Εμφανίσεις Περιεχομένου : 810135
Έχουμε 52 επισκέπτες συνδεδεμένους

Προσφορά της Άσσιας στον Αγώνα του 1955 - 59 Εκτύπωση E-mail
Ευρετήριο Άρθρου
Προσφορά της Άσσιας στον Αγώνα του 1955 - 59
Προσφορά Αγώνα 2
Προσφορά Αγώνα 3
Προσφορά Αγώνα 4
Προσφορά Αγώνα 5
Προσφορά Αγώνα 6
Προσφορά Αγώνα 7
Όλες οι Σελίδες
Με το φούντωμα του αγώνα η Άσσια είχε να παρουσιάσει μια από τις καλύτερες ανά την Κύπρο καταστάσεις οργανώσεως όλων των υπηρεσιών και κλάδων της ΕΟΚΑ.

το πιο πάνω είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο από τις Παγκύπριες έρευνες που διενήργησαν οι Άγγλοι το 1957 στα χωριά Βατυλή, Λύση, Άσσια και Τροόδος.

 
Συγκεκριμένα λειτούργησαν με επιτυχία οι πιο κάτω ομάδες:
 
ΟΜΑΔΕΣ ΕΟΚΑ
Ο.Κ.Τ.(ομάδες κρούσεως τυφεκιοφόρων)
Ο.Χ. (χειροβομβιστών)
Ο.Κ. (κανονιοβολιστών)
Ο.Ν. (ναρκοθετών)
Ο.Ε. (εθνοφρουράς)
Ο.Α. (αυτοαμύνης)
Υ.Δ.Ο. (Υπηρεσία Διαφυλάξεως Οπλισμού)
Υ.Α.Π. (Ανιχνεύσεως και Πληροφοριών)
Συνθηματογράφοι
Διανομείς φυλλαδίων
Εκφωνητές
Κουμπάροι (Αποκαλούνται όσοι φιλοξενούσαν καταζητούμενους αγωνιστές στα σπίτια τους)
ΟΜΑΔΕΣ Π.Ε.Κ.Α. (Πολιτική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνος)
Ο.Δ. (Ομάδες Διαφωτίσεως) (αντρών)
ΟΜΑΔΕΣ Α.Ν.Ε. (Άλκιμος Νεολαία)
ΑΝΕ Νέων
ΑΝΕ Νεανίδων
Ακριτόπουλλα - Μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατόπιν οδηγιών του αρχηγού η Άσσια ήταν ένα από τα πρώτα 12 χωριά της Κύπρου στα οποία είχαν σχηματιστεί ομάδες καταδρομών τυφεκιοφόρων. Η Ο.Κ.Τ. Άσσιας ήταν επταμελής.
 
Π.Ε.Κ.Α

Η Πολιτική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνος Άσσιας είχε να παρουσιάσει ένα άρτια πειθαρχημένο σύνολο.  Χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του υπευθύνου της, ο οργανωμένος αριθμός των ηλικιωμένων Ασσιωτών περιλάμβανε 80 άτομα, τα οποία και ήταν χωρισμένα σε 8 ομάδες.

Πρώτιστό τους καθήκον ήταν η συστηματική διαφώτιση των Ασσιωτών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Οργανώσεως.  Επίσης σημαντική ήταν η προσφορά τους στην παρακολούθηση και παροχή πληροφοριών.

ΑΝΕ Νέων και Νεανίδων

Η προσφορά της Άλκιμης Νεολαίας Νέων και Νεανίδων Άσσιας στον αγώνα ήταν πολύπλευρη.  Μια ολόκληρη στρατιά από 120 νέους, χωρισμένους σε 8 ομάδες που καθοδηγούνταν από τους αρχηγούς τους μέσω των ομαδαρχών τους αποτελούσαν την εμπροσθοφυλακή σε κάθε ειρηνική εκδήλωση.  Με διαδηλώσεις και μερικές φορές συγκρούσεις με άγγλους στρατιώτες, με εγγραφή συνθημάτων και ανάρτηση πανό, με τους σημαιοστολισμούς της κοινότητας, με την παρακολούθηση του εχθρού και με την παροχή πληροφοριών στην ηγεσία της ΕΟΚΑ Άσσιας βοηθούσαν τον αγώνα.

Για χάρη της Ιστορίας αναφέρεται η περίπτωση δυο 14χρονων μελών της ΑΝΕ οι οποίοι για δυο μήνες και περισσότερο ακόμη καθημερινά οδηγούσαν μερικές αίγες σε κοντινό με τον αστυνομικό σταθμό κτήμα και με το πρόσχημα ότι τις έβοσκαν, κατέγραφαν κάθε κίνηση σ' αυτόν.  Έτσι κάθε βράδυ η Οργάνωση χάρη σε αυτά τα παιδιά είχε ένα πλήρες δελτίο κινήσεων του στρατού και της αστυνομίας στην περιοχή.


Εργαστήριο κατασκευής βομβών

Σε Ασσιώτικο σπίτι λειτουργούσε κατά περιόδους εργαστήριο κατασκευής χειροβομβίδων και όλων των τύπων εκρηκτικών βομβών που χρησιμοποιούσε η ΕΟΚΑ.  Η παραγωγή κάλυπτε τις ανάγκες της κοινότητάς μας, όσο και των γύρω χωριών.  Σε μια μόνο περίπτωση κατασκευάστηκαν περί τις 250 χειροβομβίδες για χρήση τους από τις ομάδες Εθνοφρουράς που σχηματίστηκαν τον Οκτώβρη του 1957.  Για τη λειτουργία του εργαστηρίου αυτού πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους καταζητούμενοι αγωνιστές που έμεναν τότε στην Άσσια.
 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com