετοχή δύο συγχωριανών μας στο Συνέδριο.

Η Μελίνα Φορή, Εκπαιδευτικός, Honorary Postdoctoral Fellow, Τμήμα Curriculum, Pedagogy and Assessment, UCL Institute of Education, θα παρουσιάσει το θέμα: ''Διερευνώντας τη σχέση της σχολικής Ιστορίας και της οικογενειακής μνήμης για τα γεγονότα του 1974'', το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, μεταξύ 9.00-10.20 στην συνεδρία, Θέματα εκπαίδευσης και εκπαιδευτικής ιστορίας (Παράλληλη συνεδρία 1) Αίθουσα Α007, και

 

Ο Γιάννος Δημητρίου, Ερευνητής - Μέλος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Άσσιας, θα παρουσιάσει το θέμα: ''Ακτινογραφία ενός εγκλήματος πολέμου και ο μηχανισμός της εθνοκάθαρσης. Η περίπτωση της Άσσιας'', επίσης το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, μεταξύ 16.35-18.10, στην συνεδρία με θέμα, Το ζήτημα των Αγνοουμένων - Εγκλήματα πολέμου.


Αναλυτικά το Πρόγραμμα:

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

9.00 - 9.20, Έναρξη - Χαιρετισμοί
Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


9.20-9.50, 1η κύρια ομιλία, Αλέξης Παπαχελάς, Δημοσιογράφος, Διευθυντής εφημ. Η Καθημερινή. Ακτινογραφώντας τον ρόλο του Δημήτρη Ιωαννίδη στην κυπριακή τραγωδία.

Συζήτηση

 

9.50 - 11.25, Εσωτερικές πτυχές. Η ανασυγκρότηση μετά το 1974
Προεδρία: Γεώργιος Καζαμίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Κυπριανός Λούης, Διδάκτωρ Ιστορίας, Ερευνητής. Η τουρκική εισβολή (1974) και οι επιπτώσεις της στην κυπριακή κοινωνία, οικονομία και το ανθρώπινο δυναμικό. Η ανασυγκρότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Χρυσοβαλάντης Κασιώνης, Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου. Η επανενσωμάτωση στην οικονομία των Ελληνοκυπρίων εκτοπισμένων, 1974-1977.
Ιωάννα Αλεξάνδρου, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου. Μια πρώτη προσπάθεια γεωγραφικής - αριθμητικής χαρτογράφησης των τόπων διαμονής και εγκατάστασης προσφύγων (1974-1984).
Μαρία Τσέλεπου, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κύπρου. «Πρώιμη Δημόσια Διπλωματία» της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974.
Νίκος Χατζηϊωακείμ, Ιστορικός, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Παντείου. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας μετά την εισβολή: οι προοπτικές επαναλειτουργίας, τα προσκόμματα και οι εναλλακτικές λύσεις που επικράτησαν.

Συζήτηση

Διάλειμμα

 

11.40-13.00, Ελλαδικές διαστάσεις
Προεδρία: Πέτρος Παπαπολυβίου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δρ Μαρία Τατάγια, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) & Δρ Θεοδόσης Τσιρώνης, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) & MSc Νικόλαος (Κόλιας) Μαραντζίδης, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.). Ο Δήμος Θεσσαλονίκης απέναντι στην τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου: «Το θέμα της Κυπριακής Τραγωδίας είναι θέμα παγκόσμιο».
Μαρία Καζαντζίδου, Ιστορικός, Ερευνήτρια, Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς. Πρόσφυγες μαθητές Γυμνασίου από την Κύπρο στη Θεσσαλονίκη, 1974-1978.
Έλλη Λεμονίδου, Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Η επίδραση των οπτικοακουστικών παραγωγών στη διαμόρφωση της συλλογικής αντίληψης για την κυπριακή τραγωδία του 1974 στην Ελλάδα.
Στέφανος Κωνσταντινίδης,Πανεπιστημιακός, ποιητής, συγγραφέας. Ο ρόλος της Αθήνας ως εθνικού κέντρου στη διαχείριση του Κυπριακού κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Συζήτηση

 

