Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1744438
Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους

Εκκλησίες της Άσσιας Εκτύπωση E-mail
Ευρετήριο Άρθρου
Εκκλησίες της Άσσιας
Εκκλησίες της Άσσιας 2
Εκκλησίες της Άσσιας 3
Εκκλησίες της Άσσιας 4
Όλες οι Σελίδες

 

Από τη θρησκευτική ζωή της Άσσιας

 

Στην Άσσια η τελετή του γάμου ήταν πραγματικό θρησκευτικό μυστήριο.  Σε κάθε στιγμή του ήταν παρούσα η εκκλησία.  Τέλειωσε το μυστήριο.  Το αντρόγυνο θα συνοδεύσουν στο σπίτι ο παπάς με επικεφαλής τα εξαπτέρυγα. 

Ο λαός μας, βαθιά θρησκευόμενος, εκφράζει το σεβασμό, την αγάπη και λατρεία του προς το θείο, με τα ποικίλα έργα που αφιερώνει στο Θεό και στους Αγίους.  Δείγμα της βαθιάς ευσέβειας των κατοίκων της Άσσιας είναι και οι πολλές εκκλησίες.  Πιο κάτω παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία που αφορούν τις εκκλησίες και τα παρεκκλήσια της Άσσιας.

 

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

Χτίστηκε το 1861 σε χρονικό διάστημα εξήντα πέντε μόνο ημερών, στην κάτω ενορία της Άσσιας, με εθελοντική κυρίως εργασία.  Η σύντομη αποπεράτωσή της οφείλεται στον ανταγωνισμό που υπήρχε ανάμεσα στις δυο ενορίες, που ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα την ανέγερση των εκκλησιών τους, και στη μεγάλη επιθυμία των ενοριτών να αποκτήσουν εκκλησία.

 

Στο χτίσιμο της εκκλησίας πρωτοστάτησε ο χωριανός μας Χατζημιχάλης, μαζί με τους πέντε γιους του Χατζηπαναγή, Χατζηδημητρό, Χατζηγαβριήλ, Χατζηχριστοφή και Χατζηγιώρκη.

 

Η εκκλησία ήταν ρυθμού βασιλικής.  Το ιερό βήμα χωριζόταν από τον κυρίως ναό με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.  Στο βόρειο τοίχο του ναού υπήρχε ξυλόγλυπτος άμβωνας στον οποίο από ξύλινη σκάλα ανέβαινε ο διάκονος και εκφωνούσε το Ευαγγέλιο.  Στο δυτικό μέρος του ναού υπήρχε μεγάλος γυναικωνίτης.

 

Η εικόνα του Αγίου ήταν και θαυματουργή, όπως βεβαιώνεται από τις μαρτυρίες πολλών κατοίκων.

 

Στις 23 του Απρίλη, γιορτή του Αγίου Γεωργίου, γινόταν κοινός εκκλησιασμός και των δυο ενοριών.

 

Συνήθως λειτουργούσαν δυο ιερείς.  Από τους ιερείς που λειτούργησαν στον Άγ. Γεώργιο θυμούνται τους πιο κάτω: Παπαντώνιος Παπαγιάννης, Χρίστος Ιερομόναχος, διάκονος Γεώργιος, Παπαλεόντιος, Παπαναθαναήλ και μετά ιερομόναχος, Παπαηλίας και Παπαμιχαήλ.

 

Η εκκλησία είχε και κτηματική περιουσία που έφθανε τα εκατόν περίπου στρέμματα.  Στην εκκλησία ανήκε και το οικόπεδο όπου χτίστηκε ο σύλλογος των εθνικοφρόνων σωματείων.

 

Απολυτίκιον Αγίου Γεωργίου

 



 
assia.org.cy | Copyright 2009 All Rights Reserved | Designed by Netcy.com