Ιστορικό Ίδρυσης |
Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος "Η Άσσια" ήταν το αποτέλεσμα της επιθυμίας μερικών Ασσιωτών να δημιουργηθεί ένας φορέας και μια στέγη για τους σκορπισμένους, μετά την εισβολή και τον ξεριζωμό, Ασσιώτες. Ήταν φανερό πως έπρεπε οι πρόσφυγες να συγκεντρωθούν, να οργανωθούν, να δραστηριοποιηθούν, ώστε να μη χαλαρωθούν οι μεταξύ τους δεσμοί, να ενισχυθούν οι μνήμες για το χωριό και να προσφέρουν κάτι στον τόπο τους.
Δεν έπρεπε να ξεχαστούν οι κοινές συντροφιές, οι γνωστοί κι οι γείτονες, οι τόποι και τα πράγματα που έμειναν πίσω και ό,τι συνδεόταν μ' αυτούς. Έπρεπε να ενισχυθεί η συνείδηση της κοινότητας, να δημιουργηθούν για τους νέους κάποιες προϋποθέσεις σύνδεσης μεταξύ τους και με το χωριό τους. Ήταν πρωταρχικό μέλημα πως αυτά όλα έπρεπε να γίνουν πάνω και έξω από κομματικές, ιδεολογικές και άλλες διαφορές. Σε καιρούς κατοχής και προσφυγιάς κόμμα και έγνοια όλων μας πρέπει ν' είναι η Κύπρος. Με το πάνω σκεπτικό στις 11 Φεβρουαρίου 1979, δημιουργήθηκε κατόπιν Ιδρυτικής / Καταστατικής και Εκλογικής Συνέλευσης ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος «Η Άσσια». Τα πρώτα Διοικητικά Συμβούλια που φαίνονται πιο κάτω έδωσαν το όραμα και την κατεύθυνση στην οποία έκτοτε παρέμειναν πιστά όλα τα μέλη που κλήθηκαν να υπηρετήσουν απ' οποιοδήποτε αξίωμα.
Πιο αναλυτικά φαίνονται αυτοί οι στόχοι στο καταστατικό του Συνδέσμου:
1. Η ανεπιφύλακτη και με κάθε μέσο ενίσχυση του αγώνα του Κυπριακού λαού για απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας και η ασφαλής επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους κάτω από συνθήκες ασφάλειας, ελευθερίας και εθνικής αξιοπρέπειας.
2. Η προαγωγή πολιτιστικών, ανθρωπιστικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και θρησκευτικών σκοπών.
3. Η διατήρηση της μνήμης του χωριού Άσσια.
4. Η υποβοήθηση της επαφής μεταξύ εκείνων που κατάγονται από το χωριό Άσσια και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ όλων των Κυπρίων και ιδιαίτερα των προσφύγων. Η καλλιέργεια πνεύματος ενότητας, συνεργασίας, αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης.
5. Η παροχή βοήθειας σε κατοίκους του χωριού Άσσια που δυσπραγούν.
Ο Σύνδεσμος για να εκπληρώσει τους σκοπούς του, από το έτος ίδρυσης του το 1979, μέχρι σήμερα, ανέπτυξε πολλές δραστηριότητες και οργάνωσε δεκάδες εκδηλώσεις. Ανάμεσα στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Συνδέσμου υπήρξαν: α) η οργάνωση από το 1979 ετήσιου μνημοσύνου πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και δέηση για τους αγνοούμενους, β) η έκδοση δύο βιβλίων με θέμα την Άσσια, το πρώτο με τίτλο «ΑΣΣΙΑ ζωντανές μνήμες βαθιές ρίζες μηνύματα επιστροφής» εκδόθηκε το 1983 και το δεύτερο, «ΑΣΣΙΑ σε νοσταλγώ και αγωνίζομαι» εκδόθηκε 1987, γ) οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του χωριού μας που στόχο έχουν να ενισχύσουν τον αντικατοχικό μας αγώνα και τον πόθο για επιστροφή, β) εκδηλώσεις που προωθούν την επαφή και την ενότητα των Ασσιωτών στην προσφυγιά, γ) οι άοκνες προσπάθειες για τη διαλεύκανση της τύχης των 83 αγνοουμένων μας, με επαφές και ενημέρωση των κέντρων λήψεως αποφάσεων. Εκτεταμένη παρουσίαση των Δραστηριοτήτων του Συνδέσμου παρουσιάζεται στο κεφάλαιο Δραστηριότητες.
Με πρωτοβουλία του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, ο Σύνδεσμός μας αρχικά στεγάστηκε στην προσφυγιά σε οίκημα* στην οδό Ρόδου 3, στη Λευκωσία, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1998. Από το 1998 μέχρι τον Αύγουστο 2008 ο Σύνδεσμός μας φιλοξενήθηκε στο οίκημα Παρθενών στο συνοικισμό Στρόβολος ΙΙΙ, ενώ από το Σεπτέμβρη 2008 μέχρι και σήμερα στεγάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λευκωσίας, που βρίσκεται στην οδό Ξάνθης Ξενιέρου 57, στη Λευκωσία. Τα πρώτα διοικητικά συμβούλια του Συνδέσμου μας:
*Η πληρωμή του ενοικίου του οικήματος επί της Οδού Ρόδου 3 πραγματοποιείτο με εισφορές των Ασσιωτών. Σημαντικότερη ήταν η συμβολή σ' αυτό του μ. Χριστόφορου Πελεκάνου.
Ξάνθης Ξενιέρου 57, 1015 Λευκωσία Τ.Θ. 28381, 2093 Στρόβολος
|