13.00-14.00, Η τομή του 1974

Προεδρία: Έλλη Λεμονίδου, Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Γιάννος Κατσουρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής πολιτικής, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Το 1974 ως σημείο ρήξης.
Xenis Xenofontos, Senior District Court Judge. The Turkish invasion and occupation from the perspective of experts: Insights from a 1979 Law Conference in Nicosia.
Γιάννης Μαυρής, Πολιτικός Επιστήμονας, Ph. D., Πρόεδρος & Δ/Σ Public Issue, Εκλογικός αναλυτής ΡΙΚ από το 1993. Οι μακροχρόνιες τάσεις της ελληνοκυπριακής κοινής γνώμης. Ιστορικά δεδομένα από τις Παγκύπριες Έρευνες του ΡΙΚ Πολιτικής Κουλτούρας και Εκλογικής Συμπεριφοράς, 1996-2024.

Μεσημβρινό διάλειμμα

 

15.30-16.40, Ψυχολογικές και κοινωνικές διαστάσεις
Προεδρία: Φώφη Κωνσταντινίδου, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Αντωνία Παπαστυλιανού, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ & Άντρεα Εμμανουήλ, Ψυχολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ. Διαγενεακή μεταβίβαση του τραύματος: Μελέτη σε Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες επιβιώσαντες της τουρκικής εισβολής του 1974. Μέρος Α΄. Θεωρητικό πλαίσιο. Μέρος Β΄. Η έρευνα.
Χριστίνα Αλεξοπούλου, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, Ερευνήτρια στο SuLiSoM / Universit? de Strasbourg και στο Plidam / Inalco, Επιστημονική συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Κύπρου. Όψεις του διαγενεακού τραύματος του 1974 μέσα από τις αφηγήσεις δρώντων προσώπων και οικείων τους.
Μιχάλης Α. Πέτρου, Κλινικός ψυχολόγος PhD, κοινωνικός ανθρωπολόγος ΜΑ (Univ. Lumi?re Lyon 2), ψυχαναλυτής (μέλος της ΙΡΑ), αναλυτής ομάδας (μέλος της SFPPG). Η κοινωνική και πολιτική διαχείριση του ζητήματος των ελληνοκύπριων αγνοουμένων. Ανεπίγνωστες διεργασίες και ιστορική αιτιότητα.

Συζήτηση

 

16.40-18.00, Διεθνείς διαστάσεις Ι

Προεδρία: Δημήτριος Μ. Κοντογεώργης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Μάριος Λ. Ευρυβιάδης, B.A., M.A., M.A.L.D., Ph.D., Εταίρος και Διευθυντής Ερευνών στο The European Rim Policy and Investment Council (ERPIC). Η Επιτροπή Pike, ο Κίσινγκερ και η Κύπρος, 1975-76.
Ανδρέας Ηλιάδης, Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου. Κύπρος, Ιούλιος 1974: Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και αντιδράσεις εντός της Συμμαχίας.
Άγγελος Μ. Συρίγος, Kαθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής Α΄ Αθηνών. Τα τουρκικά επιχειρήματα για τη «διεθνή νομιμότητα» της εισβολής.
Ανδρέας Κάρυος, Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο, 1974: Σύνδρομο των Σεβρών ή Σύνδρομο της Λωζάνης;

Συζήτηση

Διάλειμμα

 

18.20-18.50, 2η Κύρια ομιλία, Πολύβιος Γ. Πολυβίου, Νομικός. Μνήμες από τη Διάσκεψη της Γενεύης, Αύγουστος 1974.
Συζήτηση


18.50-20.00, Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας: Μετά τον Όλεθρο: Ανθρωπιστική Στήριξη - Ανασυγκρότηση - Αναδημιουργία.
Συντονιστής: Κυριάκος Χριστοφή, πρώην υπουργός.

Συμμετέχουν:
Λήδα Κουρσουμπά, Α΄ Αντιπρόεδρος Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, τέως Επίτροπος Νομοθεσίας, τέως Επίτροπος Δικαιωμάτων του Παιδιού. Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός πρωτοστάτης στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Συμεών Μάτσης, πρώην Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού. Πώς ανορθώθηκε η κυπριακή οικονομία μετά την τουρκική εισβολή του 1974.
Ηλίας Γεωργιάδης, Πρώτος Βοηθός Γιώργου Ιακώβου, Διευθυντή της Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων. Υπηρεσία Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων (Υ.Μ.ΑΠ.Ε.): Πρότυπο πρόγραμμα μέριμνας και βοήθειας στους σχεδόν 200.000 βίαια εκδιωχθέντες πρόσφυγες.

Συζήτηση

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

9.00-10.20, Διεθνείς διαστάσεις ΙΙ

Προεδρία: Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Ανδρέας Θεοφάνους, Καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής, Πρόεδρος Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων καθώς και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η στάση των τριών εγγυητριών χωρών, των δύο υπερδυνάμεων και του ΟΗΕ στην κρίση του 1974 και οι προεκτάσεις.
Διονύσιος Τσιριγώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο ρόλος των ΗΠΑ και η αναγκαία ελληνική μυθοπλασία.
Ήλια Ξυπολιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών σχέσεων, Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν. Εγγυημένη σύγκρουση: η ιμπεριαλιστική Συνθήκη Εγγυήσεως.
Christian Karner, Professor of Sociology, University of Lincoln. Cosmopolitanizing Nationalism Studies: From Western and Central European models to Cypriot realities.

 

9.00-10.20, Θέματα εκπαίδευσης και εκπαιδευτικής ιστορίας (Παράλληλη συνεδρία 1) Αίθουσα Α007

Προεδρία: Αντωνία Παπαστυλιανού, Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Κασουλίδης, Ιστορικός της Εκπαίδευσης. Ο λόγος της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Διδασκάλων στα χρόνια που προηγήθηκαν και στα χρόνια που ακολούθησαν την κυπριακή τραγωδία: παραδοχές, ενοχές, σιωπές.
Χρυσόστομος Μελής, Θεολόγος Φιλόλογος, Ερευνητής της Ιστορίας της Εκπαίδευσης. Τα κυπριακά σχολικά τετράδια της περιόδου του 1973 - 1983 ως πηγή άντλησης πληροφοριών για το δράμα του 1974 και τις συνέπειές του.
Dr Christiana Maki, European University Cyprus. The politics of national belonging: How the (re)production of territoriality in education policy discursively attempts to construct national Identity in the Republic of Cyprus.
Μελίνα Φορή, Εκπαιδευτικός, Honorary Postdoctoral Fellow, Τμήμα Curriculum, Pedagogy and Assessment, UCL Institute of Education. Διερευνώντας τη σχέση της σχολικής Ιστορίας και της οικογενειακής μνήμης για τα γεγονότα του 1974.

Συζήτηση

 

10.20-11.40, Στρατιωτικές πτυχές

Προεδρία: Άγγελος Μ. Συρίγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Χαράλαμπος Α. Αλεξάνδρου, Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου. Η μάχη της Κερύνειας 20-22 Ιουλίου 1974.
Σύλβια Κατούντα, Επίκουρη Καθηγήτρια Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Λοχαγός Νικόλαος Κατούντας: «Ο Λεωνίδας της Κερύνειας». Άγνωστα πολεμικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.
Βασίλης Πέτρου, Μ.Α. στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αποτίμηση στρατιωτικής χρησιμοποίησης των τεθωρακισμένων της Εθνικής Φρουράς κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Άγγελος Χρυσοστόμου, Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου. Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στη Λάρνακα και το 226 Τάγμα Πεζικού.

Συζήτηση

Διάλειμμα

 

10.20-11.40, Ζητήματα μνήμης και μνημειακών απεικονίσεων (Παράλληλη συνεδρία 2) Αίθουσα Α007
Προεδρία: Αιμίλιος Σολωμού, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Αναστασία Χάματσου, Διδάκτωρ Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου, Εκπαιδευτικός-Ερευνήτρια, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου. Μνημειακή τοπογραφία του 1974.
Ευαγγελία Καλδέλη, Εκπαιδευτικός ? Ιστορικός Τέχνης (Μ.Α.). Τα εικαστικά έργα ως μέσο αντίστασης και διατήρησης της μνήμης.
Ελένη Αναστασίου, Διδάκτωρ Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ & Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος-Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, ΜΑ Έρευνας στις Θεατρικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris III-Sorbonne Nouvelle. 1974 - 2000: Θεατρικές απεικονίσεις της ιστορικής μνήμης του 1974.
Στέλλα Αλεξίου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Ξεκλειδώνοντας το ανθρώπινο τραύμα του 1974 στο Γατάνιν (Το γαϊτάνι) του Μιχάλη Πασιαρδή και στην Τρελλή γιαγιά της Ρήνας Κατσελλή.

Συζήτηση

Διάλειμμα

 

12.00-13.20, Δημοσιογραφικές αποτυπώσεις
Προεδρία: Αντώνης Κλάψης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Ευριπίδης Αντωνιάδης, Διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου & Σταμάτιος Γιαννουλάκης, Διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Η περίπτωση των εφημερίδων «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και «Ταχυδρόμος» της Αλεξάνδρειας.
Γεώργιος Αγγελετόπουλος, Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου. Η τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο μέσα από την εφημερίδα Hurriyet.
Ελένη Χαραλάμπους, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης / Ειδική Επιστήμονας, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η φωτογραφική πρακτική στη διαμόρφωση της πολιτισμικής μνήμης και η αναπαραγωγή της στον ιστοριογραφικό λόγο. Οι φωτογραφίες στα πρωτοσέλιδα της τ/κ εφημερίδας Bozkurt του 1974.
Αντώνης Παστελλόπουλος, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, University of Warwick & Αρέστεια Παπαδημητρίου, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας, ΕΚΠΑ & Πανεπιστήμιο Κύπρου. «Των γυναικών τα νικητήρια», σκιαγραφώντας την κίνηση Women Walk Home μέσα από τον κυπριακό Τύπο.

Μεσημβρινό διάλειμμα

 

15.20-16.35, Εσωτερικές διαστάσεις & Θέματα βιβλιογραφίας
Προεδρία: Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιστορικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη
Κώστας Βενιζέλος, Δημοσιογράφος. Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974: Η ευθυγράμμιση των άστρων, της προδοσίας και της υλοποίησης διχοτομικών σχεδίων.
Λάμπρος Γ. Καούλλας, Διδάκτωρ Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Εδιμβούργου. Το Κυπριακό Πρόβλημα ως (και) Αστυνομικό Πρόβλημα.
Γεώργιος Καζαμίας, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πενήντα χρόνια βιβλιογραφίας: η στρατιωτική ιστορία της τουρκικής εισβολής, 1974-2024.
Κωστής Κοκκινόφτας, Διευθυντής Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου. Βιβλία για τις κατεχόμενες πόλεις και κοινότητες.

Συζήτηση

 

16.35-18.10, Το ζήτημα των Αγνοουμένων - Εγκλήματα πολέμου
Προεδρία: Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Νίκανδρος Ιωαννίδης & Ιωσήφ Κόβρας, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το τραύμα των αγνοουμένων: Η εμπειρία των συγγενών και εναλλακτικές μορφές ενασχόλησης με το τραυματικό παρελθόν.
Μαρία Καρεφυλλίδου-Ιωάννου, ερευνήτρια συγγραφέας. Το θέμα των «αγνοουμένων»: μια πληγή που δεν κλείνει.
Μήνα Κουμανταρή, Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου. Αγνοούμενοι τουρκικής εισβολής: οι πρώτες συζητήσεις του θέματος στην Υποεπιτροπή Ανθρωπιστικών Θεμάτων.
Γιάννος Δημητρίου, Ερευνητής - Μέλος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Άσσιας. Ακτινογραφία ενός εγκλήματος πολέμου και ο μηχανισμός της εθνοκάθαρσης. Η περίπτωση της Άσσιας.
Οδυσσέας Χρίστου, Ιστορικός Ερευνητής, Ειδικός στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και την Τηλεπισκόπηση & Μαρία Νικολάου, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου. Στρατόπεδο συγκέντρωσης εγκλωβισμένων στο χωριό Γύψου.

Συζήτηση

Διάλειμμα

 

18.30-19.00, 3η Κύρια ομιλία, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γενικός Γραμματέας, Ίδρυμα Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Στρατηγικές του Κυπριακού: οι δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Συζήτηση

19.00-20.15 Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας: Προσωπικά βιώματα συλλογικά τραύματα
Συντονίστρια: Αναστασία Παπαδοπούλου, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.
Συμμετέχουν:
Ειρήνη Μάντολες, Θυγατέρα του Ανδρέα Μάντολες, αγνοούμενου από το 1974 μέχρι το 2008. Μεγαλώνοντας «με μια φωτογραφία στο χέρι».
Άντρη Μάρκου Χριστοδουλίδου, Θυγατέρα του ταγματάρχη Τάσου Μάρκου, αγνοούμενου από το 1974. 1974-2024, επάγγελμα πατέρα: αγνοούμενος. Προσωπικά βιώματα και αναπάντητα ερωτήματα.
Μαργαρίτα Κουλουμή Χριστοφόρου, Φιλόλογος, πρώην Βοηθός Διευθύντρια Α΄ Μέσης Εκπαίδευσης, μαθήτρια Γυμνασίου στην Ελλάδα κατά το 1974-1975. 1974... Και τα παιδιά μεγάλωσαν ξαφνικά.
Βάσος Χρίστου, πρόεδρος Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974. Βιώματα αιχμαλωσίας.

Συζήτηση

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

10.00-11.35, Ελλαδική Χούντα και Κύπρος
Προεδρία: Ηλίας Γ. Σκουλίδας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πιέρρος Ι. Τζανετάκος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών. «Εχθρός εντός των τειχών»: Η ριζοσπαστικοποίηση του σώματος των Ελλαδιτών αξιωματικών στην Κύπρο, 1964-1974.
Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι συνομιλίες Αρχιεπισκόπου Μακαρίου - Γεώργιου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 1971. Μια κομβική στιγμή στις σχέσεις της κυπριακής κυβέρνησης με τη δικτατορία στη Ελλάδα.
Τάσος Σακελλαρόπουλος, Διδάκτωρ Ιστορίας. Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη. Η ελλαδική Χούντα και η Κύπρος τον Ιούλιο του 1974. Η τραγική κατάληξη μιας πατριωτικής αφετηρίας.
Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Αποκρούεται επιτυχώς η τουρκική εισβολή»: Ο Αττίλας Ι και η προπαγάνδα της δικτατορίας.
Νικόλας Μανιτάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ. Η Χούντα, ο Καραμανλής και οι αγορές γαλλικών όπλων το 1974. Στρατιωτικοί εξοπλισμοί πριν και μετά την τουρκική εισβολή.

Συζήτηση

 

11.35 - 13.05, Διεθνείς διαστάσεις, ΙΙΙ

Προεδρία: Νικόλας Μανιτάκης, ΕΚΠΑ
Ηλίας Γ. Σκουλίδας, Επίκουρος Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αλβανία και Κύπρος: Δύο διαφορετικοί κόσμοι (;) και το 1974.
Δημήτριος Μ. Κοντογεώργης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η «εικόνα» από το Βουκουρέστι. Η πολιτική της ρουμανικής κυβέρνησης έναντι της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974.
Αργύριος Τασούλας, PhD, Postdoctoral researcher, Research Institute of the University of Bucharest (ICUB). Άσκηση επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο: Η σοβιετική πολιτική κατά την κυπριακή κρίση του 1974.
Οδυσσέας Χρίστου, Ιστορικός Ερευνητής, Ειδικός στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και την Τηλεπισκόπηση. Επανεκτίμηση του «Βουλγαρικού κινδύνου» το καλοκαίρι του 1974, μέσα από νέα δεδομένα.

Συζήτηση


Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου
Καθηγητής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας / Πρόεδρος Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
Καθηγητής Γεώργιος Καζαμίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου.
Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου / Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.
Γραμματεία Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Μήνα Κουμανταρή, Διοικητική λειτουργός, Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

 


Doros-Partasides-Kypros-meres-symforasΗ φωτογραφία, είναι του Δώρου Παρτασίδη, από το βιβλίο

ΚΥΠΡΟΣ 1974 - ΜΕΡΕΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ

 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com